Hirdetés

Rakétás tápegységek

Külső

Tovább bővül a moduláris kábelezésű tápegységek hazai kínálata. A lecsatolható vezetékek akkor hasznosak, ha szűk helyen építkezünk, ahol nincs hova rejteni a fölösleges kábeleket. Akkor is jól jön ez a megoldás, ha szép, rendezett belsőt akarunk összehozni például egy moddingversenyre, vagy csak úgy saját magunk szórakoztatására, esetleg a haverok elkápráztatására. A Spire Rocketeer V és VI valószínűleg az utóbbi célra készült. A visszafogott dizájnú dobozból egy termetes, csillogóra fényezett tápegység került elő színes, tépőzáras kábelfogók és egyszerű, fekete bilincsek társaságában.

A Rocketeerek jó néhány centiméterrel hosszabbak a szokásos tápoknál. Mostanában egyre több hosszú tápegység készül; a nyújtás általában az extra moduláris panel miatt van.

A vezetékek közül az alaplapi 20+4 és 4+4 tűs köteg fixen csatlakozik a tápegységhez. A kábelek nagyon jól néznek ki; átlátszó műanyag borítás, alatta pedig ezüstös harisnya van rajtuk. A szépségnek mindig ára van, most éppen az, hogy az extra borítás miatt kicsit merevek a kábelkötegek.

A nagy rakétásoknak nem egy, hanem két ventilátoruk van. A felső 12 centiméterest egy hátsó 8 centiméteres egészíti ki. Valójában a helyzet fordított, mert a 8-as működik folyamatosan, a 12-es pedig csak meleg helyzetben avatkozik be. A hátlapon van egy zöld gomb, amivel magunk is bekapcsolhatjuk a 12-est.

A fix vezetékek nyílása mellett nyolc moduláris csatlakozó sorakozik két oszlopban. Mindegyik hattűs és fizikailag a PCI Express-es VGA-k tápaljzatával azonos. Mind a hat tüske, tehát az 5 és 12 volt, valamint a hozzájuk tartozó földelések is megvannak, így az aljzatok univerzálisak, PCI Express, IDE és SATA kábelekkel is használhatók. Jellegzetes a tükrös felület két csavarja. Ilyen elrendezést láttunk a Tagan Easycon tápoknál, bár ott kicsit más volt a moduláris panel. Hogy van-e rokonság a Spire-ök és Taganok között, az mindjárt kiderül.

Az 500 wattos Rocketeer V-höz hat moduláris vezeték jár. Van egy PCI Express VGA-s, továbbá egy kábel két SATA csatlakozóval, kettő két-két négytűs perifériakonnektorral, valamint kettő floppy- és négytűs perifériacsatlakozóval.

A 600 wattos Rocketeer VI-nak van még egy PCI Express VGA-s és egy SATA-s kötege. A lecsatolható vezetékek is szépek, ezüstösek, de sajnos merevek, így nehezen kezelhetőek.

A paramétertáblákra pillantva ismét a Taganok emléke idéződött fel. A 500 és 600 wattos tápnak csak két 12 voltos ága van, ez a három és több ággal bíró konkurensek mellett kevésnek tűnik, úgy, ahogyan a 348 és 432 wattos maximum is. Szintén régi stílusú tervezésre utal a meglehetősen erős 5 és 3,3 voltos ág.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Spire

Azóta történt

  • Seasonic tápok modulárisan

    Az extra halk tápjairól ismert gyártó továbbfejlesztett elektronikájú, illetve lecsatlakoztatható vezetékes termékeit vettük górcső alá.

  • Tápegységek a Corsairtől

    A memóriaiparból ismert gyártó kipróbálja magát a tápok piacán is. Két moduláris termékét teszteltük.

Előzmények

Hirdetés