Hirdetés

P50VT20: térbe visz a Panasonic

Vélemény és értékelés

3D a király?

Ezt azért ebben a formában túlzás lenne kijelenteni. Bár a média harsogja, hogy ez a jövő, sőt olyasmit is olvastunk már, hogy tíz évre előre meghatározzák a mostani modellek a tévézési szokásokat, azért nem árt az óvatosság. Ugyan 3D-nek hívják, ám ez mégsem az, sokkal jobban illik rá a térhatást imitáló technológia elnevezés. Megvan a térérzet, ez nem is lehet kérdés, a végeredmény azonban olyan, mintha különböző síkban elhelyezett, kétdimenziós papírkartonokat tologatnának egymás előtt, azaz maguknál az objektumoknál nem érezhető a három dimenzió. Nem térben képzett képről van szó, hiszen mélysége a valóságban nincs, csak úgy tűnik, mintha lenne, ráadásul az illúzió korántsem tökéletes.

Az azért tagadhatatlan, hogy ez tényleg másfajta élmény, mint amit korábban megszoktunk, így biztos sokan beleborulnak majd. Kíváncsiak voltunk a véleményükre, és sikerült is összerántani pár olyan laikus figurát, akiknek elméletileg megvan az anyagi lehetősége arra, hogy beruházzanak egy 3D-tévére. Volt köztük informatikus, szállodatulajdonos, különböző szociológiai kutatások vezető koordinátora, külföldön praktizáló orvos, rádióriporter és még egy focibíró is. Nos, meglehetősen eltérően nyilatkoztak a képet látván. Volt, akinek tetszett, és már vitte volna is magával a TV-t, de akadt köztük olyan is, aki fél perc után levette a szemüveget, mondván, neki ebből a bénaságból ennyi elég volt.

Mindenkinek magának kell megnéznie és eldöntenie, hogy mit gondol a 3D-ről, illetve az egész felhajtásról. Van idő gondolkodni, mert a jelenlegi tévéárak mellett nem valószínű, hogy tömegek rohannák meg a boltokat háromdimenziós készülékekre vadászva.

Hirdetés

Tartalom

Tök jó, ha az embernek van egy 3D-tévéje, az már kevésbé, hogy nem nagyon tud mit nézni rajta. Magyarországon finoman szólva is nehézkes hozzájutni a különféle tartalmakhoz, az pedig még csak (publikus) terv szintjén sem merült fel, hogy bármelyik hazai tévéadó ilyesmit sugározzon.

Megoldást jelenthetne a két dimenzióból háromdimenzióssá konvertálás, ami nem is lehetetlen, hiszen más gyártók tévéi már képesek erre. Az igaz, hogy a végeredmény a tökéletestől messze van, sokszor lyukra fut a technológia, ám megdöbbentően sokszor kimondottan jól muzsikált ez az eljárás, főleg a HD és Full HD tartalmak esetén. Mindenesetre a Panasonic háza táján rájöhettek ennek fontosságára, mert az újabb tévéikbe már bekerül ez a szolgáltatás... de sajnos nem ebbe.

Értékelés

Ismét egy olyan modell járt nálunk, amely bevallottan a gyártó egyik csúcsterméke, így az elvárásaink nagyok voltak. Azt nem hallgathatjuk el, hogy voltak dolgok, amik nem tetszettek, a menürendszerrel és a távirányítóval akadtak gondjaink. Lelombozó volt néhány tévéadásnál szembesülni a képernyő tetején végigfutó, zavaró csíkkal, és több netes tartalmat is el tudtunk volna viselni.

Ellenben a lényeggel, tehát a kép minőségével semmi bajunk nem volt. Alacsony és nagyfelbontású tartalmak esetén is egyenletesen magas szintet hozott a VT20. A 3D-vel se volt igazán gond, a hasonló tévék közül talán ez produkálta a legjobb képet, bár közvetlen összehasonlításra nem nyílt mód, hisz sajnos a mi saját Full HD 3D-tévénket... ööö... elvitte egy nagy sárkány! Nem vagyunk a jelenlegi háromdimenziós őrület vakhitű rajongói, úgyhogy ennyi pénzt valószínűleg nem adnánk egy ilyen televízióért, viszont biztos, hogy más másként vélekedik majd, hiszen alapvetően egy remek készülékről van szó, amit alig akartunk visszaadni.


Panasonic TX-P50VT20

elefant

A Panasonic TX-P50VT20 típusú televíziót a Panasonic magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés