Tesztpadon a legolcsóbb Samsung QLED tévé

Kipróbáltuk a 4K felbontású, HDR támogatású, kvantumpontos Samsung Q60R televíziót.

Képminőség

QLED

Már korábban szóba került, hogy a Samsung idén is kitart a kvantumpontos képalkotási eljárás mellett. Ezt a megoldást már kiveséztük részletesen, így itt most csak röviden összefoglaljuk a lényeget: bár az elnevezésből arra lehetne következtetni, hogy a QLED esetében a riválisok által favorizált OLED továbbfejlesztett verziójáról van szó, erről szó sincs, a technológia a folyadékkristályos, azaz LCD technológián alapszik. A LED-ek által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre.


[+]

Ez papíron igen tiszta színárnyalatok megteremtését teszi lehetővé úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. A technológia előnye még, hogy elméletben nagyobb fényerőt és valósághűbb színmegjelenítést tesz lehetővé, ezzel párhuzamosan csökken a zavaró tükröződés mértéke.

Hirdetés

Kontraszt, színek, betekintési szög

Mivel egy alapvetően LED háttérvilágításra épülő LCD eljárásról van szó, ezért értelemszerűen papíron sincs lehetőség a tökéletes, azaz 0 cd/m² fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. Ez pedig ezúttal is bebizonyosodott a kalibrátorral végzett vizsgálatok során, hiszen Normál képmódban például 0,0283 cd/m² feketeszintet mértünk 130,6 cd/m² fehér fényerő mellett, ami 4610:1 valós kontrasztarányt jelent. Ez egyébként még mindig imponáló érték, és arra jutottunk, hogy filmeknél, videóknál a kontrasztosság teljesen megfelelő. Játékoknál viszont lehet értelme bekapcsolni a dinamikus kontraszt funkciót, amely ugyan azzal jár, hogy a finomabb átmenetek eltűnhetnek, viszont hangsúlyosabb lesz a különbség a világos és sötét képtartalmak között.


[+]

A tónusok épkézláb beállítások mellett szépek, természetesek, még a problémásnak számító hullámzó víz, napfényes mező vagy emberi bőr megjelenítésével sincs semmilyen probléma. A korábbi QLED tévéknél volt gond a betekintési szöggel, viszont e téren sikerült komoly javulást elérni. Csak nagyon kiszorított pozícióból, tág, 160-165 fokos szögből érzékelhető az árnyalatok enyhe fakulása, de invertálódást még ilyenkor sem tapasztaltunk. A modell szavatolja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, de a viszonylag kicsi maximális fényerő (800 cd/m²) miatt a HDR hatás nem olyan látványos, mint amit például a gyártó magasabb kategóriás, nagyobb fényerejű televíziói produkálnak.

Mozgásmegjelenítés, homogenitás

A készülékbe Edge-LED háttérvilágítási eljárás került, azaz a fénykibocsátó diódák a keretben kaptak helyet, ezért előzetesen kicsit tartottunk attól, hogy a homogenitással lehetnek majd problémák. E téren viszont abszolút pozitívan csalódtunk, hiszen az egyes képtartományok fényereje között ugyan tapasztalható eltérés, azonban ennek mértéke csak maximum 8,28 százalék. Ez pedig azt jelenti, hogy e versenyszámban jobban teljesít jó néhány Direct-LED háttérvilágítási eljárást alkalmazó modellnél is, ráadásul hétköznapi használat, tehát filmezés, videózás, netezgetés és játék során sem futottunk bele felhősödésbe, foltosodásba.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A mozgásmegjelenítés során bizonyos tartalmaknál tapasztaltunk anomáliákat, azaz enyhe akadozást, illetve előfordult, hogy halvány auraféleség jelent meg az egyes objektumok körül. Ám az is tény, hogy ezen lehetett segíteni az Auto Motion Plus nevű interpolációs technológia bekapcsolásával. Beletelt egy kis időbe, amíg belőttük a pontos paramétereket, ám ezt követően eltűnt a zavaró effekt, tehát megéri pepecselni ezzel. Rossz minőségű forrásból származó, alacsony bitrátájú anyagok esetén előfordul enyhe zajosodás, ezen azonban viszonylag hatékonyan lehet segíteni a Zajcsökkentés opció aktiválásával. Kikapcsolt képmódosító funkcióknál 14,8 ms input lagot mértünk, ami jó érték, így a tévé játékra is remekül alkalmas.

Beégés: nincs

A Samsung a QLED kapcsán mindig kiemeli, hogy ellentétben a riválisnak tekintett eljárással, a tehcnológiából adódóan itt még az elvi lehetősége sincs meg a beégésnek, tehát nem kell attól tartani, hogy a képernyőn ott marad örökre vagy hosszabb-rövidebb időre a korábban nézett képtartalom. Extrém tesztre nem volt módunk, de azért nyomtunk egy hosszabb, nagyjából tízórás játékos maratont, ahol vannak fix képernyőelemek a játékban, és ezt követően is azt tapasztaltuk, hogy "tiszta" maradt a képernyő, nem tapasztaltunk aggodalomra okot adó enyhe szellemképesedést sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés