H​ird​e​tés

2017. december 13., szerda

Sz​p​onz​o​r​u​n​k​

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Majdnem Ultrabook: Samsung NP900X3A

A 9-es széria első tagja új fejezetet nyithat a gyártó történetében.

Tapasztalatok és értékelés

Adósak vagyunk a hőmérséklet adatokkal. Első körben az Aidával terheltük a gépet fél órán keresztül, aminek a végén 78 °C-os processzorhőmérsékletet olvastunk le. Ez persze önmagában nem mond semmit, sokkal fontosabb, hogy mit mértünk a burkolaton. Először nézzük meg, hogy alapjáraton (24 °C-os szobahőmérséklet mellett) milyen eredményeket kaptunk!

A 9-est két félre oszthatjuk: alsó részen stabilan 30 °C alatt maradt a hőmérséklet, ez pedig a használat szempontjából nagyon jó hír, hiszen nem fog a csuklónk odaégni. Felül ennél többet mértünk, főleg középtájon, ahol a 39 °C-os hőmérséklet azzal magyarázható, hogy itt van a processzor és a hűtés szellőzőnyílása is. Alul hasonló értékeket kaptunk, csak pár fokos eltérést tapasztaltunk.

Teljes terhelésen fél óra után a touchpad és csuklótámasz nem mutatott hajlandóságot a melegedésre, alig mértünk 1 °C-os eltéréseket. A billentyűzet már más képet mutatott: középen 9 fokkal volt melegebb, mint terheletlen állapotban, de még így is sikerült a bűvös 50-es alatt maradni. Alul, a csuklótámasz és touchpad alatti részen újfent csak alig-alig változtak az értékek, míg a felső részen a processzor környékén csak 45 °C volt a maximum 49 °C helyett. Persze már ez is elég ahhoz, hogy ölbe véve a gépet ne legyen kellemes a használata, de ez természetesen csak a teljesen terhelt állapotra vonatkozik, normál használat mellett elviselhető a burkolat hőfoka.

H​i​r​det​é​s

Ami a ventilátor zaját illeti, alapállapotban a Series 9 semmivel sem hangosabb, mint a többi 13"-es gép, de a ventilátor folyamatosan pörög, ugyanakkor hangszíne nem elviselhetetlen. Terhelésre hamar magasabb fokozatba kapcsol a légkavaró, ami nagyjából 35 dB-es értéket jelent. Ez persze hangosabb, mint a nagyobb gépek, de 13,3"-es méretnél normális, és az irodában egyáltalán nem volt zavaró hosszú távon sem (nyilvánvalóan otthon, teljesen csendes környezetben más a helyzet).

Értékelés:

A 9-es széria nagyon jó gép, de korántsem hibátlan. Az NP900X3A az ellentétek notebookja, így az értékelés jó pár mondatát úgy lehetne kezdeni, hogy "Nagyon jó a ..., de...". Például a külső és az anyaghasználat lenyűgöző, de a fényes műanyag nem illik az összképbe. A billentyűzet remek, de a touchpad fejlesztésre szorul. A kijelző képminősége és fényereje eszméletlen, de a TN panel hátránya az alacsony betekintési szögek. Azt viszont megemlítenénk, hogy ennél sokkal rosszabb panelek is kerülnek még egyes drága notebookokba is.

Érdemes egy kicsit a cikk címét is elemezni, mielőtt ítéletet mondjunk. A Samsung idehaza az Ultrabook kategóriában árulja a gépet; valójában az NP900X3A egy ultrahordozható notebook, ami megfelel az uUltrabookok követelményeinek, de az Intel mégsem sorolja ebbe a kategóriába, és az IDF-en sem volt kiállítva. Az egyelőre hivatalosan nem tisztázott, hogy ennek mi az oka (gyanítjuk, hogy a pénz áll a háttérben), de úgy gondoljuk, hogy a kategória elnevezése nem annyira lényeges. Sokkal inkább érdemes a 370 000 forintos magyarországi vételárra fókuszálni. Ez bizony nem kevés pénz, érdemes alaposan átgondolni, mire költjük el, de ne feledjük, hogy ez a notebook egy felsőkategóriás presztízstermék, amit nem az akciós polcra szoktak kitenni a bevásárlóközpontokban.

Nyilvánvaló módon, aki nem Mac fanatikus és egyáltalán nem is akar Macet, de egy vékony, stílusos notebookra vágyik, azt nem tántorítanánk el a vásárlástól. A Series 9 nagyon jó notebook, de vannak hibái, mint minden terméknek, és nem hagyhatjuk, hogy a külső ajnározása mellett ezek elsikkadjanak. Ezek közül a legfontosabb a touchpad, a másik pedig a kevés csatlakozó, aminek hiányát dokkolóval sem enyhíthetjük. Vannak pozitívumok is, amit a kis fizikai méret ellenére sikerült elérni. Ilyen például, hogy a nagy hőtermelés ellenére a csuklótámasz nem melegszik fel. A Series 9 sebessége pedig bőven kielégítő, SSD-vel párosítva pedig egyenesen fantasztikus.

Nincs könnyű dolgunk, hiszen az egyik oldalon ott van a Series 9 borsos ára, míg a másik oldalon a külseje, aminek láttán könnyen beindul a pavlovi reflex. Tulajdonképpen a hardver is rendben van, nincs olyan nagy hibája, amivel ne lehetne együtt élni vagy megszokni, ezért pedig megérdemli az ajánlott díjat.


Samsung Series 9 NP900X3A notebook

Daywalker

A Samsung Series 9 NP900X3A notebookot a Samsung magyar képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdet​é​s

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.