Hirdetés

Philips 276E6ADSS monitor: Adobe RGB színtér kvantumpontokkal

Bevezető, külső

Meglehet, a kvantumpontok egyesek számára nem sokat mondanak annak ellenére, hogy a megjeleníthető színteret kibővítő technológia a gyakorlatban már jó ideje velünk van. Nagyon tömören arról van szó jelen esetben, hogy a kvantumpontok használatával a nem GB-r, hanem a hagyományos LED-es háttérvilágítást használva is elérhető a széles, például Adobe RGB színtér, ami az ígéretek szerint egy jóval olcsóbb megoldás, mint a komolyabb háttérvilágítást beépíteni. Részletesebb technológiai magyarázatot ide kattintva a vonatkozó tudástárban adunk.

Hirdetés

A tévégyártók közül többen előszeretettel használják ezt a megoldást, például a Samsung az SUHD, vagy a Sony a Triluminos televízióikban, de az asztali monitort gyártók körében eddig nem akadt olyan, aki elsőként bevállalta volna a technológia éles bevetését.


[+]

A kísérletező kedvű Philipsnél viszont úgy gondolták, hogy nincs mit veszteni, az Ambilight és Ambiglow megoldással ellátott kijelzők mellett jól mutatna, ha lenne egy kvantumpontos modell is. Talán e gondolat mentén született meg a Brilliance család E sorozatán belül a 276E6AEDSS modell, aminél legelsőként vetik be a kvantumpontok erejét az Adobe RGB színtér elérése érdekében. Mindennek fényében kissé ellentmondásos a külső kialakítása, ami közelebb áll az olcsóbb, átlagos felhasználóknak szánt modellekhez, miközben az Adobe RGB színtérnek a professzionális vonalon mozgó vásárlók a célközönsége.


[+]

Egy percig sincs arról szó, hogy a monitor "csúnya" lenne, csupán a professzionális vonalon nem ezt szoktuk meg. A fehér szín valószínűleg sokaknak tetszik majd, legalább az ujjlenyomatok sem látszanak a hátulján, fényes mivolta ellenére sem. A káva viszont egy picit túl széles, amit a világos szín még inkább kihangsúlyoz.


[+]

A professzionalitás hiánya megmutatkozik az állvány állíthatóságánál, vagyis annak hiányánál. Az előre dönthetőség nem annyira komoly, mint amilyennek látszik, vélhetően a könnyebb csomagolhatóságot szolgálja a nyak extrém előrehajthatósága. Ez kikerülhető lett volna, ha leszerelhetőnek tervezik, de akkor veszítene a stabilitásból – márpedig a monitor fixen rögzített fém nyaka és felcsavarozható talpa jó stabilitást ad, ellentétben sok "műanyagos" monitoréval, amelyekből bőven akad mostanság. Hátrány, hogy csak a képen látható módon és szögtartományban lehet állítani.


[+]

Ezek után a csatlakozók száma és típusa sem ért annyira hidegzuhanyként bennünket. "Egy DisplayPort azért elfért volna" mondatot elmormolva vettük tudomásul, hogy csak HDMI 1.4, DVI-D és D-Sub (aka VGA) áll rendelkezésre, amit egy fül- vagy fejhallgató 3,5 milliméteres jack aljzata, valamint a külső tápegység csatlakozója egészít ki. Sajnos USB elosztót nem integráltak a belsejébe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés