P50VT20: térbe visz a Panasonic

Képminőség

Bár a plazmáknál a fényerőnek teljesen egyenletesen kellene eloszlania, azért láttunk már olyan modellt, ahol ezzel komoly gondok akadtak. Szerencsére a VT20 nem ilyen, a fényerő teljesen homogén, és a betekintési szöggel sem volt semmi grimbusz, még akkor sem torzult észrevehetően a kép, amikor Csikar szögből bámultuk, ahogy pofozkodnak a népek a Mónikában.

Szintén általánosan elfogadott "tény" volt korábban, hogy egy plazmatévéhez bizony be kell sötétítetni rendesen, mert a fényerőben a fasorban sincs az LCD-hez képest. Nos, sokat fejlődött a világ az elmúlt években, ezt a bölcsességet pusztán annyiból leszűrtük, hogy a VT20 minden gond nélkül teljesen élvezhető képet nyújtott még világos szobában is. A tükröződés sem vészes, nagyjából a matt felületű LCD-ket idézi, ami azért nem rossz teljesítmény.

A VT20 támogatja a 24p technológiát, azaz képes a lejátszóról származó, másodpercenkénti 24 képkockás tartalom lejátszására úgy, hogy megtartja az eredeti képsebességet és képritmust. Sőt, ha ilyen jelet érzékel, akkor automatikusan erre a módra vált, és a felhasználónak ezzel sem kell bajlódnia.

Hirdetés

Előzetes beállítások

A hat előzetes beállítás mellett két felhasználói fiók is jutott a VT20-ba. A Dinamikus sajnos hozta a szokásos szintet: túl világos, túl élénk a kép, ezt nemigen ajánljuk senkinek. A Normál már sokkal ígéretesebb, a Mozi még jobban tetszett, de természetesen a THX az igazi. Bár a fényerő itt is egy kicsit alacsony talán, a színek majdnem tökéletesen a helyükre kerültek. Már maga az, hogy a készülék ilyen tanúsítványt kapott, jelzi a tévé értékét, hiszen ez a szórakoztatóelektronikai iparág vezető technológiai és minőségi garanciát biztosító standardja. A Játék és a Fénykép nevében jelzi, hogy mire szánták őket, bár igaz, hogy mi egyiktől sem estünk hasra.

A két egyéni színprofilt a felhasználó saját ízlése szerint állíthatja be és mentheti el. Ezek eléréséhez azonban a menüben engedélyezni kell a Haladó opciót (ISFccc). Apróbb hibának róhatjuk fel, hogy erről a készülék nem tájékoztat, külön utána kellett járnunk, hogy ezzel mi is a helyzet. A következő ábrákon a LaCie Blue Eye Pro kalibrátor szoftverrel végzett méréseink láthatóak, amelyek az egyes színprofilokra vonatkoznak. Sorrendben: Dinamikus, Fénykép, Játék, Mozi, Normál, THX.

Az ábrákon a kép jobb oldalán az látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a DeltaE, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a DeltaE értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb. Annyit fontos megjegyezni, hogy bár a kalibrátor a fényerő mérése során igen rossz eredményeket hozott ki, a valóságban korántsem ennyire gyászos a helyzet. Nem értjük az okokat, egyelőre nyomozzuk a probléma forrását.


Itt pedig következzenek az általunk és a műszerek által ideálisnak vélt beállítások. Azért az 1.0 átlagos DeltaE értékre, illetve a 2,4 DeltaE maximumra felhívnánk a figyelmet....

Panasonic TX-P50VT20
Kontraszt 36
Fényerő 1
Energiatakarékos üzemmód Ki
Színtelítettség 30
Képélesség 8
P-NR Ki
Panel Be
Fehéregyensúly Piros -1
Fehéregyensúly Zöld -2
Fehéregyensúly Kék +1
Gamma 2.2
Színhőmérséklet Meleg
Intelligent Frame Creation Ki
Szuper Felbontás Közép

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés