Radeon X1950 Pro simán és CrossFire-ben

Hirdetés

Radeon X1950 Prók testközelből

Az X1950 XTX után az X1950 Pro is új referenciahűtést kapott. A két megoldás stílusban nagyon hasonlít egymásra. A vörös burkolólemez alatt jó nagy borda feszül, melyen egy kis lapátkerékre hasonlító ventilátor tolja át a levegőt. A meleg a kártya hátulja felé távozik, a hűtés pedig nem foglalja el a szomszédos bővítőhelyet. Sajnos az X1950 Pro hűtése is örökölte a szokásos Radeon-nyavalyát: túl hangos. Szerencsére több gyártó is eltér a referenciamegoldástól, erre mindjárt mutatunk is példát.

Az új Radeon új nyomtatott áramkörre épül. Sajnos hossza továbbra sem csökkent. Az X1950 XTX-hez képest sokkal üresebb a kártya hátsó része, a PCI Express tápcsatlakozót pedig középre helyezték. Balra fölül látható az új CrossFire csatlakozópár.


Radeon X1950 Pro


Radeon X1950 XTX

Az RV570 a kevesebb tranzisztor és a kisebb csíkszélesség miatt jóval kisebb lett az R580-nál, méretben a G71-et közelíti. Az X1950 Prónak 690 MHz-en jár a memóriája, ehhez általában 1,4 ns-os GDDR3 modulokat használnak fel, melyek hivatalosan 714 MHz-ig bírják. Több gyártó is épít azonban 1,2 ns-os vagy gyorsabb RAM-ot tuningos X1950 Pro modelljeire.

A méretbeli összevetéshez egy passzív MSI GeForce 7900 GS-t és egy régi, fehér hűtős, 256 MB memóriás Radeon X1900 XT-t használtunk. Látszik, hogy a Radeonok szinte egyformák, de a GeForce jóval rövidebb.

A teszteléshez az ATI referenciakártyája mellett egy Asus és két Sapphire X1950 Prót is felhasználtunk. A szokással ellentétben most az Asushoz járt kevesebb kiegészítő. Ugyan két CrossFire hidat kaptunk, de csak egy DVI átalakítót és sima komponens kimeneti kábelt. A Sapphire-höz járt The Da Vinci Code DVD, PowerDVD lejátszó, két DVI csatlakozó, S-Video és kompozit kábel, hozzájuk átalakító, komponens adapter, de csak egy CrossFire híd. Jelenleg mindkét termék 55 000 forintba kerül, az Asus hídtalan verziója 2500 forinttal olcsóbb.

Hűtésben az Asus volt jobb. A referenciamegoldást egyedi, hőcsővel támogatott hűtőre cserélték, amely ugyan nem olyan esztétikus, de jobb a teljesítménye, és ami még fontosabb: halk is. Az előnyök mellett egy hátránya is van: elfoglalja a szomszédos kártyahelyet.

A Sapphire kékre változtatta a piros borítást és a nyomtatott áramkört, de a hűtőt csak annyiban módosították, hogy a nagyon zajos lapátkereket kevésbé hangosra cserélték. Ez a megoldás továbbra sem foglalja el a szomszédos kártyahelyet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés