Hirdetés

Teszten a Panasonic csúcstévéje!

Nálunk járt a vállalat 55 hüvelykes, 4K HDR csúcsmodellje, a Panasonic GZ2000 televízió.

Képminőség

Mint minden más Panasonic OLED tévé, a GZ2000 is az LG által gyártott panelre épül, és a házon belül készülő HCX képfeldolgozó processzor fejlesztett verzióját kapta, a HCX PRO-t, amely tartalmazza a különféle képjavító-képmódosító eljárásokat, valamint felel a színpontosságért.

A Panasonic kínálatában egyelőre még nem találhatóak meg a 8K modellek, így ez a tévé is "csak" 4K-s. A termék rendelkezik saját felskálázási technológiával, amely a Felbontás feljavítás menüpont bekapcsolásával aktiválható. Az tény, hogy ez képes egész látványosan javítani az anyagok részletességén, de a végeredmény csak megközelíteni tudja azt, amit a natív 4K anyagoktól kapunk.

A modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, maximális fényereje pedig 1000 cd/m², amivel elmarad a rivális QLED LED LCD modellektől e téren, de ettől függetlenül a HDR meglehetősen látványos, jól néz ki. A készüléket ellátták egy olyan konverziós eljárással, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni, azonban ez még nem működik tökéletesen, sokszor ugyanis természetellenes lesz a képvilág, úgyhogy ezt nem érdemes erőltetni filmeknél, élőszereplős műsoroknál, közvetítéseknél, viszont játékoknál beválhat.

[+]

A képalkotási technológiából fakadóan elméletileg minden esély megvolt a tökéletes, 0 cd/m² fényerejű fekete és a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére, és műszeres méréseink igazolták, hogy ebben nincs is hiba. Az egyedi pixelvezérlésnek hála a vonalak tökéletesen élesek, nem kell tartani a tónusok összemosódásától, egymásba folyásától, és a fekete, valamint világos tartalmak találkozásánál sem fedezhető fel halvány aura.

A színek normális beállítások mellett szépek, természetesek, és az olyan kritikus tartalmakkal sincs gond, mint a napfényben hullámzó tenger, az árnyékos mező vagy a mozgó emberi bőr. A rivális LCD-alapú tévéknél még ma is sokszor érzékelhető egyfajta halvány fátyolosság, de itt ennek nyoma sincs: a színek tiszták, markánsak, szinte leugranak a képernyőről.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A mozgásmegjelenítés során tapasztaltunk kisebb anomáliákat. Előfordult, hogy halvány elmosódóttság övezte a gyorsan mozgó objektumokat, azonban az Intelligent Frame Creation nevű interpolációs technológia finomhangolásával, azaz a paraméterek módosításával, vagy az eljárás kikapcsolásával ezt minden esetben sikerült orvosolni. Alacsony bitrátájú videóknál, gyenge minőségű, médiaboxból érkező tévéadásoknál bele lehet futni zajosodásba, de szerencsére ugrásra készen áll a Zajcsökkentés opció, amely egész hatékonyan képes kiiktatni ezt a zavaró jelenséget.

Az OLED eljárás elméletileg lehetővé tenné a tökéletesen egyenletes kép megteremtését egyszínű képtartalom esetén is, azonban műszeres méréseink arról tanúskodtak, hogy ez most sem jött össze. Mindazonáltal az egyes képrészletek közötti, maximálisan 12,1 százalékos eltérés egyáltalán nem számít vészesnek a mai világban. És az is tény, hogy markáns különbség nem tapasztalható a képtartományok között, így felhősödés, foltosodás nem észlelhető. 14,4 ms input lagot mértünk, ami a gamerek számára lehet fontos, hiszen ez kiemelkedően jó érték, így a készülék játékra is kiválóan alkalmas.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés