Prestigio MultiPad Color 7.0 3G: egy jó kis tablet

Megjelenés

Hónapok, sőt lassan évek óta mondják a szakértők, hogy a tabletek világában a fókusz egyre inkább a kisebb méretű és megfizethető árú tabletek felé tolódik. Lehet igazság a dologban, mert az A kategóriás márkák, mint az Acer, Asus, Lenovo, LG és Samsung éppen ezen a területen erősek, míg mondjuk drágább, közvetlen iPad mini konkurenssel nem álltak elő ebben a méretkategóriában. Csakhogy ezen a mezsgyén egyre inkább számolni kell az úgynevezett B kategóriás márkákkal, akik a kínai OEM gyártók egyre érdekesebb tételeket felsorakoztató katalógusaiból válogatnak.

A második vonal egyik legerősebb tagja a Prestigio, mely az EMEA (Európa – Közel-Kelet – Afrika) régióban és néhány dél-amerikai országban tevékenykedik, így sokkal nagyobb vásárlói bázissal dolgozik, mint a csak néhány országban jelen lévő, kisebb márkák, például a magyar bázisú Alcor vagy WayteQ. A nagyobb eladott darabszám pedig az OEM-eknél is nagyobb mozgásteret ad, hiszen így kedvezőbb árakra, vagy akár egyedi elképzelések megvalósítására is jobban lehetőség nyílik.

Jól látszik ez a Prestigio MultiPad Color 7.0 3G modellen is, mely kifejezetten csinosra sikerült. Arányaiban a kis tabletek között máig etalonnak számító Asus Nexus 7 2013-as kiadását idézi, hosszabb oldalai mentén keskeny, a rövidebbek mentén szélesebb kerete van. Így függőleges állásban átlagos felnőtt kézzel éppen átfogható, vízszintesen tartva pedig kényelmesen megmarkolható, tenyerünkkel nem fogjuk állandóan az érintőképernyő szélét nyomkodni. Mondani sem kell, hogy az előlap és kerete egy síkban van. A felső rövid oldalra helyezett kamera alatti hangszórónyílás telefon funkcióra utal.

Ügyeltek az élek, peremek kidolgozására is. Bár kicsit szögletesen és nem ívesen törnek, nem vágják a tenyeret, ujjakat. Külön örülünk annak, hogy krómhatású helyett matt és sötétebb a perem, illetve nem rondítják el a kínai tabletekre jellemző csavarfejek és koncepciótlanul szétszórt, meztelen csatlakozók. Utóbbiból alapból csak kettőt látunk nyitva: az álló formaterv szerint alsónak nevezhető, rövid oldal közepén lévő nyitott micro USB töltő- és adatcsatlakozót, illetve felül a 3,5 mm-es jack hangkimenetet. A hangkiment mellett csinos kis fedél alatt rejtőzik a SIM és a microSD kártyahely. Gombból kettő van, bekapcsoló és hangerőszabályzó, de több nem is kell.

Nagyon mutatós hátlapot rittyentettek a MultiPad Color 7.0 3G-nek. Nevéhez illően színes, amit még finom, a sarokban elhelyezett kamera felé sűrűsödő, körkörös mintával is feldobtak. Így aztán a fényes felületről nem az jut eszünkbe, hogy mennyire gyűjti majd az ujjlenyomatokat és karcokat (pedig nem vitás, hogy fogja), hanem az, hogy milyen mutatós. Még a feltűnő Prestigio logó is illik rá ezüstös színével. A hátlapon egyébként a legfontosabb felirat az NFC, bizony, ezt a technológiát is támogatja. Említést érdemel még a hátlap alsó részén elhelyezett hangszórónyílás.

Nem egyedüliként érkezik a MultiPad Color családba a héthüvelykes modell. Ahogyan a nagyobb tabletgyártók, úgy a Prestigio is lefedi a ma népszerű méreteket, tehát van nyolchüvelykes, és rövidesen lesz tízhüvelykes változat is hasonló megjelenéssel és hardverrel, illetve hasonló kiegészítő felszereléssel.

Hirdetés

Teljesítmény, szoftver

Ahogy illik, a Prestigio MultiPad Color 7.0 3G-nek négymagos rendszerchipje van. A Mediatek MT8382-nek 1,3 GHz-en járó ARM Cortex-A7 magjai vannak, a grafikáért pedig a mára szerénynek mondható Mali-400 MP2 felel. A héthüvelykes kijelző IPS paneles, 1280x800 pixeles felbontása révén korrekt, 215 ppi-s pixelsűrűséggel. A SoC mellé 1 GB memória és 16 GB-os háttértár került, utóbbi microSD kártyával bővíthető.

Természetes az n-es Wi-Fi és a Bluetooth 4.0 modul, és mint korábban említettük, van NFC is, a tablet nevéből pedig sejteni lehet a 3G modemet, amivel telefonálásra is használható. További kellemes extra a GPS, az előlapi kamera 0,3, a hátlapi 2 megapixeles. Jó hír, hogy a 9,2 mm vastag és 296 grammot nyomó házba ebben a méretben tisztességesnek mondható, 13 wattórás (3500 mA) akku került. Mindezért Android 4.2 operációs rendszerrel és ajándék műbőr tokkal nagyjából 47 900 forintot kell kifizetnünk, így a MultiPad Color 7.0 3G nem tartozik a leges-legolcsóbb tabletek közé.

Termék megnevezése Prestigio MultiPad Color 7.0 3G - PMT5777_3G
Operációs rendszer Google Android 4.2.2
SoC Mediatek MT8382
CPU 4 darab ARM Cortex-A7 mag – 1,3 GHz
GPU Mali-400 MP2
RAM 1 GB
Háttértár 16 GB
Kijelző 7 hüvelykes, IPS technológiás, kapacitív érintőpanel,
1280x800 pixel felbontással – 215 ppi
Kamera 0,3 MP előlapi
2 MP hátlapi
Hangszórók monó
Kommunikáció IEEE 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 3G modem, GSM modul
Interfész - micro USB,
- audiokimenet,
- microSD kártyahely,
- SIM kártyahely
Érzékelők - gyorsulásmérő
- giroszkóp
- iránytű
- GPS
Méret 193 x 113 x 9,2 mm
Tömeg 296 g
Akkumulátor 13 Wh (3500 mAh)
Extrák FM rádió, tok
Gyártó honlapja www.prestigio.hu
Termék honlapja MultiPad Color 7.0 3G
Fogyasztói ár 47 900 Ft
Garancia 2 év

Ami a lóerőket illeti, a négy darab Cortex-A7-es mag nem erőművész, de az operációs rendszer és az egyszerűbb appok akadásmentes futtatásához éppen elég. Inkább az öregecske grafikus maggal lesznek problémák, mert az már a Beach Buddy Blitz vagy Subway Surfer jellegű, rajzfilmes, de gyorsan pörgő grafikával is bizonytalankodik. A komolyabb 3D-s címeknek már nem is érdemes nekifogni vele, kimondottan játékhoz jobb IGP-vel ellátott tabletet ajánlunk, legalább Rockchip RK3188 (Mali-400 MP4) vagy Mediatek MT8125 (PowerVR SGX544) rendszerchippel, vagy valami modernebb megoldással.

Android tablet mérések Prestigio MPT5777_3G Alcor Access Q787I Alcor ZEST Q813I Lenovo IdeaTab Yoga 8
SoC MediaTek MT8382 Broadcom BCM23550 Rockchip RK3188 MediaTek MT8125
Kijelző felbontása 1280x800 1024x600 1024x768 1280x800
AnTuTu 17 983 14 170 19 126 13 658
Geekbench 3.0 344/1069 315/979 507/1442 326/1096
Epic Citadel fps érték on-screen, High detail 33,1 32,1 45,6 56
3D Mark 2781 4112 3302 3169
3D Mark Extreme 1888 2450 2432 1549
GFX Bench T-Rex offscreen 183 108 232 155
Futuremark Peacekeeper 591 497 764 553

Hét hüvelyken az 1280x800 pixel szerintünk még éppen elfogadható, a 215 ppi-s pixelsűrűséggel meg voltunk elégedve, akárcsak az IPS panellel, bár láttunk már élénkebb színvilágú példányt is. Természetesen a felülete tükrös, viszont a 287 cd/m²-es maximális fényerőnek és a 800:1 körüli kontrasztaránynak köszönhetően szabadtéren, erős (már ha a november végi napsütés erősnek mondható) fényben is aránylag jól használhatónak bizonyult. Kicsit szerencsétlen a tablet kezdőképernyőjének fakó, világos gyári háttérképe, telített színekkel sokkal barátságosabban hat a megjelentő. Hangzás terén a sokéves, olcsó tabletes átlagot kaptuk, az egyetlen, hátulra helyezett hangszóró túl sok magassal, basszusok nélkül, magas hangerőn kissé recsegve szólal meg, ami játékokhoz elmegy, de zenéhez, filmhez tisztességes fülhallgató ajánlott.

Szoftverek terén a Prestigio szokásos extráját az ingyenes szépirodalmi könyvekkel gazdagon felszerelt eReader könyvolvasó jelenti, illetve előtelepítették az OfficeSuite irodai csomagot, az ES File Explorer fájlkezelőt és még pár olyan apróságot, amihez hasonlókat ingyen is letölthetünk a Play áruházból és jobbára csak a tárhelyet foglalják, sok hasznuk nincs. Szerencsére a tárcsázó appot nem kell trükkel elővarázsolni, ott csücsül a kezdőképernyőn a fényképező, Play áruház, fájlkezelő, internetböngésző és email kliens társaságában.


Gyakorlati tapasztalatok

Kifejezetten kellemes első benyomást kelt a Prestigio MultiPad Color 7.0 3G. Egy olyan kis tabletet tart a kezében az ember, ami ha nem is nagyszerűen, de egész jól össze van rakva, akkor sem nyöszörög, ha erősebben ráfognak, bár némi szorítástól már torzul a képernyője, ahogyan a hasonló kaliberű konkurenseké is. A vörös hátlap és a matt keret nekünk nagyon tetszett, a mellékelt vörös belsejű műbőr tok is rendben van, bár lehetne egy kicsit mélyebb, hogy ne lógjon ki belőle a tablet széle.

Meg voltunk elégedve a vezeték nélküli kommunikációs eszközök képességeivel. A Wi-Fi szépen tette a dolgát, a routertől távolabb (8 méterre, két falon keresztül) sem szakadt meg a vétel, a GPS szabadban legfeljebb fél perc alatt, beltérben egy-másfél perc alatt kellő mennyiségű műholdat talált. A 3G modem is szépen tette a dolgát, specifikációja szerint 21/5,7 Mbps-os sebességre képes. Gond nélkül, közepes hangminőséggel zajlott a telefonálás, bár a héthüvelykes készülék elég viccesen hat fülhöz tartva. Mikrofonja és hangszórója egyaránt közepes hangminőséget biztosít, ami megfelel az átlagos okostelefonok szintjének, de elmarad a csúcsmodellekétől.

Szokás szerint szerény képminőséget kaptunk a 0,3 megapixeles előlapi és 2 megapixeles hátlapi kamerától is. Előbbivel azért boldogulunk majd videotelefonálás közben, feltéve hogy van elég fény környezetünkben. A hátsóval készített fotókat célszerű lesz 500 pixel szélesre leméretezve mutogatni, de az optimálistól eltérő fényviszonyok mellett fölösleges elővenni, mert akár egy közepes okostelefonnal is jobban járunk.


Előlapi kamerával készített kép

A héthüvelykes kategóriában a nagyobak közé sorolható a majdnem 13 wattórás, vagyis 3500 mAh-s akkumulátor. Ezzel a kicsi tablet minimális terhelés mellett, repülőgép üzemmódban (mondjuk e-book olvasóként használva) akár 10-12 órát is kibír, HD videót nézve viszont csak 6-7 órás üzemidőre számíthatunk, ami teljes terhelésen három órára csökken. Vegyes használat mellett, terheléstől függően 4-8 óra közötti üzemidő reális, az akku pedig nagyjából 2 óra alatt tölthető fel. Jó hír, hogy a tablet terhelés közben sem melegedett számottevően, csak a rendszerchipet rejtő kis területen mértünk 41 °C-os értéket, a többi részen lényegesen hűsebb volt a burkolat és kijelző.Hátlapi kamerával készített képek

Értékelés

Csinos kis tabletet tett le az asztalra a Prestigio, szerintünk a MultiPad Color 7.0 3G megjelenésben és összeszerelési minőségben is lazán felveszi a versenyt az A kategóriás, vagyis Acer, Asus, Lenovo, LG vagy Samsung konkurensekkel. Sőt a letisztult forma és mutatós hátlap miatt úgy gondoljuk, pozitív irányban lóg majd ki a sorból, ha egy polcra kerül neves vetélytársaival. Akkor is nyerő lesz, ha elkezdjük böngészni a specifikációs listát, ugyanis 3G modemet, GPS-t, FM rádiót és NFC-t csak a Prestigiónál találunk 48 000 forint környékén. Az Asus pár ezressel olcsóbban adja a Fonepad 7-et, de annak lényegesen szerényebb a kijelzője és NFC modulja sincs, a dél-koreai páros (LG és Samsung) pedig jóval drágábban méri mobilnetes verzióit.

Szétnézve a B kategóriás tabletek világában éppen azzal emelkedik a jól specifikált és kedvező árú kínálat fölé a MultiPad Color 7.0 3G, amivel az ismert márkák szoktak, hogy külsejéről nem ordít az olcsóság, nem érzi úgy az ember, hogy rövid idő alatt tönkremenne a kezében tartott, jellegtelen eszköz. Leszámítva a legtöbb kis tablet hagyományos gyengeségét, mint a szerény hangszórót és kamerákat, a Prestigio versenyzőjénél lényegében egyetlen komolyabb gyengével találkoztunk: kaphatott volna valami erőteljesebb IGP-vel felszerelt rendszerchipet.

Summázva tehát a Prestigio MultiPad Color 7.0 3G modellje az idei karácsonyi szezon egyik erős versenyzője lehet a kisméretű tabletek kategóriájában, és nyolchüvelykes társát, a Prestigio MultiPad Color 8.0 3G-t sem szabad elfelejteni. Nem az abszolút legolcsóbb megoldás, de cserébe teljesen vállalható megjelenési, minőségi és felszereltségi szintet képvisel, olyat, amit eddig jellemzően csak a nagy márkáknál láthattunk, mégsem szállt el az ára, így ajánlott díjat kap tőlünk, azzal a feltétellel, hogy játékhoz komolyabb IGP-vel ellátott modell után nézzünk.


Prestigio MultiPad Color 7.0 3G (PMT5777_3G) tablet
(ha nem tervezünk komolyabb játékot)

rudi

A Prestigio MultiPad Color 7.0 3G tabletet a Prestigio hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés