Hirdetés

Saitek kontrollerek

Hirdetés

Saitek Desktop Laser Mouse

A nagyszerű X52 HOTAS joystick és Pro Flight pedál után újabb dobozok landoltak nálunk Saitek felirattal. Ezúttal valamivel kisebbek, de három darab. Az egyikben a legújabb Aviator botkormány lapult, de a másikat, a játékos billentyűzeteset is legalább olyan érdeklődéssel bontogattuk.

A harmadik, kisebb dobozból egy egér kandikált ki. Az izgalmak fokozása érdekében vele kezdtük a próbát. A csomagból egy átlagos megjelenésű, enyhén jobbkezes formájú elektronikus rágcsáló bújt elő szép vékony farkincával. Kár, hogy a tövében nem volt megtörésgátló.

A hüvelykujjal átellenes oldalon egy kis támasztót húztak ki a tervezők, de ettől eltekintve az egér majdnem teljesen szimmetrikus, így, szükség esetén – bár korlátozottan – bal kézzel is használható. A görgőt oldalra is billenthető (tilt) bölcsőbe ültették; ez ma már szinte alapkövetelmény a komolyabb egereknél.

Az 1200 dpi-s lézeregérnél a funkció nem lett a forma áldozata. Élek és ívek váltják egymást, de a tenyér és az ujjak megfelelő támaszt kapnak. A fő gombok lankásabbak, a fenékrész meredekebben lejt. Képeink nem minden esetben adják vissza, de az egérnek sötét, indigókék színe van.

A két fő gomb és a görgő alá rejtett harmadik mellett még három billentyűje van a Saiteknek. Az egyik a görgő fölött helyezkedik el, az ezüstszürke dekorációs betétben. A másik kettőt a hüvelykujjhoz helyezték, így csak jobbkezes használatnál érhetőek el kényelmesen.

Az egér alján négy pici talpat találtunk. Az 1200 dpi felbontású lézerrel dolgozó érzékelőt mélyen egy kis rés mögé rejtették.

Saitek Gaming Keyboard

A Razer Tarantula, Steelkeys 6G és a Logitech G-s billentyűzetei után kíváncsian vártuk a Saitek játékra tervezett klaviatúráját. Az egyszerűen csak Gaming Keyboardnak nevezett termék formára hozza az elvártakat. Billentyűi feketék, keretük pedig ezüstszürke műanyag. Az egyediséget fokozzák az oldalsó nyúlványok, valamint a szóköz és a beragadó billentyűk LED-jei környékére helyezett kiugró. A viszonylag merev kábel végén USB csatlakozó csücsül.

Jó pont, hogy a Saitek alig nagyobb a feltétlenül szükségesnél, így nem foglal majd túl nagy helyet asztalunkon, és LAN-partira szállítása sem lesz túl komplikált. Legalábbis ami a méretet illeti, mert a Gaming Keyboard meglehetősen nehéz. A nálunk járt tesztpéldánynak brit kiosztása és festése volt, ami több helyen eltér a megszokott (amerikai) angoltól. A 3-as gombon például kettőskereszt helyett font jel van. Az Enter kétsoros, a Backspace dupla, a jobb Shift nagyjából háromszoros méretű, cserébe a bal Shiftből le kellett csípni egy darabot. A funkcióbillentyűk sora vékonyított.

Nagyszerű a mellékelt csuklótámasz. Az alapvetően magas peremű billentyűzet igazán kényelmesen használható vele, ráadásul a kiegészítő nem csak lecsatlakoztatható, hanem három lépésben állítható is.

Magát a billentyűzetet nem szórták meg extra gombokkal. A visszajelző LED-ek szokásos helyére raktak három hangerőszabályzót, melyek vezérlőszoftver nélkül is üzemeltek, és itt található a kétféle intenzitású, kék színű világítás kapcsolója is.

A kék fényt nem a billentyűk felirata, hanem az alattuk elhelyezkedő réteg adja. A fenti LED-ek is ilyen színben világítanak; lehetnének valamivel gyengébbek.

A billentyűzet alján, a négy kis nyúlványon masszív gumitalpakat találtunk. Ezeknek és a súlyának köszönhetően semmilyen esetben sem csúszott meg az asztalon.

A magasságot két méretes, kihajtható lábbal állíthatjuk.

A Gaming Keyboard gombsorai alaphelyzetben közel vízszintesek, talán még egy kicsit előre is dőlnek. Mivel a billentyűzet alapja meglehetősen magas, ebben az állásban is érdemes használni a csuklótámaszt.

A Saitek úgy döntött, hogy nem a billentyűzetre, hanem egy külön kiegészítőre rakja az extra gombokat. A különálló egység egy UTP kábelekről ismerős csatlakozóval kapcsolódik a billentyűzethez.

A numerikus padra hasonlító alkalmatosságon összesen kilenc kör alakú gomb van, melyeket még két módváltó egészít ki, így összesen 27 funkciót programozhatunk rájuk. Egy gond van a váltókkal, hogy semmilyen LED vagy egyéb eszköz nem jelzi, hogy éppen melyik van benyomva. Jó lett volna, ha a vakon kitapinthatóság érdekében egy kis dudort vagy rovátkát helyeztek volna a középső billentyűre. A kis konzolnak saját csuklótámasza és méretes gumitalpai vannak.

Saitek Aviator

A nagyszerű X52 után kíváncsian vártuk, hogy az alacsonyabb árkategóriában mit tud felmutatni a Saitek. A friss Aviator első pillantásra nagyon repülőgépes. Sokkal komolyabbnak látszik, mint a Saitek Cyborg széria képviselői. A csillogó, fémet imitáló betétek helyett vadászrepülős formát szabtak neki szürke színekkel, billenőkapcsolókkal, álcsavarokkal.

A botkormány fején található a gombok nagyobb hányada. Van itt három gomb, elöl egy ravasz, és felül egy nyolcállású kitekintő (POV) kapcsoló. A bal oldali gomb pirosan világít, és biztonsági fedele is van, amely kissé törékenynek tűnt, de kétségtelenül Top Gun-érzést kelt.

Érdekes a botkormány alsó része is. Itt található az egyik legfontosabb összetevője, a precíz mozgást biztosító rugós rendszer. A Saitek már régóta sikeresen alkalmazza ezt a megoldást, az X52-nél is nagyon jól vizsgázott. Egyetlen baja a kopás lehet, ott, ahol a műanyag gyűrű a szintén műanyag konzolra támaszkodik. Gyakorlott PC-s pilóták kenni szokták ezt a kritikus részt.

A rugó fölött egy vékony gyűrű látható, eköré rögzíthetjük a csuklótámaszt, amely lehetne valamivel nagyobb is. A másik probléma vele, hogy magassága nem állítható, és számunkra kicsit alacsonyan volt. Ha nem a gyűrűre, hanem fölé, a rúd tövére csavarozzuk fel, akkor nyerhetünk pár millimétert, de kicsit lötyögni fog.

Az Aviator legnagyobb erőssége a dupla gázkar, ami kategóriájában egyedülálló. Nagyban megkönnyíti a többmotoros repülőgépek vezérlését, de fékszárnyakat, propellerek dőlésszögét, keverékarányt és még sok mindent mást is szabályozhatunk vele. A két gázkar a bal oldali gombjával egybe is zárható. Külön kezelve a jobbkezeseknek majd kicsit nyújtózkodniuk kell a kettes számú karért.

Ahogyan a nagyobb X52-nél, itt is nagy, kétállású kapcsolókat – szám szerint négyet – találunk a talapzat első részén. A jobbkezesek számára a két jobb oldali, a balkezeseknek a két bal oldali lesz kissé nehézkesen elérhető. A lehetséges funkciók száma a középső, háromállású tárcsával megháromszorozódik. Ez nem csak az alsó négy, hanem a többi gombra is vonatkozik.

Az Aviator egyik előnye, hogy alapzata meglehetősen kompakt. Nem foglal túl sok helyet, így játék után könnyűszerrel félretehetjük, hogy ne legyen útban. Sokan hiányolhatják a tapadókorongokat, de nélkülük is megfelelően stabil volt a botkormány.

Tesztelés

A Saitek egér meghajtója egy lappal egészítette ki a szokásos beállításokat. Ezen konfigurálhattuk az oldalsó és felső gombokat, valamint a görgőt. A három extra gombnak külön neve is van: Net Wheel, Office Weel és IE Button. Az első kettővel egy-egy választótárcsa jelenik meg nyolc lehetőséggel. Az internetesben mailt írhatunk, megnyithatjuk kedvenceink listáját vagy böngészőnket, és többféle Google keresést indíthatunk. Az irodaiban a Microsoft Office komponenseit érhetjük el. Az IE Button egy sima böngészőt indít. Az egyes gombok funkciója felcserélhető, és további alap Windows alkalmazásokat, valamint olyan extra gombokat tehetünk rájuk, mint a funkcóbillentyűk, CRTL+betű kombók stb.

Az egér működésével volt egy komoly gondunk. A dobozán látható képpel ellentétben nem működött fekete X-Ray Aquapad 3 egéralátétünkön. Mozgására jellemző volt a lézeresek hirtelen rántáskor jelentkező bizonytalansága, de ez csak játék közben volt zavaró. Az 1200 dpi-s felbontást nem lehetett állítani.

A Saitek Gaming Keyboard extra meghajtó telepítése nélkül is működött, de ekkor nem tudtuk használni a kilencgombos kiegészítőt. A vezérlőt feltelepítve ugyanolyan profilkészítőt kaptunk, mint az X52-es joysticknál. Baloldalt megjelenik az eszköz 3D-s képe, melyen látjuk, hogy éppen melyik gombot konfiguráljuk a jobb oldalon. A programozáshoz le kell ütni a rögzíteni kíván billentyűkombinációt. Az egyes leütések között eltelt időt is eltárolja a szoftver. A beállításokat kompaktabb listán is megtekinthetjük.

A kiegészítő kilencgombos pad egyetlen baja, hogy gombjai eléréséhez mindenképpen el kell engedni a fő billentyűzetet vagy az egeret, így akciódús pillanatokban többnyire nem tudtuk hasznát venni. Amikor már nem volt szükség túl nagy odafigyelésre, akkor konzolok, statisztikák lehívásához vagy makrók indításához jó volt, de erre általában a billentyűzet saját gombjai is elegendőek.

Nagyon kényelmes gépelés esett a Saitek billentyűzeten. A gombok valamivel rövidebb úton jártak, mint a Logitech G11-nél, és kevésbé imbolyogtak, stabilan mozogtak fel-le. Az Enter, Shift és a többi, átlagosnál nagyobb méretű billentyű lenyomásához egy leheletnyivel több erő kellett. A Saitek Gaming Keyboard mátrix kiosztású, így bizonyos esetekben egyszerre csak négy, de van, amikor viszont nyolc gombot is le lehet rajta nyomni. Esetünkben a bal kurzormozgató és a szóköz együttes lenyomása ütötte ki a többi irányt, ami bizonyos játékhelyzetekben kellemetlen lehet.

Az Aviatornál is a meghajtó telepítésével kezdtünk. Némi másolgatás után ugyanazzal a kezelőfelülettel találkoztunk, mint imént a billentyűzet kiegészítőjénél vagy korábban az X52-nél. Minden billentyűhöz háromféle funkciót rendelhettünk. Egyelőre még nincsenek előregyártott aviatoros profilok a Saitek honlapján, így az alapoktól kellett indulnunk. Szerencsére a szoftver nagyon felhasználóbarát, könnyen kezelhető.

Az elkészített profilok között a Windows tálcán látható, joystickot ábrázoló ikonra kattintva könnyűszerrel váltogathatunk.

Az Aviatort MS Flight Simulator X-ben, Pacific Fightersszel, Lock Onnal, illetve az űrhajós Starlancerrel teszteltük. Már az első kicsomagoláskor dilemmáink voltak a minőségérzettel kapcsolatban; az Aviator anyagai talán lehetnének igényesebbek is, bár így valószínűleg drágább lenne. Szerencsére ez nem befolyásolta az élvezeti értéket. A botkormány, akárcsak az X52, a vártnál valamivel finomabban, kisebb ellenállással járt. Természetesen erővisszacsatolás (force feedback) nincs, de az már a sokkal drágább X52-nél sem hiányzott különösebben.

A kar nagyon precízen járt, a finom mozdulatokra is jól reagált. Poénból Test Drive Unlimitedben is kipróbáltunk. A bivalyerős Corvette Z06-ot is kezes báránnyá szelídítette vezetési rásegítés (driving aid) nélkül.

Értékelés

A Saitek Desktop Laser Mouse nem nőtt különösebben a szívünkhöz. Átlagos, nagy felbontású lézeres egér a fajtára jellemző előnyökkel és hátrányokkal. A mellékelt szoftver talán hasznos lehet, de bármilyen egérrel működik, sőt a konkurensek is kínálnak hasonlót. A termék 7000 forint fölötti ára sem fog sokat segíteni széleskörű elterjedésében.

Ami a komfortot és a gépelési kényelmet illeti, a Saitek Gaming Keyboard volt a legjobb azok közül a játékos billentyűzetek közül, melyeket alkalmunk volt kipróbálni. Talán mások nem így vannak vele, de mi sokkal jobban értékeljük a kompakt, szükségesnél alig nagyobb méretet, mint az extra USB csatlakozót vagy a cserélhető gombokat. Az állítható csuklótámasz is jelesre vizsgázott. Nem vagyunk róla meggyőződve, hogy a kiegészítő, shiftekkel együtt 27 funkciót biztosító pad hasznos extra. A legtöbb játékot úgy készítik, hogy az alap gombsorral is jól kezelhető legyen. A Gaming Keyboard jelenleg 13 500 forint körül kapható, tehát nagyjából annyiba kerül, mint a Logitech G11, melynek van USB-je, és médialejátszót is kezel. A Saitek kisebb, állítható a csuklótámasza, és szerintünk jobban jár, ezért – akárcsak a Logitech – ajánlott minősítést érdemel. Mindenki döntse el maga, hogy melyiket választja. Eclipse Keyboard nével létezik fekete színű, kiegészítő gomok nélküli változat is, ami néhány ezressel olcsóbb.

Az új Aviator azokat a repülőgép-szimulátorosokat célozza meg, akik nem tudnak (vagy nem akarnak) 30 000 forintot költeni joystickra. A maga 10 000 forint alatti árával ideális lehet első, tanuló botkormánynak is, aztán, ha már jobban megy a repülés, válthatunk egy komolyabb darabra, mondjuk X52-re. Ugyan kategóriájában nem az Aviator a legolcsóbb, de a dupla gázkar, a vadászrepülős megjelenés és nem utolsósorban a precíz működés miatt ajánlott minősítést érdemel. Bízzunk benne, hogy egy kicsit még lejjebb megy az ára.

 

Saitek Gaming Keyboard
Saitek Aviator

rudi

A Saitek vezérlőket a BSC Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

 • Augusztusi hardvercsokor

  Komoly adattároló rendszerek, gyors Wi-Fi eszközök, új tápok, Sennheiser headsetek és egy szokatlan távirányító kerül terítékre.

 • Stílusos Logitech billentyűzetek

  Kipróbáltuk a piacon fellelhető talán legszebb billentyűzet-egér kombinációkat, a Logitech diNovo termékeit.

 • Cseresznyés input

  Három Cherry billentyűzetet és két egeret vizsgáltunk meg. Vajon milyen a műszaki tartalom a gyümölcsös címke mögött?

 • Egy cockpit naplója

  A Logouton megjelent házi készítésű cockpit készítőjét elkaptuk egy rövid interjúra.

Előzmények

Hirdetés