Hirdetés

Radium Reactor XT – épített PC-t a boltból

A készre szerelt konfigurációk táborából egy felsőbb kategóriába tartozó modellt teszteltünk.

Bevezetés, konfiguráció

Aki nem szeretne vagy nem tud magának számítógépet összeépíteni, de a márkás PC-k árait sokallja, az a nagyobb boltokban rendszerint választhat magának többféle, előre összeválogatott konfigurációból is. Ezek a polcokon amúgy is megtalálható alkatrészekből állnak össze, így nélkülöznünk kell az egyediséget, ami persze a későbbi bővítések, javítások esetén előny is lehet, ugyanakkor az árak is kedvezőbbek, mintha a komponensek mellett még a márkanévért vagy extrém dizájnért is fizetnénk. Sőt: ha szerencsénk van, akkor még annál is olcsóbban jöhetünk ki, mintha ugyanezeket a komponenseket magunk szerelnénk össze.


[+]

Tesztünk alanya most éppen egy ilyen „bolti PC”, mégpedig a Radium Reactor XT, mely felső kategóriás, Intel-alapú konfigurációt kapott, játékra is ajánlható és még a LED-es beltéri világítást kedvelőknek is képes a kedvében járni.

Hirdetés

Konfiguráció áttekintése

A Reactor XT összeállításakor a Radium alapnak egy Core i7-8700 processzort választott, melyet 2 x 8 GB DDR4-3000 memóriával párosított, a grafikai feladatokat pedig egy GTX 1070 grafikus kártyára bízta. Mindezek mögé egy 500 GB-os NVMe SSD, illetve egy 3 TB-os HDD került, az egész rendszert pedig Alpenföhn hűtő és Raijintek ventilátorok igyekeznek hűvösen tartani. A komponensek számára a helyet egy NZXT S340 ház, az energiát pedig egy 650 wattos Seasonic Focus+ tápegység biztosítja.

Specifikációk
Termék megnevezése Radium Reactor XT
Alaplap ASUS ROG Strix B360-G Gaming
Processzor Intel Core i7-8700 – 3,2/4,6 GHz, 65 W TDP
Memória 2 x 8 GB Kingmax Zeus Dragon RGB DDR4-3000
Grafika Gigabyte GeForce GTX 1070 Mini ITX OC 8G
Adattároló - 500 GB Samsung 970 EVO SSD
- 3 TB Toshiba HDD 7200 rpm, SATA III
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel I219-V Gigabit Ethernet
Interfészek Házon:
- 2 db USB 3.1 Gen1 Type-A
- különálló audio ki- és bemenet
Alaplapon: - 1 db PS2
- 2 db USB 3.1 Gen2 Type-A
- 2 db USB 3.1 Gen1 Type-A
- 2 db USB 2.0 Type-A
- Gigabit Ethernet
- HDMI
- DVI-D
- optikai digitális hangkimenet
- analóg többcsatornás hangkimenet
- analóg vonalszintű hangbemenet
Videokártyán: - 2 db DVI
- HDMI
- DisplayPort
Hűtés CPU:
- Alpenföhn Ben Nevis hűtő
Egyéb:
- 2 db Raijintek Aura RED 12 cm ventilátor
Tápegység Seasonic Focus Plus 650 watt
Számítógépház NZXT S340
Termék honlapja Radium Reactor XT
Fogyasztói ár 489 990 forint
Garancia 3 év

Ház és tápegység

Vizsgáljuk most akkor meg részletesebben is a komponenseket! Kezdjük mindjárt a házzal: az NZXT S340 nem egy mai darab, annyira, hogy mi például több mint három éve teszteltük. Ettől még nincs miért szégyenkeznie, mert az anno ajánlott minősítést érdemlő gépház ár/értékben most is a jobbak között van, a Radium által választott, fényes fekete színű, ablakos oldalpanellel szerelt változat pedig jól illeszkedik ahhoz a vörös világításhoz, amit az összeszerelést végzők választottak.


[+]

Az egyetlen, amit az S340 kiválasztása ellen felhozhatunk, a mérete: mint látni fogjuk, a többi komponens elférne egy microATX házban is, így egy kompaktabb PC építése is lehetséges lett volna. A nagyobb S340 előnye – azon kívül, hogy a földre helyezve kényelmesebb elérni a felső csatlakozókat – a későbbi bővíthetőségben mutatkozhat meg. Egyébként amennyiben az S340 mégsem nyerné el tetszésünket, a Reactor XT a hozzá tartozó weboldalon más házakkal is rendelhető.

Nem szükséges kritizálni a tápegységet sem, a Seasonic megbízható márka, a teljesen moduláris Focus Plus széria pedig 80+ Gold minősítéssel rendelkezik, így a hatékonysággal sem lesz problémánk. A teljes hardver zajszintjét segít majd kordában tartani a hátoldalon található kapcsolóval aktiválható passzív üzemmód is, aminél a 12 cm-es ventilátor 30%-os terhelés alatt kikapcsol – ez a 650 wattos teljes kapacitást figyelembe véve 195 wattot jelent, ami bőven meghaladja például az irodai munkák, böngészés alatt mért fogyasztást, sőt a tisztán CPU-alapú terheléssel is csak megközelíteni tudjuk ezt az értéket. Természetesen a konfiguráció igényeit az 550 wattos Focus Plus modell is ki tudná elégíteni, de ez sem az áron, sem a fogyasztáson nem csökkentene számottevő mértékben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

Hirdetés