2019. július 16., kedd

Útvonal

Tesztek » Processzor rovat

AMD Raven Ridge – amikor a Zen és a Vega találkozik

A kisebbik Ryzen APU-t vizsgáltuk meg: néhol a várt, néhol meglepő eredmények születtek.

Értékelés

A Raven Ridge kódnevű lapkára épülő, Socket AM4-es foglalatba helyezhető Ryzen 3 2200G nagyon sokoldalú termék. Mint processzor, nem alkot maradandót, bár a listaára sem magas – csakhogy itthon a magyar árlistákat kell figyelembe venni, és ezek szerint nem kell többet fizetni egy, a legtöbb esetben nagyobb teljesítményt kínáló Core i3-8100-ért sem. A Core i5-7400 már jóval drágább, amit nehéz megérteni, mert a tesztek alapján semmivel sem tud többet, emiatt ennek a modellnek az értékelésével nem is foglalkozunk a továbbiakban.

Ha az integrált grafikus vezérlő is számít, akkor a Ryzen 3 2200G nagyságrendekkel jobb vétel a Core i3-8100-nál, és az AMD megoldása mellett szól az egyszerű tuning lehetősége is, noha ebben a kategóriában nem feltétlenül fontos képesség ez – viszont tény, hogy az Intel hasonló árú processzora ebből a szempontból erősen korlátozott.

Jól sikerült a Zen és a Vega első találkozása
Jól sikerült a Zen és a Vega első találkozása [+]

Multimédiás téren az Intel és az AMD nem kínál nagyon eltérő képességeket, így nagyjából ugyanazokat a kodekeket kezelik, tehát ebből a szempontból inkább csak nüansznyi különbségek dönthetnek. A kijelzőmotor tekintetében azonban már jelentős a Raven Ridge előnye, mivel natívan támogatja a HDMI 2.0a-t, míg az Intel esetében ez csak úgy oldható meg, hogy a gyártók magára az alaplapra integrálnak egy LPSCon egységet, ami lényegében egy integrált aktív átalakító DisplayPort 1.2 interfészre kötve, és a gyakorlat azt mutatja, hogy ezt nem minden televízió kedveli.

Sajnos azonban a HDMI 2.0a a Raven Ridge APU-nál sem tökéletes: az alaplapok többsége jóval régebbi, mint az új lapka, így sok terméken HDMI 1.4-es kimenet van. Ezért erre különösen figyelni kell a vásárlásnál, ugyanis hiába tudja maga az APU a HDMI 2.0a-t, ha a kimenet ezt nem teszi kihasználhatóvá. Annyit egyébként megtudtunk, hogy az új 400-as sorozatú vezérlőhídnál már minden új alaplapon a frissebb HDMI interfész lesz, addig viszont kutatni kell a megfelelő modellek után.

Mindent összevetve az AMD Ryzen 3 2200G ajánlott termék. Egyes igényekhez különösen, másokhoz kevésbé. A legnagyobb előnye egyértelműen a rendkívül gyors IGP és persze multimédiás képességei, természetesen megfelelő alaplap társaságában. Ha valaki kisméretű gépet épít, amiben nem szeretne VGA-t használni, illetve kicsit is számít, hogy a konfiguráció multimédiás szempontból mire képes, akkor nem is érdemes másfelé nézelődni.


AMD Ryzen 3 2200G processzor

Abu85, icon

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.