Hirdetés

Teszten a Panasonic csúcstévéje!

Nálunk járt a vállalat 55 hüvelykes, 4K HDR csúcsmodellje, a Panasonic GZ2000 televízió.

Médialejátszó, hangrendszer, extrák

Médialejátszó

A tévébe gyárilag telepített médialejátszó alkalmazással a jelek szerint nem hajlandó komolyan foglalkozni a japán vállalat. Ami nem lenne baj, ha ez egy hibátlan szoftver lenne, csak hát erről szó sincs. A grafikus kezelőfelület borzasztó elavult, használata nehézkes és lejátszási lista összeállítására sincs lehetőség, viszont az igaz, hogy a fájlok és mappák listázhatóak ábécésorrendben, illetve keletkezésük dátuma szerint is.

[+]

Audiotartalmak közül az MP3, WMA és FLAC megszólaltatása megoldott, és az ID3 tagek kezelése elméletileg biztosított, ám a gyakorlatban akadnak vele problémák, és a szoftver a dalszövegek megjelenítésére sem alkalmas, még akkor sem, ha azok metaadatként megtalálhatóak az állományokba kódolva. A képeknél csak a JPG szabvánnyal boldogul, az EXIF adatokról le kell mondani, viszont diavetítés elindítására van lehetőség.

[+]

Médialejátszós tesztcsomagunk átpörgetése során azt tapasztaltuk, hogy az alkalmazás a QuickTime, DivX és a 4K Kazu anyagok lejátszását nem teszi lehetővé. Bár a tévé alkalmas a Dolby Vision és HDR10+ tartalmak megjelenítésére, azonban saját szoftvere e fájlokkal nem boldogul. Kár! A surround állományok közül a Dolby True HD, a DTS HD Master Audio és a Dolby Atmos is áthághatatlan akadályok elé állította, ami szintén problémás, ugyanis pont azért kapott különleges hangrendszert a készülék, hogy az ilyen típusú anyagokat a megszokottnál jobban szólaltassa meg.

A külső feliratok kezelése megoldott, ráadásul úgy, hogy a karakterek pozíciója és színe is módosítható, így a szöveg szinte mindig jól látható, és ha el lenne csúszva a képhez képest, az is orvosolható. Mindent összevetve azt tudjuk mondani, hogy az előre telepített médialejátszó szoftver távol van a tökéletestől, de aki nem elégedett vele, az egyszerűen pótolhatja a sokoldalúbb és kifinomultabb Plex appal, amely letölthető az alkalmazásboltból.

Speciális hangrendszer

A tévébe a Technics által fejlesztett exkluzív hangrendszer került, amelynek mind a kialakítása, mind a teljesítménye szokatlan. A képernyő alá épített, nézők felé fordított, vékony hangprojektor két 40 wattos és egy 20 wattos hangsugárzót tartalmaz, emellett a készülékház hátuljára építettek két darab 20 wattos, felfelé irányított hangszórót tartalmazó egységet is. Ez utóbbi hivatott megteremteni a "valódi 360 fokos" térhatású hangzást, és erről ígéri a vállalat, hogy segítségével szó szerint körülölelnek majd minket a hangok. Nos, hogy őszinték legyünk, ez nem jött össze most sem, egy szatellit hangszórókat is tartalmazó szettel egy ilyen kialakítású eszköz egyszerűen nem versenyezhet. Még a sztereó hangteret sem éreztük igazán, nemhogy a teljes térhatást, azaz megint bebizonyosodott, hogy a fizikát nem lehet becsapni.

[+]

Ettől függetlenül a GZ2000 lényegesen jobban szól, mint legtöbb vetélytársa, sőt megkockáztatjuk, hogy ott van minden idők legjobb hangminőségét produkáló televíziói között. A basszusok átjönnek, a dinamika sem hiányzik, és ugyan a tisztasággal vannak kisebb problémák, mert egyes finom részletek eltűnnek, de azért az összhatás egészen meggyőző! Természetesen az előzetesen beállított és különféle típusú tartalmakhoz optimalizált hangprofilok sem hiányoznak, és ha valakinek ezek közül egyik sem nyeri el a tetszését, akkor még mindig a saját ízléséhez igazíthatja az arányokat a hangszínszabályzó segítségével.

Kislexikon

A Panasonic GZ2000 rendelkezik egy beépített használati utasítással, azaz kislexikonnal, amely ezúttal is az eSúgó névre hallgat. Ebben a már megszokott módon kulcsszavakra kereshetünk, illetve témakörök szerint is csoportosították az egyes fogalmakat, így egymás után sorakoznak például a képminőséggel vagy a médialejátszóval kapcsolatos bejegyzések. Ez a szolgáltatás egész jól sikerült, rengeteg hasznos információt el lehet olvasni a televízió működéséről és működtetéséről, ami nagy segítséget nyújthat többek között a helyes beállítások meglelésében is.

Miracast

A készülék képes a kompatibilis mobil eszközök képernyőjének tükrözésére a támogatott Miracast technológia révén. Némi késleltetés azért érzékelhető, ami a játékok egy részénél már problémát jelenthet, de mondjuk filmnézésnél, videózásnál egyáltalán nem okoz gondot.

Bluetooth

A támogatott Bluetooth technológiának köszönhetően megoldott, hogy vezeték nélküli úton csatlakoztassunk a televízióhoz valamilyen külső hangrendszert. A modellek felismerik egymást, a párosítással sincs gond, a kapcsolat stabil maradt és késleltetéssel sem kell számolni. Papíron van mód arra is, hogy a televízióra küldjünk ki kompatibilis eszközökről hangot, tehát hogy a tévét Bluetooth hangrendszerként használjuk, azonban ez nekünk nem jött össze. Próbáltuk több eszközzel is, de egyiket sem látta, és azok sem látták a Panasonic GZ2000-t. Pedig hát ennek a szolgáltatásnak az átlagosnál komolyabb integrált hangrendszer miatt lett is volna értelme, kár, hogy nem sikerült megugrani ezt az akadályt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés