Hi​r​d​e​t​é​s​

2018. január 22., hétfő

Útvonal

Tesztek » Életmód rovat

OrigAudio Rock-it 3.0: hangszóró bármiből!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbáltuk azt a zsebméretű eszközt, ami bármilyen üreges tárgyból képes hangsugárzót varázsolni.

Az elmúlt egy évtizedben jó pár olyan eszköz megjelent, amely a különféle hordozható médialejátszók, MP3-lejátszók, okostelefonok kihangosítására szolgál. Ezek között vannak viszonylag jó hangminőséget kínáló, nagyobb teljesítményű darabok is, ám ez a súlyukon és méretükön is meglátszik. A kisebb, zsebre vágható hangszórók viszont alig szólnak, és az általuk produkált hangzás is legtöbbször nagyon tragikus.

Az Origaudio által bemutatott Rock-it 3.0 az előzetes híresztelések szerint az arany középutat képviseli. De a legizgalmasabb benne mégsem ez, hanem az, hogy mindezt hogyan teszi: az eszköz ugyanis elméletben képes bármilyen hétköznapi tárgyból hangszórót varázsolni!

Tényleg működik

A készülék lelke az egyik végére applikált lecsavarható kupak, amelybe egy vibrációs hangszórót építettek. Ezt egy ragacsos anyaggal kenték be, aminek köszönhetően bármilyen felületre rátapasztható, és a rezgéseket így adja át az adott tárgynak. Az így keletkező hang pedig nagyban függ annak kialakításától és anyagától. Tehát egy zárt kartondobozra vagy frizbire helyezve a végeredmény egész jó lesz, ellentétben mondjuk egy fémlábossal vagy tömör fafelülettel. Minél nagyobb a felhasznált tárgy mérete, annál hangosabban fog szólni, így például egy átlagos méretű, dupla ablakra ragasztva simán hozza egy átlagos, tízwattos eszköz hangerejét.

Az eszköz USB porton keresztül tölthető lítiumion akkumulátora tíz órányi működésre elegendő energiát biztosít számára. Található rajta egy audiobemenet, aminek segítségével akár több Rock-it 3.0 is láncba kapcsolható, így lineárisan növelhető a hangerő. Helyet kapott rajta egy jack dugó is, ennek segítségével köthető össze a telefonokkal, laptopokkal, tabletekkel, PMP-kkel, magyarul minden olyan eszközzel kompatibilis, amit elláttak 3,5 milliméteres hangkimenettel. A 2,5 centiméter magas, 6,35 cm hosszú, henger alakú készülékház alját lelapították, így nem fog legurulni az asztalról vagy a polcról. Körülbelül tíz dekagrammot nyom, így akár kényelmesen zsebre is vágható, tehát valóban mobil eszközről van szó, amit bárhova magával vihet az ember.

Vélemény

Az ötlet szuper, de ennél is fontosabb, hogy a megvalósítás remekül sikerült. Rendben, az audiofilek és a minőség megszállottjai sikítófrászt kapnának tőle, de rajtuk kívül valószínűleg mindenki más tetszését elnyeri majd, aki közelről látja. Rettenetesen mókás kis eszközről van szó ugyanis, ami az obligát házibulin kívül bevállhat kempingezésnél, fesztiválozásnál, de kirándulás vagy piknikezés során is.

A dizájnba nem lehet belekötni, egyedül attól lehet tartani egy kicsit, hogy a ragacs ereje idővel gyengül, de talán erre is kitalálnak majd valamit. Mindenesetre a dobozba az USB kábelen kívül pakoltak még kettő darab tartalék tapadókorongot. A hat különféle színben (fekete, fehér, zöld, piros, türkiz, rózsaszín) kapható Rock-it 3.0 9900 forintos árával egyáltalán nem tartozik a megfizethetetlen termékek közé; mindent összevetve: tetszett.


Origaudio Rock-it 3.0

elefant

Az Origaudio Rock-it 3.0-t az Origaudio magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hir​de​t​é​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.