2019. január 18., péntek

Útvonal

Tesztek » Monitor rovat

Philips Brilliance 235PL monitorteszt

A holland gyártó a TN panel ellenére is villantani próbál kategóriájában.

Bevezetés és külső

A Philips márkanévről kevés szó esik, ha monitorokról beszélünk, pedig a gyártó sem tegnap lépett be a kijelzők piacára. Az idei évben azonban megmozdult valami, a gyártó marketingje erősödni látszik, aminek látható jele az olvasók számára az, hogy most egy ilyen monitort tesztelhettünk.

Hirdetés

A Brilliance 235PL típus, mint irodai LCD monitor van jelen a gyártó kínálatában, de véleményünk szerint otthon is megállja a helyét, sőt abban is biztosak vagyunk, hogy sokan keresnek ilyen tudású kijelzőt otthonra. Ez a típus ugyanis nem a TN panellel és a mögé (pontosabban a kávába) helyezett W-LED háttérvilágítással akar kitűnni a vetélytársak közül, hanem néhány kényelmi és energiatakarékos funkcióval. Előbbi nem más, mint az állítható magasságú, dönthető és forgatható kijelző, ami többek között portré módot is kínál, míg az utóbbi a PowerSensor.


[+]

Ezektől, pontosabban az állítható állvány funkciótól egyébként érthetetlen módon a többi gyártó a legtöbb esetben megfosztja vásárlóit, vagy csak a (fél)professzionális kategóriában nyújtja ezeket, pedig pontosan a TN+film panel az, ahol a szűk látószög miatt szükség lenne a széleskörű beállíthatóságra. Véleményünk szerint ez sokkal fontosabb, mint az, hogy milyen vastag vagy épp vékony a kijelző, ebbe a versenybe pedig a Philips most nem szállt be.


Magasságállítás: 130 mm; elfordulás: -65/65 fok; billentés: -5/20 fok [+]

A PowerSensorral, vagyis az ahhoz hasonló megoldással találkozhattunk már más kijelzőknél is, de nem mondhatjuk igen elterjedtnek. Ez esetben nem másról van szó, mint a kávába épített infravörös egységről, ami a visszaverődés alapján dönti el, hogy ülnek-e a kijelző előtt. Ha nem, akkor első lépésben csökkenti a fényerőt, majd kis idő elteltével készenléti állapotba helyezi a kijelzőt, de a szenzor továbbra is aktív marad. Amint a felhasználó visszatér, a szenzor ezt érzékeli, majd azonnal visszaáll az eredeti állapot és lehet folytatni a munkát, játékot vagy amit éppen csináltunk előtte.

A kritikusok érvelését megelőzően el kell mondanunk, hogy ez a funkció azért jobb, mint az operációs rendszerbe épített szoftveres, időalapú megoldás, mert a PowerSensor az aktuálisan futó alkalmazástól függetlenül is kikapcsolja a monitort, míg a Windows energiagazdálkodás nem.

A PowerSensort egy-két gombnyomással inaktiválhatjuk, ha olyan tevékenységet folytatnánk, amelynél távolabbról néznénk a kijelzőt és nincs igény a lekapcsolásra – például filmnézés közben. Több fokozatban állíthatjuk az érzékenységet, azaz pontosabban azt, hogy milyen távolságon belül érzékelje a felhasználót.


Pivot módban, elforgatva [+]

Kicsit elemezzük a külsőt is! Az ezüst-fekete színkombináció nem rossz, nekünk legalábbis tetszett, a lekerekített élek is jól mutattak, akárcsak az enyhén meghajlított káva a kezelőpult alatt. A kezelőfelület gombjai egyébként érintésérzékenyek, tehát fizikai gombokról nem igazán beszélhetünk, csak a feliratok árulkodnak ottlétükről. A bekapcsolást jelző fehér LED is kellemes, nem szúrja a szemet. Alul jobb és bal oldalt egy-egy beépített 1,5 wattos hangszóró is helyet kapott.


[+]

Az anyagminőség kiváló, a magasságállítós állvány sem kifogásolható, csak a széles káva lehet kicsit szokatlan. Ez szembe megy a mai trendekkel, de nem kell mindig utánozni a többi gyártót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.