2019. május 20., hétfő

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

OLED tévé baráti áron, sok extrával

Kipróbáltuk a Philips 55POS9002 névre hallgató, OLED technológiás, Ambilight 4K HDR tévét!

Hirdetés

Képminőség

Az OLED technológia elméletileg lehetővé tenné a tökéletes homogenitás megteremtését, hiszen nincs szétoszlatni való háttérfény, és papíron a panel és az elektronika képes arra, hogy mindenütt pontosan ugyanakkora legyen a fényerő. Műszeres méréseink azonban bebizonyították, hogy ez a Philips 55POS9002 esetében nincs így, hiszen némi eltérés tapasztalható az egyes képrészletek fénysűrűsége között. A jó hír, hogy ez a mindennapi használatot érdemben nem befolyásolja, egyáltalán nem tűnnek fel zavaró foltok és felhők a képernyőn filmnézés, játék vagy tévézés során.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Az alkalmazott képalkotási eljárás módot ad a 0 cd/m² fényerejű tökéletes fekete megteremtésére, és a valóságban is képes erre a készülék. A kalibrátor ugyanis pontosan ugyanekkora feketeszintet mért, ami végtelen valós kontrasztarányt jelent. A kontrasztossággal tehát nincs gond, de ha valakinek még ez is kevés lenne, az bekapcsolhatja a Dinamikus Kontrasztot, amelynek hatására viszont egyes finom részletek, átmenetek egyszerűen eltűnnek. A tónusok normális beállítások mellett természetesek, valósághűek, és valahogy teltebbnek, ragyogóbbnak tűnnek, mint amit a LED LCD tévéknél megszokhattunk. Még az olyan problémás tartalmakkal sincs gond, mint a bőrszín vagy az arany.


[+]

A tévét felszerelték különféle védelmi megoldásokkal, amelyek a beégést hivatottak megelőzni, de ez azzal jár, hogy bizonyos időközönként muszáj egy rövid időre kikapcsolni a készüléket. Előfordult, hogy körülbelül 6 órányi folyamatos használat után szólt a televízió, hogy ha nem szeretnénk károsodást, akkor most bizony ki kell lőni a képet, ami azért elég zavaró lehet, ha valaki például meccset néz. Enyhe ghostingot egyébként így is tapasztaltunk olykor, de csak akkor, ha nagyon odafigyeltünk rá, és az is igaz, hogy hamar el is tűnt a szellemkörvonal a képernyőről. A betekintési szög jó, nem is azzal van a baj, hogy szaturációs problémák lépnének fel vagy torzulnának az árnyalatok tág szögekből, hanem hogy ilyenkor rémesen tükröződik a képernyő. Ez sötétben nyilván nem gond, de ez azért nem mindig jön össze, pláne egy Ambilight tévénél...


[+]

A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan, nem tapasztaltunk akadozást, elmosódást, utánhúzást, és az egyes objektumok körül sem tűnt fel halványan remegő aura. A 4K televízió megkapta a vállalat saját fejlesztésű felbontásjavító technológiáját, az Ultra Resolutiont. Bekapcsolt állapotban élesebbeknek tűnnek a körvonalak, ettől úgy fest, mintha valóban nagyobb részletességű lenne a kép, de ha közelről megnézzük, látszik, hogy az elektronika a világos területeket kicsit kifehérítette. Enyhe zajosodásba jó párszor belefutottunk néhány HD tartalomnál is, és ezt még a Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával sem sikerült hatékonyan csökkenteni. Az input lag Szabványos képmódban 58,2 ms, Játék módban, kikapcsolt képmódosító funkciók mellett 38,2 ms, ami ma már nem számít túl jó eredménynek.


[+]

A készülék biztosítja a nagy dinamikatartományú filmek, videók megjelenítését, de az ismét bebizonyosodott, hogy a HDR nem csodafegyver, vannak olyan típusú anyagok, amrlyeknek nem tesz jót ez a kicsit túlhúzottnak tűnő képvilág. A tévé elméletileg képes arra is, hogy a hagyományos anyagokból is HDR hatásút varázsoljon, de az az igazság, hogy ez a szolgáltatás nem működik hibátlanul, előfordult, hogy oda nem illő színek jelentek meg a képernyőn, úgyhogy a használatát nem is nagyon erőltettük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.