OLED tévé baráti áron, sok extrával

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2018-06-11 13:14

Kipróbáltuk a Philips 55POS9002 névre hallgató, OLED technológiás, Ambilight 4K HDR tévét!

Philips 55POS9002

A Philips még tavaly jelentette be, hogy az olcsó OLED tévék kategóriájában is színre kíván lépni egy televízióval. Az elhatározást tett követte, így került a boltokba az 55POS9002 típusjelzésű készülék, amelynél valóban nagyon odafigyeltek a baráti árazásra.

Philips 55POS9002
Philips 55POS9002 [+]

Most végre hozzánk is eljutott ez a 4K HDR támogatású készülék, amely Android TV smart rendszert  futtat. A képminőség mellett megnéztük, hogy sikerült-e már kijavítani a platform hibáit, hogy milyen a hang, illetve milyen extrákat kínál a televízió.

Hagyományos külső

Az OLED televíziók között jó pár olyan akad, amelyik extrém külsejével próbálja felkelteni a figyelmet, és jelezni, hogy egy státusszimbólumként is bevethető modellről van szó, elég ha csak az LG W7-re vagy a Sony A1-re gondolunk. A Philips 55POS9002 viszont egy teljesen más irányvonalat képvisel, hiszen első ránézésre akár azt is hihetnénk, hogy egy középkategóriás LCD  tévéről van szó.


[+]

Persze arról szó sincs, hogy csúnya lenne, csak épp nem hivalkodóan harsány. A kikapcsolt állapotban láthatatlan káva mentén végigfutó ezüstcsík remekül harmonizál a hasonló árnyalatú talppal, amely nem rendelkezik nyakrésszel, így sajnos nem teszi lehetővé a képernyő elforgatását. A hátlapon található négy darab HDMI 2.0 mellett egy-egy USB 3.0, USB 2.0, komponens, Ethernet, optikai digitális audió és analóg audió csatlakozó, valamint a fizetős műsorok dekódolásához szükséges CI+ slot.


[+]

Főbb paraméterek
Philips 55POS9002
Panel OLED
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra HD (4K, 3840x2160)
Maximális fényerő 750 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
HDR HDR10, HLG
Képbeállítások Élénk, Film, ISF Nappali, ISF Éjszakai, Játék, Szabványos, Természetes
Hangbeállítások Egyéni, Eredeti, Film, Zene, Játék, Hírek
Hangrendszer 30 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T2/DVB-C/DVB-S2
Interfész 4 db HDMI 2.0, 1-1 db USB 2.0, USB 3.0, optikai digitális audió, analóg audió, komponens, Ethernet, CI+ slot
Extrák OLED technológia, HDR támogatás, Android TV, Ambilight, 4K felbontás, Kislexikon, Miracast támogatás
Teljesítményfelvétel 156,6 watt, készenléti üzemmódban: 0,2 watt
Méret Talppal: 1230 x 768 x 227,5; talp nélkül: 1230 x 715 x 47,4 mm
Tömeg 16,81 (talppal 17,21) kg
Gyártó honlapja www.philips.hu
Termék honlapja Philips POS9002
Fogyasztói ár 491 000 forint

Képminőség

Az OLED technológia elméletileg lehetővé tenné a tökéletes homogenitás megteremtését, hiszen nincs szétoszlatni való háttérfény, és papíron a panel és az elektronika képes arra, hogy mindenütt pontosan ugyanakkora legyen a fényerő. Műszeres méréseink azonban bebizonyították, hogy ez a Philips 55POS9002 esetében nincs így, hiszen némi eltérés tapasztalható az egyes képrészletek fénysűrűsége között. A jó hír, hogy ez a mindennapi használatot érdemben nem befolyásolja, egyáltalán nem tűnnek fel zavaró foltok és felhők a képernyőn filmnézés, játék vagy tévézés során.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Az alkalmazott képalkotási eljárás módot ad a 0 cd/m² fényerejű tökéletes fekete megteremtésére, és a valóságban is képes erre a készülék. A kalibrátor ugyanis pontosan ugyanekkora feketeszintet mért, ami végtelen valós kontrasztarányt jelent. A kontrasztossággal tehát nincs gond, de ha valakinek még ez is kevés lenne, az bekapcsolhatja a Dinamikus Kontrasztot, amelynek hatására viszont egyes finom részletek, átmenetek egyszerűen eltűnnek. A tónusok normális beállítások mellett természetesek, valósághűek, és valahogy teltebbnek, ragyogóbbnak tűnnek, mint amit a LED LCD tévéknél megszokhattunk. Még az olyan problémás tartalmakkal sincs gond, mint a bőrszín vagy az arany.


[+]

A tévét felszerelték különféle védelmi megoldásokkal, amelyek a beégést hivatottak megelőzni, de ez azzal jár, hogy bizonyos időközönként muszáj egy rövid időre kikapcsolni a készüléket. Előfordult, hogy körülbelül 6 órányi folyamatos használat után szólt a televízió, hogy ha nem szeretnénk károsodást, akkor most bizony ki kell lőni a képet, ami azért elég zavaró lehet, ha valaki például meccset néz. Enyhe ghostingot egyébként így is tapasztaltunk olykor, de csak akkor, ha nagyon odafigyeltünk rá, és az is igaz, hogy hamar el is tűnt a szellemkörvonal a képernyőről. A betekintési szög jó, nem is azzal van a baj, hogy szaturációs problémák lépnének fel vagy torzulnának az árnyalatok tág szögekből, hanem hogy ilyenkor rémesen tükröződik a képernyő. Ez sötétben nyilván nem gond, de ez azért nem mindig jön össze, pláne egy Ambilight tévénél...


[+]

A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan, nem tapasztaltunk akadozást, elmosódást, utánhúzást, és az egyes objektumok körül sem tűnt fel halványan remegő aura. A 4K televízió megkapta a vállalat saját fejlesztésű felbontásjavító technológiáját, az Ultra Resolutiont. Bekapcsolt állapotban élesebbeknek tűnnek a körvonalak, ettől úgy fest, mintha valóban nagyobb részletességű lenne a kép, de ha közelről megnézzük, látszik, hogy az elektronika a világos területeket kicsit kifehérítette. Enyhe zajosodásba jó párszor belefutottunk néhány HD tartalomnál is, és ezt még a Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával sem sikerült hatékonyan csökkenteni. Az input lag Szabványos képmódban 58,2 ms, Játék módban, kikapcsolt képmódosító funkciók mellett 38,2 ms, ami ma már nem számít túl jó eredménynek.


[+]

A készülék biztosítja a nagy dinamikatartományú filmek, videók megjelenítését, de az ismét bebizonyosodott, hogy a HDR nem csodafegyver, vannak olyan típusú anyagok, amrlyeknek nem tesz jót ez a kicsit túlhúzottnak tűnő képvilág. A tévé elméletileg képes arra is, hogy a hagyományos anyagokból is HDR hatásút varázsoljon, de az az igazság, hogy ez a szolgáltatás nem működik hibátlanul, előfordult, hogy oda nem illő színek jelentek meg a képernyőn, úgyhogy a használatát nem is nagyon erőltettük.

Ideális beállítások: nagy színhűség

Nem fukarkodtak az előzetesen programozott képmódokkal, hiszen rögtön hét várja a felhasználót, hogy kiválassza a számára legszimpatikusabbat. Ezek eltérnek egymástól a színhőmérséklet, fényerő és az aktív képmódosító funkciók tekintetében, így jó eséllyel mindenki talál köztük olyant, amelyik elnyeri tetszését.


[+]

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Élénk, Film, ISF Nappali, ISF Éjszakai, Játék, Szabványos, Természetes. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.

Profil/beállítás Élénk Film ISF Éjszakai ISF Nappali
Fényerősség (fehérpont) 222 cd/m² 149,5 cd/m² 97,4 cd/m² 131,3 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 19,11 9,06 9,14 8,99
Átlagos delta E 6,76 3,86 3,89 3,93
Színhőmérséklet 10 200 K 6400 K 6300 K 6400 K
Profil/beállítás Játék Szabványos Természetes
Fényerősség (fehérpont) 130,6 cd/m² 83,9 cd/m² 116,5 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,0119 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány 10 948:1 Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 20,61 17,31 16,34
Átlagos delta E 5,8 4,57 4,63
Színhőmérséklet 8200 K 9300 K 8400 K

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fénysűrűség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk elérni, ami nagyjából sikerült is. A fénysűrűség 122,9 cd/m², a színhőmérséklet 6400 K, a feketeszint 0 cd/m², a kontrasztarány pedig végtelen lett. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes háromszög a mért színteret ábrázolja. Eszerint a kijelző 110,6 százalékban fedi az sRGB színteret, de ezen belül a számottevő pontosság 97,7%, ami a tévék esetében kimondottan jó eredménynek számít. Az átlagos delta E 0,34, a legnagyobb pedig 1,66 lett: ezek szintén pazar értékek, így érdemes mindenképp rászánni egy kis időt a paraméterek módosítására, a helyes beállítások meglelésére.


[+]

Philips 55POS9002 – ideális beállítások
Szín 60
Kontraszt 85
Képélesség 5
Fényesség 61
Színjavítás Ki
Színhőmérséklet Egyéni
Csak RBG mód Ki
Kontraszt üzemmód Normál
HDR Felkonvertálás Ki
Tökéletes Kontraszt Ki
Videokontraszt 54
Fényérzékelő Ki
Gamma 2
Ultra Resolution Ki
Zavarelnyomás Ki
MPEG zavar elnyomása Ki
Filmstílusok Ki
Perfect Natural Motion Ki/Közepes (akadozás esetén)
Perfect Clear Motion Ki
Fehéregyensúly Vörös - WP 108
Fehéregyensúly Zöld - WP 112
Fehéregyensúly Kék - WP 75

Problémás Android, hangrendszer, médialejátszó

Kezelés

A Philips még évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy elengedi a saját okostévéplatform fejlesztését, és helyette inkább csatlakozik az Android TV klánhoz. Az tény, hogy a rendszer a kezdeti gyermekbetegségek után sokat fejlődött, de még mindig távol van a tökéletestől. A tévén az Android 7.0 alapú rendszer fut, és még mindig túlságosan gyakran fordult elő akadozás, pár másodpercig tartó leállás, vagy az, hogy az elektronika egyszerűen nem reagál kellően gyorsan a gombok nyomkodására, parancsok kiadására.

Viszont az is igaz, hogy a korábbiaktól eltérően most legalább látványos összeomlásokat, lefagyásokat nem tapasztaltunk. A nagy színes ikonokra épülő, magyarul is kommunikáló grafikus kezelőfelület látványos, de kicsit átláthatatlan és a használata is nehézkes. A rendszerbeállításokhoz meghagyták a Philips korábbi, sokat kritizált rendszerét. A hasábos felépítésű struktúra nem az igazi, előfordul, hogy egy kicsit sokáig tart megtalálni valamit, de azért idővel bele lehet jönni a kezelésbe.


[+]

A távirányító a régebbi Philips tévék mellől már ismerős darab: a megszokottnál nagyobb és nehezebb, a háttérvilágítást lespórolták róla, viszont a hátulján található egy 54 gombos billentyűzet, ez a mini klaviatúra pedig igen-igen jól jöhet a különböző netes alkalmazások futtatása vagy a böngészés során. A távvezérlő kiváltható egy ingyenesen letölthető mobilos alkalmazással is, de ennek használata nem túl kényelmes, többek között azért sem, mert rengeteg funkciógomb hiányzik. A készülék képes együttműködni az USB-n csatlakoztatott vezérlő perifériákkal, egérrel, billentyűzettel vagy kontrollerrel, ami szintén hasznos szolgáltatás.

Az átlagosnál jobb hangzás

A 30 wattos hangrendszerrel ellátott tévé megkapta a Triple Ring fantázianevű technológiát, amely állítólag fokozza a hangszórómozgást a mélynyomókban. A több mozgás pedig nagyobb erőt jelent, legalábbis a termékkommunikáció szerint, ezáltal sokkal erőteljesebb hang érkezhet akár egy vékony kialakítású tévéből is. Nos, az tény, hogy a készülék az átlagnál lényegesen jobban szól, a mély hangok is viszonylag szépen brummognak, még némi dinamika is érezhető. Azt sem túlzás állítani, hogy a készülék így akár egy olcsóbb hangprojektorral is képes felvenni a versenyt, ami azért igazán dicséretes. Viszont az is tény, hogy a sztereó hangtérről le kell mondani, és az is, hogy egy komolyabb külső hangrendszernek a Philips 55POS9002 még mindig nem lehet az ellenfele.


[+]

A tévéből nem hiányoznak az előre programozott hangmódok, és aki ezek közül egyikkel sem elégedett, az saját ízléséhez szabhatja a magas- és mély hangok arányát. A dinamikakompresszió és a beszédhang-kiemelés funkció hasznos, mint ahogyan az is, hogy ha úgy adódik, lehet korrigálni a kép  és a hang szinkronizációs problémáit.

Médialejátszó

A tévé rendelkezik egy előre telepített médialejátszó alkalmazással, emellett letölthető rá számos ilyen feladatot ellátó app is, többek között olyan nagyágyúk, mint a Plex vagy a Kodi. A gyári szoftver ezeknél jóval egyszerűbb darab, amely csak az alapfeladatok ellátására képes, viszont sokaknak ez is biztos, hogy tökéletesen elég, ha egyébként jól működik a program. A grafikus kezelőfelület letisztult, felépítése logikus, de lejátszási lista összeállítását a rendszer nem teszi lehetővé, ahogy azt sem, hogy a mappákat, állományokat különféle szempontok szerint listázzuk.


[+]

A képfájlok közül a JPG, BMP, PNG, GIF és animgif típusúakkal boldogul, viszont az EXIF adatok feldolgozására és megjelenítésére nem képes. A diavetítés elindítható, a képváltás sebessége állítható, és a folyamat különféle effektekkel színesíthető. Az audiotartalmak közül az MP3, WMA és FLAC formátumok kezelése biztosított. A szoftver az ID3 tagek mellett képes a metaadatként az állományban szereplő borítókép megjelenítésére is, viszont a dalszövegek nem jeleníthetőek meg a képernyőn.


[+]

Videós tesztpakkunk lefuttatása során kiviláglott, hogy a szoftver a DivX és a 10 bites Suzumiya kivételével mindent fájlt hibátlanul lejátszott. A Killa_sample, a 4K és a HDR állományok sem állították áthághatatlan akadály elé, ami dicséretet érdemel, a surround anyagok közül viszont a Dolby True HD és a Dolby Atmos szabvány is megfektette. A szoftver a külső feliratok megjelenítését támogatja, a karakterek színén, méretén és pozícióján nem lehet változtatni, viszont a betűket vékony keret övezi, ezért a szöveg mindig jól olvasható.

Ambilight és egyéb extrák

Ambilight

A tévé megkapta a Philips exkluzív Ambilight technológiáját, amely a hátlapba épített színes LED-ek segítségével képes fényglóriát varázsolni a készülék köré. Választható az egyszínű mód mellett a dinamikus is, amely követheti a képtartalom változását, tehát ha mondjuk egy mezőt és eget látunk, akkor a fényglória alja zöld lesz, a teteje pedig kék. Emellett van egy olyan mód is, amelynél a színek a zene ütemét követve váltakoznak, ami egy házibulit biztos nagyon feldobhat.


[+]

Az Ambilightnak értelemszerűen sötét helyiségekben van értelme, de hogy jó-e, arról még mindig megoszlanak a vélemények. Mi azon az állásponton vagyunk, hogy ez egy remek kiegészítő szolgáltatás, amelyet nem kell mindig feltétlenül bekapcsolni, de van, amikor abszolút hozzáadott értéket jelent a használata.

Netes tartalmak

Az Android TV rendszeren keresztül közel 3500 alkalmazás érhető el, és ehhez még hozzájön a Philips saját, 40 appból állító kínálata. A választék tehát hatalmas, amelyben megtalálhatóak a legfontosabb, legnépszerűbb tartalomszolgáltatók (pl. YouTube, Dailymotion, Netflix, Deezer, Filmbox stb.), médialejátszó alkalmazások (pl. Kodi, Plex, VLC), és természetesen a játékok sem hiányozhatnak.[+]

Ez utóbbiaknál muszáj megjegyezni, hogy a hardver (MediaTek MT5891 SoC, 2 GB RAM, Mali-T860 grafikus vezérlő) kis teljesítménye miatt a komplex, 3D grafikájú játékok nem futnak jól. Az Asphalt butított verziója vagy a Minecraft is például fájóan akadozott, de az Angry Birds-szel, és az ahhoz hasonló egyszerűbb darabokkal nem volt gond. Természetesen böngészésre is módot ad a készülék, aminek a sebességével nincs gond, csak azzal, hogy a weboldalak mobilokra optimalizált verzióját tölti be, ami egy ilyen nagy képernyőn elég idétlenül néz ki.

Bluetooth

A tévé képes Bluetooth kapcsolat révén csatlakozni a kompatibilis vezérlőeszközökhöz, tehát mondjuk vezeték nélküli billentyűzethez vagy kontrollerhez. Viszont a hangeszközökről le kell mondani, ugyanis azok használatát a termék nem támogatja, ami pedig nem lett volna rossz, főleg, hogy más gyártónál ez a funkció vidáman működött.

Gamefly

A tévé közvetlen elérést nyújt a Gamefly felhőalapú szolgáltatásba is. Ez úgy juttat el a képernyőre konzol (kb. PS3, Xbox 360) színvonalú játékokat, hogy ahhoz nincs szükség külön hardverre, hiszen a szoftverek távoli számítógépeken futnak. Kipróbáltunk néhány alkalmazást, és azt a tapasztalatot szűrtük le, hogy ez a megoldás itt is teljesen jól működik, a programok tényleg jók (sokkal-sokkal jobbak, mint amit az alkalmazásbolt kínál), és természetesen az irányítás megoldott kontrollerrel, gamepaddal is.


[+]

Súgó

A termék rendelkezik beépített Súgóval, ami tulajdonképpen egy bő lére eresztett használati utasítás. Itt a tévé működéséről lehet olvasgatni, az egyes funkciókról, szolgáltatásokról, beállítási lehetőségekről. A bejegyzéseket témakörök szerint osztották csoportokba, de lehetőség van a kulcsszavas keresésre is.

Értékelés

Teljesen korrekt tévét ismertünk meg a Philips 55POS9002 személyében, amelynek csak egyetlen komolyabb hibája van, a fránya Android TV platform. A rendszer hajlamos az akadozásra, másodpercekig tartó idegesítő belassulásra, ami egyszerűen nem tolerálható egy ilyen kategóriájú készüléknél. Az alkalmazáskínálattal nincs gond, viszont a hardver teljesítménye nem elégséges a komolyabb grafikájú, erőforásigényes alkalmazásokhoz, így nem lehet maximálisan kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Philips 55POS9002
Philips 55POS9002 [+]

A gyárilag telepített médialejátszó teljesen jól működik, a beépített hangrendszer pedig magasan fölülmúlja az átlagot, viszont az kár, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül nem lehet külső hangrendszert csatlakoztatni hozzá. Az Ambilight továbbra is remek, abszolút hozzáadott értéket jelent, és a beépített használati utasítás is igen jól használható. A dizájn átlagos, konzervatív formai elemekkel operál, de ezzel nincs semmi gond.

A kép minősége osztályon felüli, a színek normális beállítások mellett nagyon szépek, természetesek, a kontraszt remek és a mozgásmegjelenítéssel sincs gond. Egyedül az enyhe zajosodást és az olykor jelentkező ghostingot lehet megemlíteni hibaként. Jelenlegi 491 000 forintos árával az olcsóbb OLED televíziók közé tartozik, ami azt jelenti, hogy kevesebbe kerül, mint az ugyanekkora, legdrágább LED LCD televíziók. Ha a tudását nézzük, akkor az ár/érték arány rendben van, és csak azt tudjuk mondani, hogy ha valaki akar és tud is ennyi pénzt áldozni egy tévére, annak érdemes számba vennie a Philips 55POS9002-t, mint reális alternatívát.

elefant


Philips 55POS9002 OLED tévé

A Philips 55POS9002 OLED televíziót a Philips magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.