Hirdetés

Raijintek EOS RBW: kompakt vízhűtés, két méretben

Dupla és tripla ventilátoros kivitelben teszteltük a gyártó meglepően kedvező árú hűtőit.

Bevezetés és dizájn

A Raijintek név házairól és hűtőiről is ismert hazánkban. Tesztünk alanya, az EOS RBW kompakt vízhűtés tavaly mutatkozott be, és több érdekes megoldást is felvonultat. Ezek egy része – például az alumíniumból készült radiátor – a kedvező ár elérését segíti, míg mások, például a radiátorral egybeépített pumpa az egyediséget szolgálja, a cég ugyanis nem az Asetek valamelyik platformjára építkezett, hanem saját megoldással lépett piacra. Cikkünkben most a termékcsalád mindkét tagját, a két ventilátoros 240 RBW-t és a három ventilátoros 360 RBW-t is megvizsgáljuk, hogy kiderüljön: van-e valami buktató a kategóriához mérten kedvező árak mögött, és hogy milyen körülmények között szükséges a nagyobb méretű változat.

Külső

Az EOS RBW hűtők első ránézésre a kompakt vízhűtések klasszikus vonalait követik: egy hűtőblokk (rajta az elengedhetetlen RGB fényekkel), némi csővezeték és a radiátor alkotják az alapokat. A szemfülesebbek azonban kiszúrhatják, hogy a radiátoron egy vaskos hasáb is helyet kapott, mely többek között a pumpát tartalmazza, a megszokottakkal ellentétben ugyanis ez a komponens nem a hűtőblokkba került.


[+]


[+]

A blokk maga a gyártó elmondása szerint mikrobarázdás felépítésű, ezek a barázdák 0,12 mm-esek, felettük pedig címezhető RGB LED-sor található, mely kompatibilis az elterjedt alaplapi rendszerekkel. Alja, mely 68 x 65 mm-es felületet kínál, igényesen megmunkált, tükröződni nem tükröződik, de a forgácsolás nyomai sem láthatóak selyemfényű felszínén.


[+]

A blokkhoz két elforgatható, 90 fokos csonkon keresztül csatlakoznak a csővezetékek, melyek az EOS 240 RBW esetében 375, az EOS 360 RBW esetében pedig 480 mm hosszúak. Maguk a csövek szövetborítást kaptak, kívülről 16 mm-es átmérővel rendelkeznek, furatuk 8 mm-es.


[+]

A vezetékek a radiátor felőli részen egyenesen csatlakoznak a pumpát is tartalmazó boxba, melyet egy SATA csatlakozón keresztül láthatunk el árammal – ez biztosítja az energiát az 50 000 üzemórára méretezett, 40 l/h-s maximális térfogatáramot biztosító pumpa számára. A radiátor maga 12 csatornás és 29 mm vastag mindkét modellnél – tulajdonképpen az eltérés egyedül a hosszúságban van, hiszen az egyik 287, a másik 410 mm-es, hogy elférjenek rajtuk a mellékelt ventilátorok.


[+]

A ventilátorok 120 x 120 x 25 mm-esek, és a kor követelményeinek megfelelően PWM vezérlésűek. Ez utóbbival 800-1800 rpm közötti fordulatszámtartományban képesek üzemelni, aki pedig DC vezérlést használna, annak hasznos információ lehet, hogy a lapátok 7 voltnál kezdenek forogni. Természetesen a színes fényekből itt sem lesz hiány, ARGB rendszer világítja meg a fehéres színű lapátokat. Megjegyeznénk, hogy mindegyik ventilátor és a hűtőblokk is saját ARGB csatlakozóval rendelkezik, így igen bonyolult fényjátékot is kiépíthetünk, feltéve, hogy győzzük csatlakozókkal. Amennyiben nincs ilyen igényünk, akkor másodlagos csatlakozókkal össze is fűzhetjük a komponenseket, és akkor az alaplap egyetlen csatlakozóját használva szinkronban villoghatnak. Az EOS RBW hűtők csomagjaiban egyébként találunk Y kábelt a ventilátorokhoz, így nem kell hozzájuk két vagy három szabad FAN konnektort biztosítani az alaplapon.

Hirdetés

Specifikációk, felszerelés

Felszerelés

A Raijintek EOS hűtők felszerelése nagy vonalakban emlékeztet a DeepCool Captain EX szériánál alkalmazott megoldásra, de nem teljesen ugyanaz.


[+]

Az első lépés mindenesetre egyezik: a műanyag alapba kell bepattintanunk négy hosszú, vékony csavart, melyeket aztán az alaplap furatain kell átbújtatnunk. A túlsó oldalra vaskos anyacsavarok kerülnek (ezek alján vékony műanyag lemez van, hogy ne sérüljön alaplapunk), így készül a tulajdonképpeni talp, melyre aztán a hűtőblokk aljához rögzített keret felhelyezhető, és további négy csavarral rögzíthető.

[+]

A folyamat egyszerű, logikus, és már házba szerelt alaplapnál is könnyen elvégezhető. A mellékelt alkatrészekkel a TR4-et és leszármazottait kivéve valamennyi kurrens platform lefedhető, a blokk pedig 90 fokonként elforgatva több helyzetben is rögzíthető, így a csővezeték ideális helyzetét is könnyű megtalálni, akár felülre, akár előre kerül a gépházban a radiátor.


[+]

A radiátor felszerelése sem lesz nehéz, ehhez minden szükséges komponens megtalálható a csomagban: a ventilátorokhoz darabonként négy csavar, alátétek, és további csavarok a házhoz való rögzítéshez.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Raijintek EOS 240 RBW Raijintek EOS 360 RBW
Felszerelhető AMD – AM2/ AM2+/ AM3/ AM3+/ AM4/ FM1/ FM2/ FM2+
Intel – LGA1150/ 1151/ 1155/ 1156/ 1366/ 2011/ 2011-v3
Csővezeték hossza 375 mm 480 mm
Csatlakozók Szivattyú oldalán: fix
Radiátor oldalán: fix
Radiátor specifikációi
Radiátor mérete 287 x 120 x 29 (ventilátorok nélkül) 410 x 120 x 29 mm (ventilátorok nélkül)
Radiátor anyaga festett alumínium
Ventilátorok specifikációi
Ventilátorok mérete 120 x 120 x 25 mm
Ventilátorok fordulatszáma 800-1800 rpm, PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása hidrodinamikus siklócsapágy
Ventilátor légszállítása max. 127 m3/h
Ventilátor statikus nyomása max. 2,3 mm-H2O
Szivattyú specifikációi
Szivattyú fordulatszáma 4500 rpm (max)
Szivattyú folyadékszállítása 40 l/h
Szivattyú várható élettartama 50 000 óra
Szivattyú fogyasztása 3,6 watt
Általános adatok
Termék honlapja Raijintek EOS 240 RBW Raijintek EOS 360 RBW
Fogyasztói ára 25 000 forint 32 000 forint
Garancia 2 év

Tesztkonfiguráció

Hűtőtesztünk megszokott X99-es platformunkat használja, melyben egy Core i7-5960X CPU dolgozik, fix 4 GHz-en és 1,25 volton, így teljes terhelésen bőven 200 watt feletti teljesítmény elszállításáról kell a vizsgált hűtőknek gondoskodni. Méréseink menetének pontos leírása a vonatkozó tudástárunkban megtalálható, így erre nem térünk ki. A tesztrendszer pontos felépítése így a következő:

Tesztkörnyezet
Videokártya ASUS Strix Radeon RX 570
Processzor Intel Core i7-5960X (3 GHz) – túlhajtva 4 GHz-en
EIST bekapcsolva; C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva, 1,25 volton
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer – Intel X99 chipset
Memória HyperX Fury 32 GB (4 x 8 GB) DDR4-2666 (HX426C15FBK4/32)
Háttértár Samsung 850 EVO 500 GB MZ-75E500 (SATA 6 Gbps)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Acer XB280HK G-Sync 4K (28")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

Teljesítmény

Mint említettük, tesztünkben az EOS széria két tagja, a 25 000 forintos, 240 mm-es radiátorral szerelt változat és a 32 000 forintos, 360 mm-es verzió is szerepel, így a grafikonok és diagrammok több eredményt is tartalmaznak. Ezekből már leszűrhető, hogy a hűtési teljesítménnyel nincs probléma, mindkét modell hozza azt, amit egy modern folyadékhűtéstől elvárhatunk.

CPU hőmérséklete az alaplap Silent profiljával
CPU hőmérséklete az alaplap Silent profiljával

A terhelés nélkül mért hőmérsékleteknél látszik, hogy a CPU és a blokk közötti hőátadás remek, mindkét EOS ott van a legjobbak között, egy modern, keveset fogyasztó processzor gyakorlatilag szobahőmérsékleten üzemelhet velük. A komolyabb terhelést jelentő AIDA stresszteszt során már feltűnhet viszont, hogy a 360 mm-es radiátor és vele a három légkavaró komoly előnyt jelent – ha megnézzük a ventilátorok fordulatszámát mutató görbét, akkor kitűnhet, hogy a nagyobb változat még ilyenkor is nyugalmi üzemben dolgozik, míg a 240 mm-es modell már kénytelen emelni a sebességen és így a zajszinten is.

CPU hőmérséklete a ventilátorok maximális fordulatszáma mellett
CPU hőmérséklete a ventilátorok maximális fordulatszáma mellett

Még nagyobb a különbség a maximális terhelést jelentő Prime95 futtatása során, ahol a nagyobbik Raijintek EOS még könnyedén birkózik meg a keletkező hőmennyiséggel, és az eddigi hűtőtesztek egyik legjobb eredményét nyújtja. Ezzel szemben a 240 mm-es radiátorral szerelt változat jól láthatóan elérte teljesítőképességének határát. Ez nem jelenti azt, hogy a CPU vészesen melegedne, a 80 Celsius-fok körüli hőfok teljesen jó érték, de hasonló tudással, hasonló áron elérhető léghűtést (Zalman CNPS20X) és folyadékhűtést (DeepCool Captain 240 EX) is találunk a boltokban.

Ventilátorok fordulatszámának alakulása a terhelés függvényében
Ventilátorok fordulatszámának alakulása a terhelés függvényében

A hűtési teljesítmény mellett a másik fontos jellemző a zajszint. Sokan vannak, akik épp csendes működésük miatt választják a vízhűtéseket – nos, számukra kicsit csalódást kelthet majd a Raijintek EOS család, ugyanis a radiátor mellé épített pumpa zajosabb a megszokottnál. Nem is feltétlenül a hangerő maga nagy, hanem inkább a hangszíne zavaró: viszonylag magas, feltűnő surrogása könnyen kihallatszik a ház teteje vagy előlapja felől. Zajszintmérőnkkel az egyes üzemmódokban a következő eredményeket láttuk:

Zajszint Raijintek EOS 240 RBW Raijintek EOS 360 RBW
Terhelés nélkül 21 dB(A) 23 dB(A)
AIDA stressz teszt 26 dB(A) 23 dB(A)
Prime95 39 dB(A) 42 dB(A)

Értékelés

Ígéretes és ár/érték arányukat tekintve kifejezetten jó hűtők a Raijintek EOS RBW család tagjai. Egy modern, különösebben nem tuningolt processzor esetében alighanem a 240 mm-es változat lehet a jobb választás, hiszen ez is bőven elég erre a felhasználásra, míg ára nemcsak kategóriájában az egyik legjobb a piacon, de a hasonló árú léghűtésekkel is felveszi a versenyt.

Ehhez képes az EOS 360 RBW már sokkal inkább passzol egy csúcskategóriás konfigurációhoz, egyrészt teljesítménye is elég egy túlhajtott HEDT vagy K, esetleg X szériás processzorhoz, másrészt ára is már átlép a 30 000 forintos küszöbön.

Mindenképpen dicséretes tehát, hogy a kedvező ár nem jelenti azt, hogy a Raijintek hűtői gyengék. Kevésbé dicséretes viszont a zajszint, mely ugyan nem rossz, de nem is jó – aki azért gondolkozna kompakt vízhűtésben, hogy halkabbá tegye számítógépét, nem biztos, hogy ezekkel a hűtőkkel jár majd a legjobban. Mint említettük, nem is annyira a zaj erőssége, mint inkább hangszíne zavaró, ami annyiban könnyebbséget jelent, hogy egy jobban szigetelő házból kevésbé halljuk majd ki a pumpa surrogását.

Végül megemlítenénk még, hogy az EOS RBW család azoknak is ajánlható, akiknek fontos az RBG világítás, hiszen nemcsak a hűtőblokk, de a ventilátorok is bőven rendelkeznek LED-ekkel. Ebből a szempontból viszont jó tudni, hogy hubot vagy más központi vezérlésre lehetőséget adó tartozékot nem kapunk, de az alaplapi rendszerekkel vezérelhetőek a fények.

Mindezeket figyelembevéve az EOS 240 RBW kedvező árának és ehhez mérten nagy hűtési teljesítményének köszönhetően megérdemli a Tetszett díjat. Nagyobb testvére sem rossz, ereje elég gyakorlatilag bármilyen szóba jöhető processzorhoz, de ha már ennyi pénzt költünk egy hűtésre, akkor elvárhatjuk, hogy zajszintje is legyen kiemelkedően alacsony.


Raijintek EOS 240 RBW kompakt vízhűtés

Wombath

A Raijintek EOS RBW hűtőket a CaseKing Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés