2019. február 19., kedd

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Erre számíthatunk a Samsungtól tévéfronton

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mi lesz a Full HD tévék sorsa, lesznek-e 8K modellek, mi a helyzet az OLED-del vagy a mesterséges intelligenciával?

8K, AI, Full HD

Mesterséges intelligencia érkezik a tévékbe

A Samsung a közelmúltban gőzerővel dolgozott azon, hogy a mesterséges intelligenciát beépítse a televízióba. Ennek már kézzelfogható eredménye is, van hiszen Dél-Koreában, Kínában és az Egyesült Államokban már elérhetőek azok a modellek, amelyekbe bekerült a Bixby névre hallgató technológia. Ez lehetővé teszi, hogy szóval vezéreljük a készüléket, vagy hogy megkérjük, például listázza ki a környéken található éttermeket, pizzériákat, és jelenítse meg, hogy hol és mennyibe kerül a borjúkrokett.


[+]

De ugyanígy érdeklődhetünk a moziműsorról, vagy hogy hogyan juthatunk el a leggyorsabban Tibetbe, hogy csak néhány példát említsünk. Sőt a mesterséges intelligencia állítólag arra is képes, hogy egy filmben feltűnő ruháról megmondja, hogy annak ki a gyártója, mi a típusa, illetve hol és mennyiért vásárolható meg. Amennyiben ez igaz, és tényleg így működik, az valóban átalakíthatja a televíziózási, és úgy általában az otthoni szórakozással kapcsolatos szokásokat. Már csak az a kérdés, hogy mindez hogyan és milyen formában juthat el a hazánkban is megvásárolható televíziókba.

Ambient mód

2018 egyik újítása a Samsung televízióiban az Ambient mód, amely még egyelőre exkluzívnak számít, hiszen más gyártónál még nem bukkant fel ilyen szolgáltatás. Ez a mód lehetővé teszi, hogy a televízió képernyőjén olyan mintázat vagy textúra jelenjen meg, mint amilyen a környező felület, a fal vagy a tapéta színe, a tégla vagy kárpit mintája. Ehhez elég pusztán egy telefonnal lefényképezni magát a tévét a környezetével együtt, és ezt követően az applikáció teljesen magától "kiszámolja", hogy mit kellene látnunk a kijelzőn. Az így kapott képen pedig megjeleníthetőek különféle információk, így például az időjárással kapcsolatos adatok vagy a pontos idő, aminek köszönhetően úgy néz ki, mintha kinőtt volna egy óra a falból.

Az ott középen a tv Ambient módban
Az ott középen a tévé Ambient módban [+]

Full HD: Lassan vége

Tegye fel a kezét, aki emlékszik arra, mikor jelentek meg az első Full HD tévék! Ugye, hogy nem is volt olyan rettentő régen? Most pedig ott tartunk, hogy a Samsung szép lassan lezárja ezt a fejezetet, a cég kínálatában idén már csak néhány 32 hüvelykes, új Full HD és HD Ready modell lesz. Ezen kívül megtartanak még néhány Full HD televíziót a tavalyi kínálatból, de ez már csak a vég elodázása. Úgyhogy aki még gondolkodik ilyen felbontású Samsung tévén, annak kapkodnia kell magát, sok ideje a töprengésre már nincs.

8K

A Samsung évek óta rendelkezik saját fejlesztésű és gyártású 8K felbontású kijelzővel, azonban a boltokban még nincs ilyen tévéjük. A vállalat hazai képviseletének munkatársai kérdésünkre elárulták, hogy nagyon úgy néz ki, előbb-utóbb sor kerül erre is, csakhogy egyelőre még nincs konkrét időpont kitűzve. Mindenesetre minden jel arra utal, hogy a Samsung is lát fantáziát az extrém nagy felbontású, otthoni felhasználóknak szánt televíziókban.

Micro LED

A Samsung nagyon hisz az általuk Micro LED-nek nevezett valódi LED képalkotási technológiában, ahol minden pixel mögött egy egyedileg vezérelhető fénykibocsátó dióda kap helyet. Az első ilyen termékük, az üzleti felhasználóknak szánt hatalmas, 4K felbontású The Wall már kapható, és emiatt joggal merülhet fel a kérdés, hogy számíthatunk-e valamikor egy ilyen televízióra otthoni kivitelben. Nos, egyelőre úgy tűnik, hogy erre idén még biztos nem kerül sor, hiszen a vállalat hazai képviseletének munkatársai is megerősítették, hogy jelenleg kizárólag a professzionális felhasználókra koncentrálnak a Micro LED megjelenítővel.

elefant

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.