Hirdetés

Panasonic TX-39AS600E: tv belépőszinten

Még nem tökéletes az interaktív kezelés

Személyre szabható képernyő

Hirdetés

Néhány más gyártóhoz hasonlóan a Panasonic is próbálja interaktívvá tenni televízióit. Ez abban nyilvánul meg, hogy létrehozták az úgynevezett Kezdőképernyőket, ahol egy nagy ablakban fut az aktuális tévéadás vagy film, mellette pedig kisebbekben különféle alkalmazások, szolgáltatások fogják körül. Így például a médialejátszó, az EPG vagy akár egy időjárással kapcsolatos applikáció, esetleg a Facebookra, Skype-ra mutató link.

A vállalat előre elkészített két ilyen képernyőt, melyek nevei magukért beszélnek (Életmód, illetve Információs képernyő), és emellett mindenkinek lehetősége van rá, hogy teljesen saját ízléséhez szabja ennek tartalmát, ráadásul ilyen privát képernyőből bármennyit létre lehet hozni. Nem rossz egyébként ez a szolgáltatás, de tény, hogy használata kicsit nehézkes. Az LG webOS-alapú tévéiben például egy fokkal egyszerűbben, felhasználóbarátabb módon működik ugyanez.

A rendszerbeállításokhoz megtartották a hagyományos, táblázatszerű menürendszert. Ez ugyan jól használható, átlátható, felépítése logikus, de azért egy grafikus ráncfelvarrás igazán ráfért volna, mert így 2014 vége felé már kissé elavultnak tűnik. Azért viszont dicséret jár, hogy az egyes funkciók, paraméterek rövid, pár szavas magyarázata megjelenik az alsó információs sávban, ez olykor óriási segítséget jelent. A Panasonic egyedi, Hangirányítás funkciója innen sem hiányzik. Ez nevével ellentétben nem arra szolgál, hogy az ember parancsszavakkal utasítgassa a tévét mondjuk a csatornaváltásra, a hangerő növelésére vagy egyes internetes oldalak megtalálására (bár utóbbira van lehetőség böngészésnél, mobil eszközről). A kommunikáció épp ellentétes irányú: egy női hang segít eligazodni néhány kiemelt menüpont megtalálásában, ami nyilván a látásukban korlátozottak számára lehet hasznos.

Vezérlőeszközök: nem az igazi

A Panasonic néhány felsőkategóriás televíziója mellé pakol második távvezérlőt, amelyen többek között tapipad is van, azonban ez a kiegészítő innen hiányzik, így be kell érni a hagyományos távirányítóval. Ez egyébként egy teljesen korrekt darab, bár a háttérvilágítást lespórolták róla. Szépnek nem szép, viszont a gombok jó nagyok, és a legfontosabb funkciók közvetenül elérhetőek vele. Az tévé támogatja az USB porton keresztül csatlakoztatott egér használatát, de csak böngészés során. Tehát mikor az ember a menürendszerben barangol vagy a főképernyőjét próbálja összerakni, akkor ez a kiegészítő nem használható, sőt az összes többi internetes alkalmazásnál sem, ami rettenetesen nehézkessé teszi azok használatát.

Egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével Android- vagy iOS-alapú mobil eszközzel is vezérelhetjük a tévét. Azonban a virtuális touchpad csak a böngészőnél használható, és a virtuális billentyűzet sem működik, ami azért nonszensz. Cserébe viszont van hangalapú keresés (ha van az adott mobil eszközön mikrofon), ami sajnos nem funkcionál túl jól, hiszen még véletlenül sem találta el, amit kértünk tőle, ugyanis például a "Prohardver" helyett a "weather" kulcsszót ajánlotta fel, "elefáni" helyett pedig "Fanni"-t értett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés