2019. május 20., hétfő

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

OLED tévé baráti áron, sok extrával

Kipróbáltuk a Philips 55POS9002 névre hallgató, OLED technológiás, Ambilight 4K HDR tévét!

Problémás Android, hangrendszer, médialejátszó

Kezelés

A Philips még évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy elengedi a saját okostévéplatform fejlesztését, és helyette inkább csatlakozik az Android TV klánhoz. Az tény, hogy a rendszer a kezdeti gyermekbetegségek után sokat fejlődött, de még mindig távol van a tökéletestől. A tévén az Android 7.0 alapú rendszer fut, és még mindig túlságosan gyakran fordult elő akadozás, pár másodpercig tartó leállás, vagy az, hogy az elektronika egyszerűen nem reagál kellően gyorsan a gombok nyomkodására, parancsok kiadására.

Hirdetés

Viszont az is igaz, hogy a korábbiaktól eltérően most legalább látványos összeomlásokat, lefagyásokat nem tapasztaltunk. A nagy színes ikonokra épülő, magyarul is kommunikáló grafikus kezelőfelület látványos, de kicsit átláthatatlan és a használata is nehézkes. A rendszerbeállításokhoz meghagyták a Philips korábbi, sokat kritizált rendszerét. A hasábos felépítésű struktúra nem az igazi, előfordul, hogy egy kicsit sokáig tart megtalálni valamit, de azért idővel bele lehet jönni a kezelésbe.


[+]

A távirányító a régebbi Philips tévék mellől már ismerős darab: a megszokottnál nagyobb és nehezebb, a háttérvilágítást lespórolták róla, viszont a hátulján található egy 54 gombos billentyűzet, ez a mini klaviatúra pedig igen-igen jól jöhet a különböző netes alkalmazások futtatása vagy a böngészés során. A távvezérlő kiváltható egy ingyenesen letölthető mobilos alkalmazással is, de ennek használata nem túl kényelmes, többek között azért sem, mert rengeteg funkciógomb hiányzik. A készülék képes együttműködni az USB-n csatlakoztatott vezérlő perifériákkal, egérrel, billentyűzettel vagy kontrollerrel, ami szintén hasznos szolgáltatás.

Az átlagosnál jobb hangzás

A 30 wattos hangrendszerrel ellátott tévé megkapta a Triple Ring fantázianevű technológiát, amely állítólag fokozza a hangszórómozgást a mélynyomókban. A több mozgás pedig nagyobb erőt jelent, legalábbis a termékkommunikáció szerint, ezáltal sokkal erőteljesebb hang érkezhet akár egy vékony kialakítású tévéből is. Nos, az tény, hogy a készülék az átlagnál lényegesen jobban szól, a mély hangok is viszonylag szépen brummognak, még némi dinamika is érezhető. Azt sem túlzás állítani, hogy a készülék így akár egy olcsóbb hangprojektorral is képes felvenni a versenyt, ami azért igazán dicséretes. Viszont az is tény, hogy a sztereó hangtérről le kell mondani, és az is, hogy egy komolyabb külső hangrendszernek a Philips 55POS9002 még mindig nem lehet az ellenfele.


[+]

A tévéből nem hiányoznak az előre programozott hangmódok, és aki ezek közül egyikkel sem elégedett, az saját ízléséhez szabhatja a magas- és mély hangok arányát. A dinamikakompresszió és a beszédhang-kiemelés funkció hasznos, mint ahogyan az is, hogy ha úgy adódik, lehet korrigálni a kép  és a hang szinkronizációs problémáit.

Médialejátszó

A tévé rendelkezik egy előre telepített médialejátszó alkalmazással, emellett letölthető rá számos ilyen feladatot ellátó app is, többek között olyan nagyágyúk, mint a Plex vagy a Kodi. A gyári szoftver ezeknél jóval egyszerűbb darab, amely csak az alapfeladatok ellátására képes, viszont sokaknak ez is biztos, hogy tökéletesen elég, ha egyébként jól működik a program. A grafikus kezelőfelület letisztult, felépítése logikus, de lejátszási lista összeállítását a rendszer nem teszi lehetővé, ahogy azt sem, hogy a mappákat, állományokat különféle szempontok szerint listázzuk.


[+]

A képfájlok közül a JPG, BMP, PNG, GIF és animgif típusúakkal boldogul, viszont az EXIF adatok feldolgozására és megjelenítésére nem képes. A diavetítés elindítható, a képváltás sebessége állítható, és a folyamat különféle effektekkel színesíthető. Az audiotartalmak közül az MP3, WMA és FLAC formátumok kezelése biztosított. A szoftver az ID3 tagek mellett képes a metaadatként az állományban szereplő borítókép megjelenítésére is, viszont a dalszövegek nem jeleníthetőek meg a képernyőn.


[+]

Videós tesztpakkunk lefuttatása során kiviláglott, hogy a szoftver a DivX és a 10 bites Suzumiya kivételével mindent fájlt hibátlanul lejátszott. A Killa_sample, a 4K és a HDR állományok sem állították áthághatatlan akadály elé, ami dicséretet érdemel, a surround anyagok közül viszont a Dolby True HD és a Dolby Atmos szabvány is megfektette. A szoftver a külső feliratok megjelenítését támogatja, a karakterek színén, méretén és pozícióján nem lehet változtatni, viszont a betűket vékony keret övezi, ezért a szöveg mindig jól olvasható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.