Hirdetés

Panasonic TX-P42ST50E: pazar Pana plazma

Bekapcsolva

Képi hibák?

Mivel idei modellről van szó, az ST50E-be már a 2012-es, tizenötödik generációs Progressive NeoPlasma panel került. Emellett ellátták Infinite Black Pro szűrőrendszerrel, amelynek fő feladata, hogy világosban is élvezhető képminőséget produkáljon, és hogy csökkentse az esetleges tükröződést. Valószínűleg nem csak ez az oka, de tény, hogy ez a modell – a régebbi darabokkal ellentétben – akkor is jól teljesít, ha a szoba nincs besötétítve.

Korábban a plazmák esetében komolyan kellett számolni a ghostinggal, illetve a beégéssel, de a gyártók természetesen sokat dolgoztak azon, hogy ezeket a hibákat kiküszöböljék. A Panasonic még külön eljárásokat is bevetett annak érdekében, hogy végleg száműzze e zavaró jelenségeket a tévéből, konkrétan a pixelcsúsztatást és a fehérmosást. A végeredményt elnézve megállapítható, hogy volt értelme az erőfeszítéseknek! Mivel egy tesztdarabról van szó, értelemszerűen nem hagytuk napokra-hetekre bekapcsolva ugyanazzal a képtartalommal arra várva, hogy vajon beégnek-e a pixelek; azt viszont el lehet mondani, hogy átlagos, normális használat esetén sem szellemképesedéssel, sem beégéssel nem kell számolni. Még akkor sem volt gond, amikor olyan játék ment rajta órákon át, ahol bizonyos képtartalmak állandóak.

És ha már játékok: az input lag normál beállítások esetén (vagyis a különféle képjavító eljárások kikapcsolásával) minimális volt. Késlekedéssel nem nagyon kell számolni, így monitorként vagy konzolgép mellett is bevethető nyugodtan. Korábban szintén az eljárás egyik Achilles-sarkának számított a foszfor lag nevű jelenség, ám ez az utóbbi évek plazmáinál már igen ritkán jelentkezett, itt sem találkoztunk vele. A plazmák esetében a LED háttérvilágítású LCD tévéknél tapasztalható felhősödéstől nem kell tartani, így nem meglepő módon teszttévénken a fényerő eloszlása szinte teljesen homogén volt.

Mitől "alsó" kategóriás?

Összehasonlítva a drágább szériákkal (GT50, VT50) megfigyelhető néhány különbség. Például kisebb teljesítményű processzor került a modellbe, aminek következtében a multitaskingot el lehet felejteni. Emellett az ST50-ből hiányzik a THX mód, néhány képjavító eljárás (pl. az arcretusálás vagy a Pure Image Creation), és tónusonként "csak" 12 288 árnyalat megjelenítésére képes. Ezen kívül a képi beállítások közül a felhasználónak teljesen szabad kezet adó (ifsccc) profil kimaradt a választható opciók közül. Mindezekért cserébe értelemszerűen alacsonyabb az ára. A vállalat plazmakínálatában az idei évtől már csak 3D-kompatibilis tévék találhatóak, így ez a modell is biztosítja a háromdimenziós anyagok megjelenítését.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés