Hirdetés

Teszten a Panasonic csúcstévéje!

Nálunk járt a vállalat 55 hüvelykes, 4K HDR csúcsmodellje, a Panasonic GZ2000 televízió.

Panasonic GZ2000

Az lehet, hogy a Panasonic nincs azon gyártók között, amelyek évente a legtöbb tévét adják el, de ettől függetlenül a konszern minden esztendőben óriási energiákat öl abba, hogy megpróbálja letenni az asztalra a lehető legjobb képminőséget produkáló készüléket. Tapasztalataink szerint mindig sikerül is megközelíteni vagy elérni a kitűzött célt, úgyhogy itt a Prohardvernél nagy rajongói vagyunk a márka prémium kategóriás modelljeinek.

Panasonic GZ2000
Panasonic GZ2000 [+]

A GZ2000 OLED tévé 2019 nyarán mutatkozott be Magyarországon, és nagyjából azóta szerettük volna kipróbálni. Ez eddig nem jött össze, de szerencsére most év elején megtört a jég, és eljutott hozzánk is egy példány néhány napra. Az elvárásaink nagyok voltak mind a képet, mint a hangot illetően, hiszen a termékbe papíron az átlagosnál jobb integrált hangrendszer került. Lássuk, hogy megugrotta-e a tévé a magasra tett mércét!

Konzervatív dizájn

A Panasonic sokszor megmutatta már, hogy képes meghökkentő, egyedi külsejű tévékkel is előállni, ám a GZ2000 esetében maradtak a konzervatív irányvonalnál. Ez persze egyáltalán nem baj, van elég flancos dizájnnal bíró, trükkös talppal, miegymással felvértezett készülék a piacon, jól esik a szemnek olykor a hagyományosabb kialakítás. A káva persze iszonyú vékony, szélessége alig éri el az egy centimétert. A képernyő alatt található a nézők felé fordított, beépített hangprojektor, ami viszont alig látszik, hiszen frontfelülete sötét, mint a keret vagy mint a talp. Az a talp, amelyet egybeépítettek a nyakkal, és amely a képernyő forgatását vagy döntését ezúttal sem teszi lehetővé.

Bár már vannak olyan csúcstévék, amelyeknél a csatlakozók egy külön dobozra kerülnek, a Panasonic ilyesmivel, legalábbis most még, nem vacakol, a ki- és bemenetek ezúttal is a hátlapon kaptak helyet. Egészen pontosan található itt négy darab HDMI 2.0, két USB 2.0, valamint egy-egy USB 3.0, komponens, kompozit, Ethernet, analóg és digitális optikai audió csatlakozó, és került rá két CI+ slot is, melyek a fizetős digitális műsorok dekódolására szolgálnak.

Főbb paraméterek
Panasonic TX-55GZ2000E
Panel LG 4K HDR OLED (10 bit, 120 Hz)
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition (3840x2160)
Támogatott HDR szabványok HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision
Maximális kontrasztarány végtelen
Maximális fényerő 1000 cd/m²
Betekintési szög 179/179 fok
24p lejátszás támogatott
Képbeállítások Dinamikus, Játék, Mozi, Normál, Professzionális fotó, Professzionális 1, Professzionális 2, Sport, THX Bright Room, THX Cinema, True Cinema
Hangbeállítások Zene, Beszéd, Stadion, Felhasználó, Alap
Hangszórók 140 Watt (2 x 40 W + 3 x 20 W)
Beépített digitális tunerek DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
Interfész 4 db HDMI 2.0, 2 db USB 2.0, 1 db USB 3.0, komponens, kompozit, digitális audio, CI+ slot (iker kártyaolvasóval), 3,5 mm jack, Ethernet
Extrák digitális zajcsökkentés, integrált böngésző, letölthető alkalmazások, smart rendszer, kislexikon, EPG, hangalapú keresés, médialejátszó, My Home Screen 4.0 okostévérendszer, beépített Wi-Fi, UHD felbontás, felbontás felskálázása, eSugó, HDR támogatás, Bluetooth, Miracast, végtelen kontraszt, második távirányító
Teljesítményfelvétel maximum: 158 watt
normál módban, 50 százalékos fényerőnél: 101 watt
készenléti üzemmódban: 0,2 watt
Méret talppal: 1225 x 783 x 310 mm
talp nélkül: 1225 x 761 x 78 mm
Tömeg talppal: 33 kg
talp nélkül: 26,5 kg
Gyártó honlapja www.panasonic.hu
Termék honlapja Panasonic TX-55GZ2000E
Fogyasztói ár kb. 1 000 000 forint

Képminőség

Mint minden más Panasonic OLED tévé, a GZ2000 is az LG által gyártott panelre épül, és a házon belül készülő HCX képfeldolgozó processzor fejlesztett verzióját kapta, a HCX PRO-t, amely tartalmazza a különféle képjavító-képmódosító eljárásokat, valamint felel a színpontosságért.

A Panasonic kínálatában egyelőre még nem találhatóak meg a 8K modellek, így ez a tévé is "csak" 4K-s. A termék rendelkezik saját felskálázási technológiával, amely a Felbontás feljavítás menüpont bekapcsolásával aktiválható. Az tény, hogy ez képes egész látványosan javítani az anyagok részletességén, de a végeredmény csak megközelíteni tudja azt, amit a natív 4K anyagoktól kapunk.

A modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, maximális fényereje pedig 1000 cd/m², amivel elmarad a rivális QLED LED LCD modellektől e téren, de ettől függetlenül a HDR meglehetősen látványos, jól néz ki. A készüléket ellátták egy olyan konverziós eljárással, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni, azonban ez még nem működik tökéletesen, sokszor ugyanis természetellenes lesz a képvilág, úgyhogy ezt nem érdemes erőltetni filmeknél, élőszereplős műsoroknál, közvetítéseknél, viszont játékoknál beválhat.

[+]

Hirdetés

A képalkotási technológiából fakadóan elméletileg minden esély megvolt a tökéletes, 0 cd/m² fényerejű fekete és a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére, és műszeres méréseink igazolták, hogy ebben nincs is hiba. Az egyedi pixelvezérlésnek hála a vonalak tökéletesen élesek, nem kell tartani a tónusok összemosódásától, egymásba folyásától, és a fekete, valamint világos tartalmak találkozásánál sem fedezhető fel halvány aura.

A színek normális beállítások mellett szépek, természetesek, és az olyan kritikus tartalmakkal sincs gond, mint a napfényben hullámzó tenger, az árnyékos mező vagy a mozgó emberi bőr. A rivális LCD-alapú tévéknél még ma is sokszor érzékelhető egyfajta halvány fátyolosság, de itt ennek nyoma sincs: a színek tiszták, markánsak, szinte leugranak a képernyőről.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A mozgásmegjelenítés során tapasztaltunk kisebb anomáliákat. Előfordult, hogy halvány elmosódóttság övezte a gyorsan mozgó objektumokat, azonban az Intelligent Frame Creation nevű interpolációs technológia finomhangolásával, azaz a paraméterek módosításával, vagy az eljárás kikapcsolásával ezt minden esetben sikerült orvosolni. Alacsony bitrátájú videóknál, gyenge minőségű, médiaboxból érkező tévéadásoknál bele lehet futni zajosodásba, de szerencsére ugrásra készen áll a Zajcsökkentés opció, amely egész hatékonyan képes kiiktatni ezt a zavaró jelenséget.

Az OLED eljárás elméletileg lehetővé tenné a tökéletesen egyenletes kép megteremtését egyszínű képtartalom esetén is, azonban műszeres méréseink arról tanúskodtak, hogy ez most sem jött össze. Mindazonáltal az egyes képrészletek közötti, maximálisan 12,1 százalékos eltérés egyáltalán nem számít vészesnek a mai világban. És az is tény, hogy markáns különbség nem tapasztalható a képtartományok között, így felhősödés, foltosodás nem észlelhető. 14,4 ms input lagot mértünk, ami a gamerek számára lehet fontos, hiszen ez kiemelkedően jó érték, így a készülék játékra is kiválóan alkalmas.

Előzetes és színhelyes képbeállítások

A Panasonic most sem fukarkodott az előzetesen optimalizált képmódokkal, hiszen összesen 11 profil közül lehet választani. Ezek a már megszokott módon többé-kevésbé eltérnek egymástól fényerő, színhőmérséklet, színpontosság és az aktív képmódosító funkciók tekintetében, ennek köszönhetően jó eséllyel mindenki talál köztük olyat, amelyik passzol az ízléséhez vagy az épp nézett tartalomhoz.

Profil/beállítás Dinamikus Játék Mozi Normál Prof. fotó Prof. 1
Fényerősség (fehérpont) 218,8 cd/m² 226,7 cd/m² 89,7 cd/m² 100,4 cd/m² 104,6 cd/m² 204,8 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 10,2 14,35 13,39 15,26 12,98 12,7
Átlagos delta E 4,44 5,43 4,66 5,49 4,52 4,41
Színhőmérséklet 11 600 K 9300 K 7800 K 9000 K 6400 K 6400 K
Profil/beállítás Prof. 2 Sport THX Bright Room THX Cinema True Cinema
Fényerősség (fehérpont) 107,7 cd/m² 260,5 cd/m² 200,1 cd/m² 104,8 cd/m² 107,2 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 15,59 11,28 7,85 15,67 15,48
Átlagos delta E 5,32 5,14 3,93 5,38 5,33
Színhőmérséklet 6400 K 12 000 K 6400 K 6400 K 6800 K

Egy i1 Display Pro típusú kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Dinamikus, Játék, Mozi, Normál, Professzionális fotó, Professzionális 1, Professzionális 2, Sport, THX Bright Room, THX Cinema, True Cinema. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk elérni, ami szinte tökéletesen sikerült is. A fényerő 121,9 cd/m², a színhőmérséklet 6500 K, a feketeszint 0,0 cd/m², a kontrasztarány pedig végtelen lett. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzatok a mért színteret ábrázolják. Nagyon fontos, hogy a maximális színtérlefedettséget és színtérpontosságot csak akkor lehet elérni, ha a Színátalakítás funkció maximumra van állítva. Az általunk talált beállítások esetén a kijelző 139,5 százalékban fedi az sRGB színteret, és ezen belül a számottevő pontosság 99,6%, ami tévék esetében kimagasló eredménynek számít. Az átlagos delta E 0,31, a legnagyobb pedig 1 lett: ezek szintén kiugró értékek, így érdemes mindenképp rászánni egy kis időt a paraméterek módosítására.

Ideális beállítások
Panasonic TX-55GZ2000E
Fényerőszint 41
Kontraszt 90
Fényerő 0
Színtelítettség 50
Színárnyalat 0
Színhőmérséklet Meleg 2
Élénk színek Ki
Színátalakítás Maximum
Környezetérzékelő Ki
Zajcsökkentés Ki
MPEG-javítás Ki
Felbontásjavítás Ki
Din. tartományátalakítás Ki
Intelligent Frame Creation Ki
Kontrasztvezérlés Ki
Gamma 2,2
Pixelcsúsztatás Be
Fehéregyensúly vörös szint +2
Fehéregyensúly zöld szint +2
Fehéregyensúly kék szint -1
Fehéregyensúly vörös vágási szint 0
Fehéregyensúly zöld vágási szint +3
Fehéregyensúly kék vágási szint 0

Kezelés, netes appok

My Home Screen 4.0

Pletykálják, hogy a Panasonic is az Android TV rendszer felé kacsingat, ám ennek még nincsenek konkrét jelei, így tehát a GZ2000-be is a Mozillától átvett, Firefox-alapú okostévéplatform került. A My Home Screen 4.0 verziója nem tartalmaz komoly változásokat az elődökhöz képest, ami egyrészt jó, másrészt pedig rossz. Az mindenképpen pozitívum, hogy gyors, stabil, magyarul is tud és bizonyos korlátok között személyre szabható, viszont a grafikus kezelőfelület a mai szemnek már meglehetősen csúnyácska. Ezt persze bőven túl lehet élni, csak hát egy ilyen árú készüléknél egyszerűen furcsa a menü elavult kinézete.

[+]

A tévé mellé járó, fém távirányító kifejezetten ízléses! A szálcsiszolt felület a süllyesztett gombokkal nagyon jól néz ki, ráadásul a fogása is kényelmes. A funkciógombokkal sem spóroltak, így minden fontos szolgáltatás elérhető közvetlenül erről a perifériáról, és még a háttérvilágítást sem hagyták le róla. A távvezérlő egy ingyenesen letölthető alkalmazással is kiváltható, és a készülék képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel, ami nagyon hasznos lehet a netes alkalmazások használata során.


[+]

A cég e modellnél is kihangsúlyozza a termékkommunikációban, hogy az Amazon Alexa és a Google Assistant támogatás révén a tévé beszédhanggal is irányítható, illetve ily módon is lehetséges rákeresni a különféle netes alkalmazásokra. Ám nekünk ezúttal sem sikerült aktiválni és használni ezt használni ezt a szolgáltatást, aminek hátterében valószínűleg lokalizációs problémák állnak. Ez egyébként sajnos nem csak a Panasonic modelljeinél jelentkező probléma, hiszen más gyártó termékeinél is azt tapasztaltuk már korábban, hogy Magyarországról nem működik ez a dolog.

Netes appok

Az okostévérendszert képező netes appok terén a My Home Screen rendszer mindig is a másodvonalat képviselte, ugyanis a kínálat nem túl nagy, nagyjából 150 szoftver érhető el közvetlenül a tévén keresztül. A legnépszerűbb, legfontosabb alkalmazások jó része persze megtalálható, így például lehet Netflix, Amazon Prime vagy YouTube tartalmakat nézegetni, de például a HBO Gót már nem leltük meg.

[+]

Emellett található még néhány életmóddal, hírekkel, időjárással vagy sporttal kapcsolatos tematikus, idegen nyelvű applikáció is a kínálatban, valamint akár a Plex médialejátszó is elindítható. A játékok sem hiányoznak, de ezek annyira primitívek és csúnyák, hogy még rövid ideig sem szórakoztatóak. A böngésző révén mód nyílik a netes szörfözgetésre is, ami nagyjából olyan élményt nyújt, mintha számítógépen vagy telefonon tennénk ugyanezt.

Médialejátszó, hangrendszer, extrák

Médialejátszó

A tévébe gyárilag telepített médialejátszó alkalmazással a jelek szerint nem hajlandó komolyan foglalkozni a japán vállalat. Ami nem lenne baj, ha ez egy hibátlan szoftver lenne, csak hát erről szó sincs. A grafikus kezelőfelület borzasztó elavult, használata nehézkes és lejátszási lista összeállítására sincs lehetőség, viszont az igaz, hogy a fájlok és mappák listázhatóak ábécésorrendben, illetve keletkezésük dátuma szerint is.

[+]

Audiotartalmak közül az MP3, WMA és FLAC megszólaltatása megoldott, és az ID3 tagek kezelése elméletileg biztosított, ám a gyakorlatban akadnak vele problémák, és a szoftver a dalszövegek megjelenítésére sem alkalmas, még akkor sem, ha azok metaadatként megtalálhatóak az állományokba kódolva. A képeknél csak a JPG szabvánnyal boldogul, az EXIF adatokról le kell mondani, viszont diavetítés elindítására van lehetőség.

[+]

Médialejátszós tesztcsomagunk átpörgetése során azt tapasztaltuk, hogy az alkalmazás a QuickTime, DivX és a 4K Kazu anyagok lejátszását nem teszi lehetővé. Bár a tévé alkalmas a Dolby Vision és HDR10+ tartalmak megjelenítésére, azonban saját szoftvere e fájlokkal nem boldogul. Kár! A surround állományok közül a Dolby True HD, a DTS HD Master Audio és a Dolby Atmos is áthághatatlan akadályok elé állította, ami szintén problémás, ugyanis pont azért kapott különleges hangrendszert a készülék, hogy az ilyen típusú anyagokat a megszokottnál jobban szólaltassa meg.

A külső feliratok kezelése megoldott, ráadásul úgy, hogy a karakterek pozíciója és színe is módosítható, így a szöveg szinte mindig jól látható, és ha el lenne csúszva a képhez képest, az is orvosolható. Mindent összevetve azt tudjuk mondani, hogy az előre telepített médialejátszó szoftver távol van a tökéletestől, de aki nem elégedett vele, az egyszerűen pótolhatja a sokoldalúbb és kifinomultabb Plex appal, amely letölthető az alkalmazásboltból.

Speciális hangrendszer

A tévébe a Technics által fejlesztett exkluzív hangrendszer került, amelynek mind a kialakítása, mind a teljesítménye szokatlan. A képernyő alá épített, nézők felé fordított, vékony hangprojektor két 40 wattos és egy 20 wattos hangsugárzót tartalmaz, emellett a készülékház hátuljára építettek két darab 20 wattos, felfelé irányított hangszórót tartalmazó egységet is. Ez utóbbi hivatott megteremteni a "valódi 360 fokos" térhatású hangzást, és erről ígéri a vállalat, hogy segítségével szó szerint körülölelnek majd minket a hangok. Nos, hogy őszinték legyünk, ez nem jött össze most sem, egy szatellit hangszórókat is tartalmazó szettel egy ilyen kialakítású eszköz egyszerűen nem versenyezhet. Még a sztereó hangteret sem éreztük igazán, nemhogy a teljes térhatást, azaz megint bebizonyosodott, hogy a fizikát nem lehet becsapni.

[+]

Ettől függetlenül a GZ2000 lényegesen jobban szól, mint legtöbb vetélytársa, sőt megkockáztatjuk, hogy ott van minden idők legjobb hangminőségét produkáló televíziói között. A basszusok átjönnek, a dinamika sem hiányzik, és ugyan a tisztasággal vannak kisebb problémák, mert egyes finom részletek eltűnnek, de azért az összhatás egészen meggyőző! Természetesen az előzetesen beállított és különféle típusú tartalmakhoz optimalizált hangprofilok sem hiányoznak, és ha valakinek ezek közül egyik sem nyeri el a tetszését, akkor még mindig a saját ízléséhez igazíthatja az arányokat a hangszínszabályzó segítségével.

Kislexikon

A Panasonic GZ2000 rendelkezik egy beépített használati utasítással, azaz kislexikonnal, amely ezúttal is az eSúgó névre hallgat. Ebben a már megszokott módon kulcsszavakra kereshetünk, illetve témakörök szerint is csoportosították az egyes fogalmakat, így egymás után sorakoznak például a képminőséggel vagy a médialejátszóval kapcsolatos bejegyzések. Ez a szolgáltatás egész jól sikerült, rengeteg hasznos információt el lehet olvasni a televízió működéséről és működtetéséről, ami nagy segítséget nyújthat többek között a helyes beállítások meglelésében is.

Miracast

A készülék képes a kompatibilis mobil eszközök képernyőjének tükrözésére a támogatott Miracast technológia révén. Némi késleltetés azért érzékelhető, ami a játékok egy részénél már problémát jelenthet, de mondjuk filmnézésnél, videózásnál egyáltalán nem okoz gondot.

Bluetooth

A támogatott Bluetooth technológiának köszönhetően megoldott, hogy vezeték nélküli úton csatlakoztassunk a televízióhoz valamilyen külső hangrendszert. A modellek felismerik egymást, a párosítással sincs gond, a kapcsolat stabil maradt és késleltetéssel sem kell számolni. Papíron van mód arra is, hogy a televízióra küldjünk ki kompatibilis eszközökről hangot, tehát hogy a tévét Bluetooth hangrendszerként használjuk, azonban ez nekünk nem jött össze. Próbáltuk több eszközzel is, de egyiket sem látta, és azok sem látták a Panasonic GZ2000-t. Pedig hát ennek a szolgáltatásnak az átlagosnál komolyabb integrált hangrendszer miatt lett is volna értelme, kár, hogy nem sikerült megugrani ezt az akadályt.

Értékelés

Piszok nagyok voltak az elvárásaink a Panasonic GZ2000 tévével szemben egyrészt az ára miatt, másrészt mivel a vállalat korábbi top tévéi is nagyon magas színvonalat képviseltek. Nos, szögezzük le gyorsan, hogy a termék nem okozott csalódást, de ez semmiképp sem a kezelésének köszönhető. A MyHomeScreen okostévérendszerre már ráférne egy alapos frissítés, és azt csak remélni lehet, hogy a jövőben megoldódnak a Google Assistant és Amazon Alexa személyi asszisztens rendszerrel kapcsolatos problémák. A netes alkalmazások futtatásával nem volt gond, és a kínálat is nagyjából rendben van, bár a HBO Go hiánya azért fájdalmas lehet.

Panasonic GZ2000
Panasonic GZ2000 [+]

Az előzetesen telepített médialejátszótól nem dobtunk hátast, viszont az is tény, hogy ott a Plex, mint könnyen elérhető, erre a célra szolgáló külső szoftver. A hangrendszer viszont osztályon felüli! Rendben, a tökéletes térhatás az ígéretek ellenére sem működik, de erre csak álmainkban számítottunk. Viszont remekül szól, jobban, mint a rivális modellek nagy része. A képminőség terén pedig még erre a szintre is sikerült rátenni egy pár lapáttal!

A színpontosság remek, a kontrasztosság szuper, épp úgy, mint a mozgásmegjelenítés; ami hiba mégis akadt, az a különféle képmódosító funkciók segítségével nagyon hatékonyan orvosolható. A tévé ára láttán persze sokan le fognak fagyni, hiszen egymillió forintba kerül az 55 hüvelykes változat, ez pedig ma már ebben a méretben még az OLED ligában is kifejezetten drágának számít. Mindenesetre aki tud áldozni ennyit egy kiváló képminőséget produkáló tévére, annak azért bátran ajánljuk!


Panasonic TX-55GZ2000E OLED televízió

elefant

A Panasonic GZ2000 OLED televíziót a Panasonic magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés