2017. október 19., csütörtök

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Samsung D5500 - best buy?

Kipróbáltuk a cég alsó-középkategóriás, olcsó LCD tévéjét. Vajon mennyit fejlődött a technika egy év alatt?

Hang- és képbeállítások

Hang

Nem meglepő módon rendelkezik előre beprogramozott equalizer beállításokkal, amelyek elvileg az egyes tartalmakhoz a legjobban illenek. Így kapott helyet a választékban a Film, a Hangosított, a Normál, a Tiszta Hang és a Zene fiók. A Tiszta Hangot elméletben a beszélgetős műsorokhoz optimalizálták, de erre is igaz, akár a többire, hogy nem feltétlenül ez jön be majd a legjobban a felhasználónak. Érdemes végigpróbálgatni az összesen, hiszen a különbség megvan az egyes opciók között. Sőt, ha valakinek arra támad igénye, akkor a magas, mély hangok erősségének és arányainak beállításával is elszórakoztathatja magát.

A kétszer tíz wattos maximális teljesítmény, illetve a lefelé sugárzó rejtett hangszórók miatt dőreség lenne azt várni, hogy a hangzás leszakítsa a fejünket. Természetesen ebből a tévéből sem maradhatott ki a virtuális térhangzás, ami itt a hangzatos SRS TruSorround HD nevet kapta. Ez annyira virtuális, hogy tulajdonképpen nincs is, és nem is lehet elvárni, hogy egy ilyen teljesítményű, felépítésű rendszer azt hozza, mint egy drágább hangprojektor.

Hirdetés

Az ideális kép

Összesen négy előzetes beállítás, saját fiók nélkül… hát ez nem valami acélos. Főleg az utóbbi, hiszen, ha saját igényeihez, ízléséhez igazítja valaki a paramétereket, az azzal jár, hogy vagy elveszti azokat, vagy bukja az egyik már meglévőt. Ez mondjuk annyira nem nagy baj, ha a Kiemelttől szabadul meg, hiszen a túlságosan élénk, harsány színek, illetve a brutálisan feltekert háttérvilágítás miatt ez egy átlagos szobában gyakorlatilag élvezhetetlen.

A Film egyfajta semleges, arany középutat jelöl, viszont ennek a fényereje alaphelyzhetben egy picit magas, de ha ezt leveszi az ember, akkor ezzel sincs semmi gond. Legjobban a Természetes tetszett. A színek naturálisak és visszafogottak, nyoma sincs a vállalat korábbi tévéire jellemző harsányságnak és a plasztik árnyalatoknak. A Normállal sincs különösebb hiba, azt leszámítva, hogy ehhez tényleg ideális körülményeket kell teremteni. Tehát függöny be, redőny le, ugyanis kicsit sötét egy átlagos helyiséghez.

Egy kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sajnos, ha összekötjük egy számítógéppel, kizárólag a Film és a Normál opció érhető el, így csak ezeket mértük meg. A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a Delta E, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a Delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb.

Itt pedig következzenek az általunk, illetve a kalibrátor által ideálisnak vélt értékek:

UE32D5500RW
Kontraszt 92
Háttérvilágítás 14
Fényerő 36
Élesség 50
Szín 48
Fehéregyensúly Zöld Eltolás 23
Fehéregyensúly Kék Eltolás 27
Fehéregyensúly Piros Eltolás 16
Dinamikus kontraszt Ki
Zajcsökkentés Ki
Gamma 2
Fekete tónus Sötétebb
Bőrszín tónus 1
Színhőmérséklet Meleg 2
Éljavítás Be
Fényerő Mozgáshoz Ki
Árnyékrészletesség Ki

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.