Az átlagnál jobb hangzású Bluetooth-os hangszóró, extrákkal!

A Philips BM6B felülmúlja legtöbb vetélytársát hangminőség terén, de ez még nem minden...

Philips Izzy BM6B

A hordozható, kompakt hangrendszerek termékcsoportja évek óta szárnyal. Irtózatos mennyiségű cég próbál ezen a területen érvényesülni kezdve az olyan gigászoktól, mint mondjuk a Philips vagy a Sony, egészen a névtelen, múlttalan, komolyabb háttér nélküli versenyzőkig. Ebből fakadóan a szórás is óriási, a skála az elfogadható hangminőséget kínáló, extrákkal felturbózott daraboktól az ipari hulladékokig terjed.

Philips BM6B
Philips BM6B [+]

A közelmúltban sikerült rátenni a kezünket a Philips Izzy családjába tartozó BM6B modellre, amellyel kapcsolatban a vállalat azt ígérte, hogy az első csoportba tartozik. Papíron tényleg egész acélosnak tűnt a modell, legalábbis a vetélytársaihoz képest: a 2 x 7,5 watos teljesítmény mellett multiroom támogatással és nedvességtűréssel kecsegtet. Azt vizsgáltuk meg közelebbről, hogy a valóságban hogy teljesít, hogy szól, tényleg bírja-e az akksi 8 órán át, mennyire könnyű a kezelése, és mi a helyzet a Bluetooth-támogatással.

Forradalmi dizájn

Jó vicc volt, igaz? Az igazság az, hogy a BM6B külsőben semmi különlegeset nem kínál a méretén kívül, a lekerekített éleket, a felül elhelyezett kezelőpanelt, a hátulra pozicionált csatlakozókat ezer helyen láttuk már. Ezzel biztos, hogy nem rántja magára a tekintetet, de lehet, hogy nem is baj, ha nem egy hivalkodó hangrendszer figyel az asztalunkon vagy a polcon.

Philips BM6B
Philips BM6B [+]

Az éjfekete BM6B széle-hossza 9,6 centiméter, magassága ennek kb. a duplája (20 cm), a súlya pedig több mint fél kiló, egészen pontosan 604 gramm, vagyis kifejezetten bumszli, nagy darab masináról van szó, legalábbis ami ezt a termékcsoportot illeti. Emiatt egyébként annyira nem is mobilis, mint legtöbb rokona, így mondjuk a hasonló kategóriájú LG P5. Azt nehéz elképzelni hogy ezt csak úgy besüllyeszti egy hölgy a ridiküljébe, de mondjuk egy hátizsákba vagy bőröndbe azért gond nélkül befér. A 3,5 mm-es analóg audiocsatlakozó mellett helyet kapott rajta egy USB port is, ez azonban csak az esetleges szoftverfrissítések telepítésére szolgál. A modell beépített médialejátszó alkalmazással nem rendelkezik, tehát hiába dug rá valaki egy olyan pendrive-ot, amely MP3 fájlokat tartalmaz, azokat nem képes megszólaltatni.

Hirdetés

Kezelés, Bluetooth

A gumiborítású tetőn található a kezelőfelületet, ahol csak kis piktogramok jelzik a láthatatlan gombok helyét. Itt lehet váltogatni a források között, módosítani a hangerőn, illetve párosítani a többi Izzy termékkel. Távirányító nem jár mellé, mint ahogyan külön internetes alkalmazás sem. Beépített Wi-Fivel nem rendelkezik, hálózathoz nem csatlakoztatható, így nincs mód különféle netes appok vagy rádióállomások közvetlen elérésére sem.

Philips BM6B csatlakozók
Philips BM6B csatlakozók [+]

Az akkumulátor közepes hangerő mellett körülbelül 9 óráig volt képes a működésre elegendő energiával ellátni, ami közel sem mondható kiemelkedő értéknek, de nem is vészesen kevés. A hangszóró IPX4 minősítéssel rendelkezik elméletileg, ami azt jelenti, hogy a ráfröccsenő víz nem tehet benne kárt, de mondjuk ha víz alá dugják vagy vízsugarat irányítanak rá, az már megfektetheti, így csak a fröcskölgetést próbáltuk ki, azt teljesen jól bírta.

A zenei tartalmak a 3,5 mm-es analóg audió csatlakozón keresztül egy kábel segítségével, illetve a Bluetooth révén vezeték nélküli úton juttathatóak el rá. Ez utóbbinál megfigyelhető némi késleltetés, ami akkor nem okoz gondot, ha valaki tévéhez vagy projektorhoz csatlakoztatja, azoknál ugyanis általában orvosolhatóak a képhez képest elcsúszó hang miatt jelentkező szinkronizációs problémák. Viszont ha valaki telefonos játékra használná, szomorkodni fog, a játékélményt ugyanis ez hazavágja, hiszen teljesen mást látunk a képernyőn, mint amit hallunk.

Hangminőség, extrák, értékelés

Multiroom támogatás

A készülék támogatja az Izzylink technológiát, amely az IEEE 802.11n vezeték nélküli szabványt használva lehetővé teszi, hogy a felhasználó egymáshoz csatlakoztassa Izzylink-kompatibilis hangsugárzóit, egy mini hálózatot létrehozva belőlük. Ehhez nem szükséges semmilyen külső eszköz, router vagy hub, viszont nincs is lehetőség a Wi-Fihez hasonló beállításokra.

Philips BM6B
Philips BM6B [+]

Egyszerűen kijelölhető a központi eszköz, az úgynevezett mestersugárzó, ami lehet akár a BM6B is, és ehhez kapcsolható vezeték nélküli úton a többi Izzy készülék (maximum 4), mondjuk egy nagyobb teljesítményű BM5B. Ezt követően a központi eszközre eljuttatott audiotartalmat játssza le a rendszer többi eleme is, amelyek helyet kaphatnak akár egy másik helyiségben is. Tehát fogunk egy BM6B-t, két gombnyomással párosítunk vele másik két BM5B-t, majd átvisszük őket a másik szobába. A BM6B-hez, azaz a mestersugárzóhoz Bluetooth segítségével csatlakoztatjuk mondjuk a telefont, elindítjuk a zenét, és hopp, máris mindhárom terméken ugyanaz fog szólni.

A Philips Izzy rendszerhez nem írtak külön, saját alkalmazást, ebből az is következik, hogy az egyes elemeket nem lehet elnevezgetni, külön csoportokba pakolni és értelemszerűen az sem megoldott, hogy mindegyiken más szóljon. Arra sincs mód, hogy egyiket-másikat ideiglenesen elhallgattassuk, ezt csak az összes csatlakoztatott-párosított eszközzel lehet eljátszani a BM6B tetején elhelyezett Play/Pause gomb megnyomásával. Azt fontos megemlíteni, hogy hiába állítunk egy rendszerbe több hangsugárzót, ezzel a módszerrel nem hozható létre sztereó, vagy bármilyen más többcsatornás rendszer.

Hangminőség

Két évvel ezelőtt fogtam az íróasztalomon lévő 2.1-es Logitech hangcuccot és bepakoltam egy dobozba, és a helyére egy szimpla mobil Bluetooth hangsugárzót tettem. Utáltam már a madzagokkal bénázni, zavart hogy sok helyet foglalt, viszont ezáltal a kényelem oltárán feláldoztam a hangminőséget. Próbálkoztam néhány kicsi, kompakt BT hangszóróval, igazából egyik se szólt túl jól, de arra még pont jók voltak, hogy meghallgassam rajta a híreket, szakvideókat, meg naponta néhány zeneszámot.

A Philips BM6B előtt állt a feladat, hogy bizonyítson, és ki lehet jelenteni, hogy élt is a lehetőséggel. Az egymással szemben elhelyezkedő, passzív sugárzókkal párosított, két darab 2 hüvelykes hangszóróra épülő hangszóró a kategóriájában abszolút jó hangzást produkált. Talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ennyire jó megszólalást még semmilyen más, nálam járt, hasonló kis hordozható hangforrásnál nem tapasztaltam. Természetesen azért földöntúli hangminőségről továbbra sincs szó: a mély hangokkal ez is szűkmarkúan bánik, a sztereót el lehet felejteni, és hajlamos a finomabb részeket elkenni. Viszont legalább lehetett valamennyire hallani a basszusokat, érezni a dinamikát is, a hangzás nem steril, van benne élet, és jelentkeznek a különbségek a jó és rossz minőségű forrás között.

Philips BM6B
Philips BM6B [+]

A specifikációk szerint maximális teljesítménye 2 x 7,5 watt, amennyiben be van dugva hálózati áramforrásra, ha pedig akksiról megy, akkor 2 x 5 watt, a gyakorlatban pedig ez azt jelenti, hogy a hangerőre sem lehet panasz. Maximumra állítva egy átlagos méretű szobában, irodában már fájóan hangos, úgyhogy kis kompromisszumokkal akár egy házibulit is le lehet vezényelni a segítségével.

Értékelés

A Philips BM6B tehát az átlagnál jóval jobb hangminőséget produkáló, könnyen kezelhető, stabil, többé kevésbé strapabíró Bluetooth-os hangszóró. A dizájnja nem kiemelkedő, de alapvetően jól néz ki, és a multiroom funkció révén is többet nyújt, mint legtöbb vetélytársa. Ez viszont az árán is meglátszik: 60 000 forintot kérnek el érte, ez pedig, bárhogy is nézzük, nagyon-nagyon sok pénz érte.

elefant

A Philips BM6B hangsugárzót a Philips magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés