Radium Reactor XT – épített PC-t a boltból

A készre szerelt konfigurációk táborából egy felsőbb kategóriába tartozó modellt teszteltünk.

Tapasztalatok, értékelés

A Radium XT egy halk, de teljesen nem néma konfiguráció: bár a tápegység félpasszív üzemmódban dolgozik, és pusztán a Windows, némi netezés vagy chatelés alatt fel sem pörgeti a ventilátorát, a HDD, a processzorhűtő és a házventilátorok még kihallhatóak a burkolat mögül. Ez alatt a konnektornál 49 wattos fogyasztást mértünk, a CPU hőmérséklete a 22 °C-os szobában 24 °C körül mozgott.

AIDA64 alatt, CPU+FPU terheléssel a fogyasztást 147 wattra tornáztuk fel, a Prime95 futtatásával pedig 167 wattot mértünk a konnektornál. Amennyiben a GPU-t is terhelni kezdtük, 278 wattig emelkedett a gép energiaéhsége, majd némi tuninggal is megpróbálkoztunk, az 1900 MHz-re húzott VGA-val 286 watt lett végül a maximum, amit ki tudtunk hozni a Reactor XT-ből. Mindezek alatt a hűtés, bár hangja erősödött, egyszer sem vált kellemetlenné, hangszíne végig elviselhető maradt, maximális hangerőként 46 dB(A)-t mértünk.

Hirdetés

Nem volt probléma a throttlinggal sem, a processzor 4290 MHz-en, a GPU pedig 1860 MHz-en dolgozott, utóbbi 5 perc után körülbelül 1822 MHz-re lassult vissza, miközben a CPU maximális hőmérséklete 58 °C körül, a GPU-é pedig 69 °C körül tetőzött.

Értékelés

Kiegyensúlyozott hardver, esztétikus külső, igényes összeszerelés, és a mai, LED-mániás időkhöz képest kifejezetten visszafogott dizájn – a Radium által összerakott Reactor XT nekünk nem okozott csalódást, és valószínűleg annak sem fog, aki ezt választja a különböző bolti összeállítású PC-k közül.


[+]

A legnagyobb vetélytárs persze ilyenkor sosem egy másik bolti PC, hanem az otthoni összeszerelésben készülő számítógép, amivel összevetve a Reactor XT sem adja meg azt az örömöt, amit egy saját magunk által összeépített konfiguráció első elindulása nyújt – ugyanakkor aki ezt nem is igényli, annak nyugodt szívvel ajánljuk a Radium gépét, nem fog benne csalódni. Aki pedig szereti maga össze- és beállítani számítógépét, az alighanem más hardvert választ úgyis, hiszen ebből a példányból hiányoznak a tuningolással kapcsolatos lehetőségek.

Felmerülhet a vásárlóban az is, hogy vajon a félmilliós ár reális-e ezért az összeállításért? A válaszunk az, hogy – sajnos – jelenleg teljes mértékben az: az Intel gyártási nehézségei, a csúcson bóklászó memóriaárak, a még mindig érezhetően drága grafikus kártyák mind-mind okai annak, hogy ilyen nagyságrendű összeget kell a boltban hagynunk ezért a teljesítményért.


Radium Reactor XT számítógép

Wombath

A Radium Reactor XT számítógépet Radium.hu biztosította a teszthez.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

Hirdetés