Powerline: adatátvitel elektromos hálózaton

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2006-06-28 11:44

A Microcom és az Edimax eszközeivel kipróbáltuk, mire képes a lakások elektromos hálózatát adatátvitelre használó HomePlug szabvány.

Powerline - HomePlug

Manapság elektromos áram nélkül elképzelhetetlen az életünk. A létfontosságú energiát vezetékek juttatják el hozzánk, melyek ott lapulnak minden otthon, iroda és egyéb épület falaiban. A hálózati, adatátviteli technológiák, az internet fejlődésével sokan újabb, ezúttal adatvezetékekkel is behálózták környezetüket. Kézenfekvő a kérdés: nem lehet-e a kétféle kábeldzsungelt összeboronálni? Lehet! Az ilyen jellegű technológiákat együttesen a Powerline Communication névvel szokás illetni. Ebbe beletartoznak a digitális otthonok, telefonhálózatok és különböző adatátviteli rendszerek, melyek a meglévő elektromos vezetékeket (power line) használják kommunikációra.

Lokális számítógépes hálózatok szempontjából a HomePlug szabvány a legérdekesebb, melynek 1.0-s verzióját 2002-ben fogadta el a HomePlug Powerline Alliance. A szervezetnek több mint 100 tagja van, köztük olyan nagy nevekkel, mint az Intel, AMD, Motorola, Cisco Systems, Texas Instruments vagy a 3Com.

A szabvány kidolgozásakor a vezeték nélküli hálózatok és eszközök még nem voltak annyira elterjedtek, mint mostanában, így az eredeti, 1.0-s változat körülbelül 14 Mbps-os sebessége nagyon jól hangzott, ráadásul ezt az átvitelt nem befolyásolják oly mértékben a környezeti viszonyok mint a Wi-Fi-t és társait. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2002-ben még a modem és az ISDN volt az uralkodó internetes kapcsolódási forma, aminek sebessége meg sem közelítette a 14 Mbps-ot.

Persze nincsen rózsa tövis nélkül. A HomePlug szabvány, ahogyan az összes Powerline megoldás, jóval az elektromos hálózat 50 Hz-es frekvenciája fölött kommunikál. Ezek a jelek kényelmesen megférnek egymás mellett ugyanazon a vezetéken, de amint egy frekvenciákat szűrő berendezés, például villanyóra vagy transzformátor kerül az útjukba, az adatok elvesznek, így az adatkommunikáció a legtöbb esetben egy lakásra, irodára korlátozódik. Az esetek többségében viszont éppen ez a cél, a lakás vagy iroda gépeinek összekapcsolása. További zavaró tényezők a túl sűrű konnektorok. Tesztkészülékeink használati útmutatóiban kiemelték, hogy közvetlenül a fali konnektorokba dugjuk a masinákat.

A biztonságra viszont nem lesz gondunk, ugyanis minden HomePlug egységnek egyedi, 54 bites hálózati azonosítója van. Ha feltelepítjük az eszközökhöz mellékelt vezérlőket, a biztonsági kódok alapján több védett hálózatot is felépíthetünk, melyekbe csak a kiválasztott, kódolt állomások léphetnek be.

Maga az egész HomePlug kör úgy épül fel, hogy az elektromos hálózat két pontjára – két konnektorba – kell telepíteni egy-egy eszközt, majd ezeket ethernetes hálózati kábellel (ritkábban USB csatlakozóval) köthetjük számítógépünkhöz vagy például egy routerhez, ami majd tovább osztja a vezetékeket és adatokat.

Microcom - alapsebesség

Kétféle HomePlug készletet próbáltunk ki. A Microcomtól származó NG1400 szettben két darab, 1.0-s szabványt támogató eszköz volt. A csomag részét képezte még két Ethernet kábel, telepítőlemez és használati útmutató.

Magukat a készülékeket a konnektorba kell dugni, kisebb trafóra hasonlítanak. Három kis lámpájuk van, amik az áramellátást, a hálózat létrejöttét és az adatátvitelt jelzik.

A dobozka hátoldalán van a villás csatlakozó, alján pedig az Ethernet kábel helye. A fehér matricán az eszköz MAC címe és a titkosításhoz szükséges kód olvasható.

Belül meglehetősen nagy a zsúfoltság. A HomePlug eszközök belső felépítését majd az Edimax megoldásánál részletezzük.

Az adatátvitel lelke az Intellontól származó INT5200 lapka, mely nemcsak HomePlug, hanem egyéb Powerline eszközökben is felhasználható, például audio- és videojelek továbbítására vagy telefonálásra.

Edimax - gyorsabban

Az Edimax HomePlug terméke teljesen más kialakítású. A dobozon olvasható felirat tanúsága szerint az Edimax már a 85 Mbps-os csúcssebességű HomePlug 1.0 Turbo specifikációnak is megfelel, ami természetesen lefelé kompatibilis. Ezzel az átvitellel már sokkal érdekesebb lehet a termék, hiszen – legalábbis papíron – messze felülmúlja a Wi-Fi-t és közelíti a közkedvelt 100 megabites Fast Ethernetet.

A dobozban nem konnektorba dugható adapterszerűséget, hanem inkább kisebb switchre emlékeztető dobozkát találtunk. Az Ethernet kábel mellett a villamos hálózathoz is vezetékkel csatlakozott. Ennek a kialakításnak vannak előnyei és hátrányai is; a falból nem dudorodik majd ki; a kis dobozt könnyen elrejthetjük, de eggyel több vezetékkel kell megküzdenünk.

Az Edimax termék hátán is van MAC cím és egyedi titkosítókód. Hogy ne karcoljon vagy csúszkáljon, gumilábakat is kapott.

Belül egy takaros kis nyomtatott áramkört találtunk, amivel nagyon jól szemléltethető a Powerline eszközök felépítése. Jobb oldalt, felül látható az Ethernet csatlakozó. Alatta van egy Realtek hálózati PHY chip, amihez hasonlót alaplapokon is látni. Ezután következik a kéttagú, Intellon chipkészlet, ami az elektromos hálózat számára előkészíti az adatcsomagokat vagy visszaállítja azokat az elektromos jelből. Ezután átlépünk a bal oldalra, ahol az elektromos hálózati elemek vannak. Ezt a részt fizikailag is szinte teljesen leválasztották a másikról. A balra alul látható TOP232 és mellette a kis transzformátor látja el árammal a jobb oldali adathálózati elemeket.

Tesztelés, értékelés

A HomePlug eszközöket két tesztkörnyezetben vizsgáltuk meg. Az egyik klasszikus családi házunk volt, melyben Wi-Fi eszközöket is szoktunk tesztelni. A másik egy nagyjából 15-20 éves panellakás volt. Feltételezhető, hogy az egyik terepnek sincs díjnyertes elektromos hálózata, de éppen ezek a környezettípusok jellemzik a hazai viszonyokat. Aki HomePlug eszközt vásárol, valószínűleg hasonló hálózaton fogja használni.

Meglepetésre mindkét környezetben közel ugyanazokat a sebességeket kaptuk. A Microcom 14 Mbps-ra taksált termékeivel alkalmazásszinten 550 kB/s-os csúcssebességet mértünk, ami nagyjából 4,4 Mbps-nak felel meg. Amikor egyszerre két szálon másoltunk, a sávszélesség többször is 2:1 arányban oszlott meg, vagyis az egyik átvitel 400 kB/s, a másik 200 kB/s környékén tetőzött. Ennek okát nem tudjuk megmondani, de az Edimax termékénél is jelentkezett. Érdekes, hogy nem minden esetben volt 2:1-es arány, gyakran 1:1 osztású párok is kialakultak.

Az adatátvitel nagyon stabil volt. A sebesség egyenletes maradt úgy, ahogyan ez vezetékes hálózatoktól elvárható. A Wi-Fi-re jellemző ingadozásokkal nem találkoztunk, hiába próbáltuk különböző fogyasztók fel- és lekapcsolásával megzavarni az átvitelt. A szabvány stabilitására utal, hogy az egyik készüléket kihúzva a hálózatból, majd másik konnektorba dugva a másolás zavartalanul folytatódott, az átvitt állomány hibátlan maradt.

Kipróbáltuk, mi történik akkor, ha az adaptert terhelt elosztóba dugjuk. Az átviteli sebesség nagyjából a felére csökkent. Azt is megnéztük, hogyan működik együtt a Microcom és Edimax terméke. Mindenféle fennakadás nélkül kooperáltak, ugyanazt a sebességet tudták, mint a pusztán microcomos rendszer.

Az Edimax névlegesen 85 Mbps-os szerkezetei is messze lemaradtak az elvi csúcsérték mögött. Az átvitel mindkét teszthálózatban megrekedt 1,25 MB/s környékén, ami nagyjából 10 Mbps-nak felel meg. Ez a sebesség szintén nagyon stabil volt, bár ennél magasabb csúcsra Wi-Fi eszközök is képesek. A furcsa, 2:1 arányú megosztás két másolás között csak a családi házban jelentkezett.

Bár nélküle is működik a rendszer, kipróbáltuk a vezérlőprogramot is. Segítségével lekódoltuk hálózatunkat, ami nem okozott sebességbeli csökkenést.

Értékelés

Érzésünk szerint a HomePlug szabvány tesztelt állapotában már nem felel meg az elvárásoknak. A mai Wi-Fi eszközök már elérik, sőt túlteljesítik a tesztünkben elért sebességeket. Aki átlagos magyar viszonyok között él vagy dolgozik, annak sovány vigasz, hogy jobb minőségű hálózatban nagyobb sebesség is elérhető. A HomePlug AV szabvánnyal ezek az eszközök tovább gyorsulnak, de a Wi-Fi fejlődése sem áll meg. Ugyan a vezeték nélküli hálózatok átviteli sebessége jobban ingadozik, ám nagyobb szabadságot biztosítanak, mint a konnektorokhoz kötött HomePlug.

Beszéljünk kicsit az árakról. Az Edimax HomePlug eszközét 15 000 forintért vásárolhatjuk meg. A hálózat felépítéséhez legalább két egységre van szükség, szóval két gép összekötése 30 000 forintba kerül. A Microcom termékét nem találtuk még a hazai listákon, de a kétadapteres készlet ára várhatóan 22 000 forint körül alakul majd.

További gépeket ugyanabban a helyiségben akár pár ezer forintos switchcsel is beköthetünk, de újabb területek meghódításához ismét egy 15 000 forintos dobozkára lesz szükségünk. Háromszobás lakás vagy kisebb iroda esetében legalább 45 000 forintos költségekkel számolhatunk – ennyi pénzből már sokkal gyorsabb Ethernet hálózat kiépítését is finanszírozhatjuk, de Wi-Fi routert és néhány vezeték nélküli adaptert is vásárolhatunk.

rudi

Az Edimax HomePlug hálózati eszközöket a Kelly-Tech Kft., a Microcom HomePlug hálózati eszközöket a Microcom bocsátotta rendelkezésünkre.