Hirdetés

Zajszűrést ígér a Philips PH805 fejhallgató – kipróbáltuk!

Beépített mikrofonnal ellátott, Bluetooth támogatású, extrákkal kecsegtető zárt fejhallgató járt nálunk.

Használat közben

Kényelem

A Philips PH805 kényelmesen simul a fejre, a pánt a súlyt egyenletesen osztja el, így órák után sem éreztük megterhelőnek, a nyakunk sem fáradt el, ami biztos annak is köszönhető, hogy súlya csak 278 gramm. A műbor borítású, puha fülpárnák megfelelően illeszkednek a bőrhöz, és csak közepesen hatékonyan szigetelik el a külvilág zajait, amelyek így azért beszűrődnek. Ám ez elméletben nem kellene, hogy problémát jelentsen, hiszen az aktív zajszűrés feladata pont ezek távol tartása.


[+]

A füles nagyjából fél óra alatt hajlamos befülledni, ami egy idő után kicsit kényelmetlenné válik, főleg melegben, úgyhogy néha be kell iktatni egy kis szellőztetést. Emiatt lett volna igazán jó, ha pakolnak mellé textilborítású cserepárnákat. Ennél is nagyobb baj, hogy a fülpárnák egyszerűen túl kicsik! Nekem nincs nagy fülem, de még így sem jutott elég hely a kagylóknak, enyhén nyomta őket a termék használat közben, és mindig pirosak voltak, miután levettem a fejemről fejhallgatót. A párna belső körében a két pont közti legnagyobb távolság 5,5 centiméter, ehhez képest a jól bevált HyperX fejhallgatómnál ugyanez az érték 7,7 centiméter.

Bluetooth

A 120 centiméter hosszúságú, hagyományos jack dugóban végződő kábel eltávolítható, és így ha szükség van rá, akkor a vezeték cserélhető. Sajnos a szövetburkolatot lespórolták róla, és tapasztalataink szerint a vékony, műanyag madzag igen könnyen és gyorsan hajalmos összegubancolódni.

Hirdetés

A fejhallgatóra emellett a Bluetooth 5.0 technológia révén vezeték nélküli úton is eljuttathatóak a különféle tartalmak. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy a párosítás pofonegyszerű, azonnal megtalálták egymást a kompatibilis eszközökkel és a párosítás is gond nélkül lezajlott. A kapcsolat stabil és hatótávolság körülbelül 10 méter, tehát ilyen messze távolodhatunk el a forrástól. A beépített lítiumpolimer akkumulátor a Bluetooth használata során nagyjából 30 órányi üzemidőt szavatol (kikapcsolt zajszűrés mellett), ami teljesen jó értéknek számít, és azt jelenti, hogy egy hosszabb tengerentúli utazást is végignyomhatunk vele töltés nélkül. Némi, mintegy fél másodperces késleltetés érzékelhető, ami filmeknél, videóknál és zenehallgatásnál nem gond, de játékoknál (legalábbis azoknál, ahol fontos az időzítés, például FPS-ek) már zavaró.

Mikrofon

A Philips PH805 olyan headset, amelynél – ellentétben legtöbb gamer rokonával – a mikrofont nem kell külön csatlakoztatni, hiszen az a készülékházon belül található. A mikrofon teljesen jól, mindenféle különösebb torzítás nélkül továbbítja a hangot, még akkor is, ha az ember ordibál, így (vezetékkel használva) akár játékhoz is remekül beválhat, amikor azért elő-előfordul, hogy a felfokozott hangulatban kiabálni kezdenek a résztvevők.

Aktív zajszűrés és Ambient mód

A fejhallgatót aktív zajszűrés technológiával is ellátták, aminek feladata, hogy a beépített mikrofon segítségével és ellenzaj kibocsátásával likvidálja a zavaró külső hangokat. A szolgáltatás azonban egyáltalán nem működik. Semmilyen hatással nem járt az ANC (Active Noise Cancellation) bekapcsolása, ugyanúgy lehetett hallani a mellettünk zúgó mosógépet vagy ha tévézett a közelben valaki. Ez bizony nagy csalódás.

Mint ahogyan az Ambient mód is az. Ez elméletileg arra szolgál, hogy a külső zajokat a mikrofon segítségével eljuttassa a fejhallgató hangszóróihoz. Ez akkor lehet hasznos, ha a felhasználó szeretné hallani a külvilágból érkező hangokat, de nem akarja levenni a fejéről a fülest, megszakítva ezzel a játékot, zenehallgatást, vagy csak egyszerűen hallgatózni akar. Nos, ez az Ambient mód sem működik. Bekapcsolása után ugyanis csak enyhe zúgást kezdünk hallani, de a külső zajokból pont ugyanannyit érzékelünk, mint korábban.

Kezelés

Ha a vezeték nélküli adatátvitelt használjuk, a kábelre nincs szükség, ezért értelemszerűen a kezelőpanelt nem a vezetéken helyezték el, hanem a jobb oldali készülékházon. Az Ambient mód és zajszűrés használatához először be kell kapcsolni a terméket, és ugyanezen kapcsoló segítségével léptethetünk a zenelejátszóban vagy a videómegosztókon előre-hátra a tartalmak között. Egész hamar meg lehet szokni, hol is találjuk ezt a gombot, viszont kár, hogy a számokba, videókba történő beletekerést nem teszi lehetővé.

A mai divatnak megfelelően itt is megjelent az érintésérzékeny technológia, hiszen a zajszűrés, illetve az Ambient mód be- és kikapcsolásához a jobb oldali hangszóróházat kell kopogtatni. Ha pedig felfelé, illetve lefelé simogatjuk, akkor növekszik és csökken a hangerő. Ez papíron lehet, hogy jól hangzik, de a hétköznapi használat során ez a módszer egy katasztrófa. Az egy dolog, hogy nem áll kézre, de ha csak hozzányúl az ember a fejhallgatóhoz (értelemszerűen a jobb oldali hangszóróházra gondolunk), hogy mondjuk megigazítsa a fején, akkor azonnal elkezd magyarázni a masina, hogy be/kikapcsolja az ANC-t, vagy váratlanul halkabb/hangosabb lesz minden. Egy szó mint száz, jobb lett volna, hogy ha a Philips mérnökei is maradnak a hagyományos gombokból, kapcsolókból vagy tárcsákból álló kezelőpanelnél. Lehet, hogy az nem olyan szép, nem olyan szexi, viszont ezerszer jobban használható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés