Hirdetés

Reventón után szabadon

Hirdetés

Asus VX5 Lamborghini

Úgy tartja a legenda, hogy a bikás Lamborghini embléma azért került át a traktorokról az autókra, mert Ferruccio Lamborghininak elege lett a nehezen kezelhető, állandóan meghibásodó, zajos, puritán Ferrarikból, ezért saját sportkocsik gyártásába kezdett. A Miura, a Countach, és a Diablo korának meghatározó csúcsmodellje volt, vérvonalukat pedig hűen viszi tovább a Murciélago vagy a Gallardo. Tavaly a Lamborghini megalkotta a millió eurós csodát, a Reventónt. A csupán 21 példányban készült meseautó érdekessége, hogy a potenciális vásárlóknak még az első darab elkészülte előtt, különlegesen részletes számítógépes modell formájában mutatták be, melyet bizonyos fokig testre szabhattak. Természetesen hamar elkeltek a drága játékszerek, az utolsót 2008 novemberében szállították le.

Most pedig bemutatjuk azt a számítógépet, ami a legközelebb áll a Reventónhoz. Az Asus már több notebookot készített a Lamborghinivel karöltve. A Gallardo formai elemeiből merítő VX2-t annak idején mi is kipróbáltuk. Ezúttal pedig az új szupergép, a VX5 érkezett hozzánk, melynek vonásait a Reventón ihlette. Egy csúcsmodell pedig nem lehet kihívóan sárga, a vörös szín foglalt, tehát marad a sötét. És a fehér, ami valljuk be, elsőre kissé fura lehet egy kimondottan férfias laptopnál. De élőben egyáltalán nem volt az, nagyon is illett a különleges masinához.

A 16 hüvelykes, mai divatnak megfelelően 16:9 oldalarányú monitor hátán látványos élek futnak, melyek tényleg a Reventón formáját idézik. Nem fölöslegesen hangsúlyosan, hanem éppen csak annyira, hogy a laptop különlegesnek látsszon tőle. A formát kevéssé ismerőket a bikás Lamborghini embléma tereli majd jó irányba. Annak ellenére, hogy a VX5 meglehetősen vaskos, nekünk és legtöbb ismerősünknek is határozottan tetszett a formája. A fehér szín is abszolút rendben van némi feketével és egy kis krómmal megfűszerezve, mert a fényes felületen így kevésbé látszanak az ujjlenyomatok.

Tüzetesebb szemlélődés után először az tűnt csak fel, hogy a VX5 nagyon egyben van, masszív, illesztései hibátlanok. Csak ezután vettük észre, hogy kívül nem használtak fémet, szénszálas műanyagot, bőrt vagy egyéb érdekességet. A méretes homlokzaton csak balra találtunk egy csúszkát, amivel a vezeték nélküli hálózati eszközök kapcsolhatóak ki/be. Hátul a nem éppen nagy akkumulátor dominál, de van mellette Kensington zárhely, USB és Ethernet aljzat, valamint ide került a tápcsatlakozó.

Oldalt már a fekete szín az uralkodó, de jutott ide a fehérből is. Jól látható, hogy az illesztési hézaggal nem sokat törődtek, inkább ívesre formálták a felső és alsó rész találkozását. Jobbra három hangcsatlakozó nyitja a sort, melyek közül az egyik digitális kimenetként is működik. Ezeket két USB követi, a sort pedig a Blu-ray lemezeket is olvasó DVD-író zárja. A másik oldalon egymás fölött található az ExpessCard bővítőnyílása és a kártyaolvasó, ami mellett HDMI kimenet kapott helyet. Van itt eSATA és mini FireWire csatlakozó, valamint egy kimenet, vélhetőleg a tévétuner antennájához, még egy USB, méretes szellőzőnyílás és analóg monitorkimenet. Csatlakozók terén tehát teljes a kínálat.

Kellemesen, kissé egy páncélszekrény ajtajához hasonlatosan nyílt a fedél, amit zárt állapotában csak méretes, hagyományos zsanérjai tartottak a helyén. Az éleivel csinosan látványos külső után egy kissé kusza belső tárult elénk. A két krómkeretes hangszóró és a lefelé szűkülő, pontosan középre helyezett touchpad, valamint a fölötte látható Lamborghini Automobili felirat itt is a Reventón vonalait idézi, de közöttük kissé furcsának hat, töri a szimmetriát az enyhén jobbra tolt billentyűzet, és a balján látható kezelőszerv. Sajnos ismét nagyon vékony a csuklótámasz bőrfelülete, amit kemény, kopogós műanyagra húztak. A Reventón-tulajok biztosan felvonnák a szemöldöküket, ha ilyen lenne az autójukban. Tán mondani sem kell, hogy a 16”-os monitor felülete tükrös.

Annak ellenére, hogy hagyományos kialakítású a zsanérja, a VX5 nem nyitható túl nagy szögben. Azért a többség számára minden bizonnyal elég lesz így is.

Alul egy hatalmas, hangszóróra hasonlító kört találtunk a jobbára fehér fenéklemezbe vágva. Mint kiderült, tényleg hangforrás van alatta, de nem zenei, hanem a hűtés ventilátora. Két hőcső indul belőle, melyek közül az egyik az Intel processzort és az északi hidat, a másik az MXM modulra telepített grafikus egységet hűti. Szabad hozzáférés nyílik a többi fontos alkatrészhez is, a két merevlemezhez, a két memóriához és a Mini PCI Express aljzatban nyugodó Wi-Fi modulhoz is. Érdekes, hogy a tévétunert sehol sem találtuk, továbbá hiányoltuk a 3G modemet.

Kiderült, hogy a hűtő fölötti nyílás pusztán látványelem, a kör alakú rács alatt egy szigetelőfólia van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés