Hirdetés

Panasonic DMC-G6 – a nagyra nőtt G

Működés II.

A Panasonic G6 két videós érdekességgel is rendelkezik, melyek név szerint a time lapse (időeltolásos felvétel), illetve a stop motion (léptetett animáció). Előbbit bizonyára senkinek nem kell bemutatni, hiszen számos fényképezőgép rendelkezik már ilyen szolgáltatással: a gép beállított időközönként elkészít egy-egy fényképet, majd a képsort mozgóképpé fűzi össze, amint lejárt az előre beállított felvételszám. Az új, léptetett animációval pedig a régi gyurmafigurás mesefilmekhez hasonló videókat készíthetünk. Az egyes általunk lőtt képkockákat a készülék mozgóképpé rakja össze gombnyomásra.

A kezelőfelület egyéni igény szerint átszabható – ezt már említettük cikkünk korábbi pontjaiban. Most azonban tekintsük meg, hogy az egyes gombokhoz milyen funkciók rendelhetők. A paraméterezés előtt azonban el kell dönteni, hogy a beállításokat felvétel vagy lejátszás módban szeretnénk megtenni. Felvettük videóra a számtalan lehetőséget:

A DMC-G6 számtalan hasznos szolgáltatással kényezteti a fotóst, mint például a focus peakinggel is. A kézi élességállítás nehézkes is lehet, ezért ezt a funkciót sokan fogják szeretni – nem csak régi, manuális objektívekkel. Ráadásul a focus peaking a téma részletének kinagyításával is kombinálható, ami bombabiztos élességállítást tesz lehetővé, íme:

Az automatikus élességállítás is remekül működik: a G6 tesztünk során jó és rossz fényviszonyok közepette (rossz fényviszonyok: szobában, este, kis asztali lámpa szórt fényében) egyaránt gyorsan és pontosan fókuszált. Az AF sebességét szemléltető videónkban a Panasonic 12-35 mm f/2.8 optikát használtuk a G6-on:

Még a sebességnél maradva: az elektronikus keresőt szemérzékelővel látták el, így ha közeledünk szemünkkel a géphez, a képet (beállítástól függően) automatikusan átkapcsolja a kijelzőről az EVF-be. A váltás sebessége szerintünk lehetne valamivel gyorsabb, de némi megszokást mindenképp igényel. Ezt is felvettük:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés