Samsung NX100 előzetes

Hirdetés

Külvilág, ergonómia

Mikor felröppent a hír, hogy a koreai gyártó egy olyan fényképezőn ügyködik, amely az NX család új csúcsgépe lehet, egyből beindult a gépezet. Lassan megteltek a szakfórumok újabbnál újabb „bennfentes” információkkal, melyek szerint a Samsung most nagyon odatette magát és vége, annyi a konkurenciának. Aztán jöttek az első, erősen elmosott termékfotók, ahol egyesek még a beépített elektronikus keresőt is látni vélték...

Be kell vallani, a rengeteg (mint utólag kiderült hamis) információ és a látottak alapján cikkünk írója is kezdett belehabarodni a gépbe. Aztán végül elérkezett a nagy találkozás napja, mikor a Samsung magyarországi képviselete jelezte, vihető a gép az új, spéci tudású kitobival együtt!

A fényképező csomagolása igényes, ízléses – sokatmondó. Azonban a masinával való első kontaktus hidegzuhanyként ért mindenkit: „ez műanyagból van?” – igen, a vélt fém borítás most elmaradt; a könnyebb felépítés oltárán beáldozták a megszokott, s már annyira megszeretett fémburkolatot, amit a gyártó kompaktjainál megismerhettünk. Persze így sem lehet kifogásolni a minőséget, minden illesztés tökéletes, a gyártó sokadszorra ismétli meg önmagát, de mégis, hogyan lehet valami egy sorozat csúcsgépe, ha plasztikból van – ráadásul kopogós, kemény műanyagból.

Az NX100 előlapja teljesen letisztult vonalvezetésű, csak az AF segédfénye és az optikát kioldó nyomógomb zavarja meg a síkokat. Beépített EVF-nek persze nyoma sincs - amit a „kollégák” annak véltek látni az akkoriban még nagyon elmosott képeken, az maga az NX100 embléma a gép bal felső sarkában.

A markolati rész felső része egy előrehúzott ívet tartalmaz, amely a kioldónak ad otthont. A váz annak ellenére, hogy teljesen sima felületű és nincs kimondott markolata, elsőre igen kényelmesen fogható. Az azonban megzavarja a tökélyt, hogy a váz túl magas ahhoz, hogy tenyerünkkel támaszt adhassunk neki alulról. Így viszont lelóg kisujjunk, s támaszték nélkül görcsösen próbáljuk vele fogni a gép alsó részét, ami hosszabb használat után fárasztó.

Új gép, új gombkiosztás - már megszokhattuk volna, hogy a koreaiak szeretnek tréfálkozni. Az NX100 esetében is új kép fogadott minket. Az AMOLED kijelző mellett található kezelőszervek kiosztásának beidegződése időt vett igénybe, amely néha elvonta a figyelmet a fotózástól. Magukkal a nyomógombokkal semmi baj nem volt, mind példaszerűen kezelhető, nagyon jól érezhető nyomásponttal rendelkezik.

A többi m4/3 gépen látotthoz hasonló megoldást választott a Samsung is: a vaku aljzata alá helyezte el azt a csatlakozót, amelyen keresztül többféle kiegészítő kommunikálhat a géppel, tehát nem csak EVF, hanem GPS modul is belekattintható. Azonban mindkét esetben itt is le kell mondanunk a vaku használatáról, hiszen magába a vakusaruba kell becsúsztatni az eszközöket.

Az összes csatlakozó a váz bal oldalában található egy elég filigrán kis műanyag ajtócska mögött.

A váz alján a fémből készült állványmenet pontosan az optikai középvonal alatt helyezkedik el; az akku és a memóriakártya egy helyen osztoznak. Ajtajukat elég nehézkes elcsúsztatni, használat közben attól féltünk, nehogy eltörjük a kis műanyag lemezt.

A Samsung NX100 nem sokkal nagyobb, mint az Olympus E-P1/2 gépe, sőt szigorúan nézve nem is nagyobb, csak kissé más a tetőlemezének kialakítása, és ezért tűnhet valamivel testesebbnek egyes szögekből. Súlyát tekintve azonban könnyebb az EVIL gépek ősatyánál: 285 gramm az E-P1 335 grammjával szemben.

A váz tetején a vakusaru mellett a módválasztó tárcsa, a kioldó, a mikrofon, a hangszóró és egy paraméterező tárcsa található a kissé igénytelen ki-/bekapcsoló mellett. A bekapcsolónak egy előnye van: ezt véletlenül biztosan nem fogjuk működésbe hozni.

A Samsung NX100, annak ellenére, hogy kopogós műanyagból készült a külső borítása, igényesen megmunkált, minőségébe nem lehet belekötni. A kezelőszervek ismét új kiosztásúak lettek, így aki más Samsung gépről tér át majd erre, lesz egy kis átszokási ideje. Ergonómiailag sincs sok panaszunk, csupán a kisujjunkat érezhetjük fölöslegesnek a gépet tartó kézen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés