A processzorok mélylélektana

Hirdetés

Néhány további jellemző alkalmazás és a következtetés

Az elért eredmények kommentálása, az okok kifejtése nem túl egyszerű a programok pontos ismeretének hiányában, ezért inkább csak címszavakban szólunk a különbségekről.

A Fritz benchmark az Everest CPU Queenhez hasonlóan az elágazásbecslési képességekre fókuszál, és mint látható, az eredmények nagyon hasonlatosak az Everest benchmarkjában elértekhez, a K10 és a Merom között mindkét tesztprogramban kb. 15% a különbség.

A SuperPI alap x87-es utasításokkal dolgozik, de megdolgoztatja a memóriát (cache-t) is, emiatt a K10 csúfosan szerepel a Core-hoz képest. A K10-ben található picike L2 és a lassú L3 cache nem tudja felvenni a versenyt a nagy és gyors Intel-féle gyorsítótárral.

A 7-Zip becsomagolási tesztjében a K10 és a Core közül utóbbi került ki győztesen, 32 MB-os könyvtármérettel teszteltünk, márpedig ide kell a gyors memóriaelérés, a Core processzorok nagyobb és gyorsabb másodszintű gyorsítótára itt is kiütközött. Kicsomagolásnál azért fordult a kocka, mert ott már nincs szükség a gyors memóriaelérésre, ezzel szemben a gyors ALU-k kellenek, amelyek dolgában a K10 jól áll.

A Cinebench egy render-benchmark, márpedig a renderelések általában az FPU-ra támaszkodnak. A 10-es változat tudtunkkal csak az SSE2-t támogatja, SSE-végrehajtásban pedig a Core a gyorsabb (2 x 128 bit vs. 3 x 128 bit), így előnye sem meglepő.

A Scimark2 egy tudományos matematikai számításokon alapuló Java benchmark. A benchmark öt résztesztet hajt végre, ezek a Fast Fourier Transform (FFT), a Jacobi Successive Over-relaxation (SOR), a Monte Carlo integration, a Sparse matrix multiply és a dense LU matrix factorization. Általánosságban elmondható, hogy komplex számolásokkal van dolgunk, lásd itt.

Konklúzió

Az eredmények önmagukért beszélnek. Cikkünk nem csak és kizárólag a K10-zel foglalkozott, de egyértelmű, hogy főszereplőt játszott kis darabunkban. Remélhetőleg sikerült kicsit jobban megismertetni az AMD és Intel processzorok lelkét, összességében különösebb meglepetéssel nem találkoztunk. Amit a szintetikus tesztekből le tudtunk szűrni, az az, hogy a K10 cache-szervezése pariban van a Core-ral, a memóriavezérlő jóval fejlettebb lett, viszont nagyon úgy tűnik, hogy egyszerű számolásban nem sikerült vele beérni az Intelt, a legtöbb esetben kisebb vagy nagyobb mértékben, de lemaradt a K10 már a Meromtól is, a Penryn csak ront az AMD helyzetén. Ezek persze csak szintetikus tesztek, a valós alkalmazásokban talán más kép fogad majd minket. Már csak egy-két hét és kiderül. A K10 2,95 GHz-es alapkivitelben érkezik.

fLeSs

A tesztben szereplő Merom és K8-as processzorokat az EndWare Kft., a Penrynt az Intel, a K10-est Oliverda, a K7-est pedig Tildy bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés