Radeon X1950 Pro simán és CrossFire-ben

Értékelés

Az alapórajeles tesztekben a Radeon X1950 Pro többnyire jobban teljesített, mint a GeForce 7900 GS, sőt gyakran a nála drágább GeForce 7950 GT-t is megközelítette. Az is látszott, hogy a Radeon X1900 XT átlagosan 30%-kal jobb a Prónál, de legalább ennyivel drágább is nála. A későbbiekben még visszatérünk majd a Radeon X1950 Pro és GeForce 7900 GS tuningpotenciáljára, hiszen mindkét kártyából sokféle, gyárilag túlhajtott változat létezik.

Hirdetés

Tesztünkből az is kiderült, hogy a ma elterjedt felbontásokban mind a négy kártya játszható sebességet produkál még 4-szeres élsimítás és 16-szoros anizotropikus szűrés mellett is. Azért volt néhány kivétel, és attól tartunk, hogy a jövőben még több olyan játék jelenik meg, melyhez ezek a kártyák már kevésnek bizonyulnak. A GeForce 7900 GS és a Radeon X1950 Pro ma már inkább a középkategória tetejére, mintsem a csúcskategória aljára sorolható.

A nagyobb gyártóknál, mint például az Asus vagy az MSI, általában egy árban van a GeForce 7900 GS és a Radeon X1950 Pro, de mindkét oldalon vannak olcsóbb modellek is. Mivel a Radeon jobban teljesít, ő kapja ajánlott minősítésünket. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az NVIDIA is a 80 nm-es átálláson ügyködik.

Az új CrossFire megoldás nemcsak felépítésben, hanem teljesítményben is az SLI-re hasonlít, tehát egyes esetekben több, másokban kevesebb gyorsulást hoz. Valószínűleg a későbbi meghajtóprogramokban tovább javul majd a helyzet, de a modernebb játékokban már most sincs komolyabb különbség a két technológia között. Persze életképességük továbbra is megkérdőjelezhető, ugyanis a kétszeres ár mellett általában nem hozzák a dupla teljesítményt.

 

ATI Radeon X1950 Pro

rudi

Az Asus Radeon X1950 Prót és a Sapphire Radeon X1950 Prókat az Expert Computer Kft., az ATI Radeon X1950 Prót az AMD bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés