Erre számíthatunk a Samsungtól tévéfronton

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2018-07-09 12:26

Mi lesz a Full HD tévék sorsa, lesznek-e 8K modellek, mi a helyzet az OLED-del vagy a mesterséges intelligenciával?

Nagyobb meglepetések nélkül

Meghívást kaptunk a Samsung magyarországi főhadiszállására, hogy egy exkluzív találkozó során nyerhessünk betekintést abba, hogy a vállalat milyen irányba is tart az idei évben a televíziós iparágban. Szó esett trendekről, tervekről, koncepciókról és természetesen a konkrét termékekről is.

Továbbra is QLED

A vállalat továbbra sem enged a nyomásnak, nem emeli be kínálatába az OLED-et, hanem kitart a QLED, azaz a kvantumpontos LED LCD eljárás mellett. Az is kiderült, hogy 2018-ban semmilyen olyan jelentős technológiai újítás nem került be a televíziókba, mint például a tavaly bemutatott, új generációs kvantumpontokkal ellátott panel. Ehelyett elsősorban a már meglévő fejlesztéseket csiszolgatták, aminek köszönhetően például hatékonyabb lett a felbontás felskálázása vagy a HDR konverzió.


[+]

Meg kell még említeni a Samsung Q9F tévékben idén bemutatkozó Direct Array Full Elite névre hallgató háttérvilágítási eljárást, amelynél a fényt kibocsájtó diódákat már nem a keretbe építik, hanem rács alakzatban helyezik el a kijelző mögött. A LED-eket ráadásul rengeteg, egyénileg vezérelhető csoportba osztják, ami homogénebb háttérfényt, mélyebb feketét és pontosabb színhűséget eredményez. Ez viszont nem számít forradalmi eljárásnak, hiszen ehhez hasonló televíziók évek óta megtalálhatóak a piacon, azonban a Samsung azt állítja, az ő megoldásuk hatékonyabban, pontosabban működik.

Egy Q9F típusú idei csúcstévét ki is próbálhattunk egy rövid időre, és ennyi idő alatt tényleg jónak tűnt a képminőség a 4K HDR és SD netes anyagoknál, tévéadásoknál és játékoknál egyaránt, ráadásul ígéretet kaptunk arra is, hogy hamarosan tesztelhetünk majd egy ilyen televíziót. E modell maximális fénysűrűsége egyébként 2000 cd/m², ami felülmúlja a nagy rivális OLED modelleket, és ebből fakadóan azoknál pontosabb színreprodukciót garantál a nagy dinamikatartományú videók, filmek megjelenítése során.

Dizájn

Úgy néz ki, hogy idén a formatervezésben sem találkozhatunk radikális megoldásokkal a Samsung televízióknál. Egyes felsőkategóriás modellekhez vásárolhatóak külön másfajta talpak, például olyan, ami egy festőállványra hasonlít, és tényleg meglehetősen egyedinek számít. Továbbra is marad a One Connect Box koncepció, azaz minden csatlakozót, elektronikát, sőt már a tápot is egy külső dobozba építenek, amely egyetlen vékony, fehér kábelen keresztül csatlakozik a televízióhoz. Ezen kívül szót érdemel még a "no gap" fali konzol, aminek segítségével a készülékek kényelmesen, nagyjából hézagmentesen akaszthatóak fel függőleges felületekre. Sok más gyártóval ellentétben a Samsung továbbra sem engedte el az ívelt kialakítást, bár ezek a modellek már korántsem játszanak olyan nagy szerepet a vállalat életében, mint pár évvel ezelőtt. Mindenesetre aki hajlított tévét szeretne, az a Samsungnál idén is találhat ilyet.


[+]

Tizen

2018-ban is marad a Tizen-alapú okostévérendszer, amitől mi mondjuk személy szerint nem vagyunk különösebben elájulva, de a gyártó hazai munkatársai elárulták, hogy valamit kalapáltak a platformon, és így a korábbinál gyorsabbá, stabilabbá vált.


[+]

Ide tartozik, hogy az idei televíziók integrálhatóak a nagy Samsung Smartthings rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy egy telefonos alkalmazással vezérelhető egy csomó okos eszköz, a tévék mellett például a lámpák, a redőnyök, a porszívó vagy a mosógép is, illetve mód nyílik ezek összekapcsolására. Létre lehet hozni különféle "szituációkat", amelyek aktiválása hatással van a bennük részt vevő eszközök működésére. Például ha valaki csinál egy "filmnézés" nevű opciót, akkor emellé megadhatja, hogy a fényforrások automatikusan kapcsolódjanak le, a redőnyök sötétítsék el a szobát, a robotporszívó pedig hagyja abba a munkát és csendesedjen el szépen. Ezen kívül az is megoldott például, hogy a rendszerbe tartozó biztonsági kamerák képe a televízión jelenjen meg.

8K, AI, Full HD

Mesterséges intelligencia érkezik a tévékbe

A Samsung a közelmúltban gőzerővel dolgozott azon, hogy a mesterséges intelligenciát beépítse a televízióba. Ennek már kézzelfogható eredménye is, van hiszen Dél-Koreában, Kínában és az Egyesült Államokban már elérhetőek azok a modellek, amelyekbe bekerült a Bixby névre hallgató technológia. Ez lehetővé teszi, hogy szóval vezéreljük a készüléket, vagy hogy megkérjük, például listázza ki a környéken található éttermeket, pizzériákat, és jelenítse meg, hogy hol és mennyibe kerül a borjúkrokett.


[+]

De ugyanígy érdeklődhetünk a moziműsorról, vagy hogy hogyan juthatunk el a leggyorsabban Tibetbe, hogy csak néhány példát említsünk. Sőt a mesterséges intelligencia állítólag arra is képes, hogy egy filmben feltűnő ruháról megmondja, hogy annak ki a gyártója, mi a típusa, illetve hol és mennyiért vásárolható meg. Amennyiben ez igaz, és tényleg így működik, az valóban átalakíthatja a televíziózási, és úgy általában az otthoni szórakozással kapcsolatos szokásokat. Már csak az a kérdés, hogy mindez hogyan és milyen formában juthat el a hazánkban is megvásárolható televíziókba.

Ambient mód

2018 egyik újítása a Samsung televízióiban az Ambient mód, amely még egyelőre exkluzívnak számít, hiszen más gyártónál még nem bukkant fel ilyen szolgáltatás. Ez a mód lehetővé teszi, hogy a televízió képernyőjén olyan mintázat vagy textúra jelenjen meg, mint amilyen a környező felület, a fal vagy a tapéta színe, a tégla vagy kárpit mintája. Ehhez elég pusztán egy telefonnal lefényképezni magát a tévét a környezetével együtt, és ezt követően az applikáció teljesen magától "kiszámolja", hogy mit kellene látnunk a kijelzőn. Az így kapott képen pedig megjeleníthetőek különféle információk, így például az időjárással kapcsolatos adatok vagy a pontos idő, aminek köszönhetően úgy néz ki, mintha kinőtt volna egy óra a falból.

Az ott középen a tv Ambient módban
Az ott középen a tévé Ambient módban [+]

Full HD: Lassan vége

Tegye fel a kezét, aki emlékszik arra, mikor jelentek meg az első Full HD tévék! Ugye, hogy nem is volt olyan rettentő régen? Most pedig ott tartunk, hogy a Samsung szép lassan lezárja ezt a fejezetet, a cég kínálatában idén már csak néhány 32 hüvelykes, új Full HD és HD Ready modell lesz. Ezen kívül megtartanak még néhány Full HD televíziót a tavalyi kínálatból, de ez már csak a vég elodázása. Úgyhogy aki még gondolkodik ilyen felbontású Samsung tévén, annak kapkodnia kell magát, sok ideje a töprengésre már nincs.

8K

A Samsung évek óta rendelkezik saját fejlesztésű és gyártású 8K felbontású kijelzővel, azonban a boltokban még nincs ilyen tévéjük. A vállalat hazai képviseletének munkatársai kérdésünkre elárulták, hogy nagyon úgy néz ki, előbb-utóbb sor kerül erre is, csakhogy egyelőre még nincs konkrét időpont kitűzve. Mindenesetre minden jel arra utal, hogy a Samsung is lát fantáziát az extrém nagy felbontású, otthoni felhasználóknak szánt televíziókban.

Micro LED

A Samsung nagyon hisz az általuk Micro LED-nek nevezett valódi LED képalkotási technológiában, ahol minden pixel mögött egy egyedileg vezérelhető fénykibocsátó dióda kap helyet. Az első ilyen termékük, az üzleti felhasználóknak szánt hatalmas, 4K felbontású The Wall már kapható, és emiatt joggal merülhet fel a kérdés, hogy számíthatunk-e valamikor egy ilyen televízióra otthoni kivitelben. Nos, egyelőre úgy tűnik, hogy erre idén még biztos nem kerül sor, hiszen a vállalat hazai képviseletének munkatársai is megerősítették, hogy jelenleg kizárólag a professzionális felhasználókra koncentrálnak a Micro LED megjelenítővel.

elefant