Olympus Tough TG-1: csúcs strapakompakt

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2012-07-16 12:46

Fényerős optikával és brutális ellenállóképességgel jelentkezett az Olympus új, ütés- és vízálló kompaktja.

Külső, ergonómia

Ha épp olyan helyre megyünk fotózni, ahol nagy a veszélye annak, hogy fényképezőgépünk megsérül, tönkremegy – gondolva itt beázásra, szétfagyásra vagy leejtésre –, akkor érdemes olyan céleszközzel útnak indulni, ami képes ellenállni a könyörtelen környezetnek. Az Olympusnak már sokéves tapasztalata van az olyan (kompakt) fényképezőgépek építésében, amelyek képesek elviselni a legkeményebb igénybevételt; legyen szó víz alatti fotózásról (akár édes vagy sós vízben), extrém hidegben való fényképezésről vagy különösen poros, koszos környezetben való használatról. A gyártónak már a korábbi modelljei is kiemelkedően teljesítettek ezen a téren, de tökéletesnek mégsem tudtuk nevezni őket, mivel képminőségükkel nem voltunk maradéktalanul elégedettek. Hogy a kifogásoknak elébe menjen, a TG-1-re teljesen új objektívet tervezett az Olympus, ami nemcsak szerkezetileg, de optikailag is ígéretesnek tűnik a paraméterek alapján.

És akkor kezdjük is az optikával, ha már első bekezdésünkben ráirányítottuk a figyelmet: a régebbi Tough modelleknél az objektív nem a szenzor előtt helyezkedett el, hanem egy trükkös, tükrös megoldáson keresztül vetítette a képet a lapkára. Ennek az volt az előnye, hogy így védettebb és kisebb helyigényű a lencserendszer, cserébe fényereje és képképezése nem a legjobb. Ezzel szemben a TG-1-nél ugyanazzal a felépítéssel találkozhatunk, mint egy tetszőleges, „klasszikus” kompakt fényképezőnél: az optika ismét a képérzékelő előtt helyezkedik el. Az ekvivalens 25-100 mm gyújtótávolsági tartományhoz F2.0-4.9 kezdő fényerő társul (nagylátószögű, illetve telefotó végén), ami eddig példátlan ebben a kategóriában.

A klasszikus kivitel előnye továbbá, hogy konverterezhető, tehát extrém nagylátószögű vagy akár telefotó lencsés kiegészítőkkel is ellátható a TG-1. A rögzítést egy bajonett segítségével oldhatjuk meg, ami akkor válik szabaddá, ha az optika körül látható műanyag gyűrűt lecsavarjuk.

A gép hátoldala a kijelzőtől jobbra igen zsúfolt – így a hüvelyktámaszként szolgáló gumírozott felület igen kicsi lett, ráadásul a módválasztó tárcsa sem a legszerencsésebb helyre került. Ha kézbe vesszük a fényképezőgépet, hüvelykujjunk a tárcsára, nem pedig a gumifelületre támaszkodik, ami esetenként a módválasztó elfordulását eredményezheti. A filmfelvétel dedikált nyomógombja süllyesztett, így a véletlen felvételkészítés szinte kizárható. A kezelőszervek működése amúgy rendben volt, fennakadás, bizonytalankodás nem fordult elő.

Az akkumulátort és a memóriakártyát a készülék alján kell behelyezni. Mindkét kiegészítőt egy vaskos, gumival szegélyezett, külön biztonsági retesszel ellátott ajtó védi a környezettől és a befolyó víztől. Furcsa, hogy az amúgy igen erős készülékvázra műanyag állványmenetet terveztek a mérnökök.

Az USB és a HDMI aljzat a készülék bal oldalára került, ezeket szintén egy vastagabb, biztonsági retesszel és gumiszegéllyel ellátott ajtó védi a beázástól és a portól. A másik oldalon egy igen combos fém(szerű) fül terpeszkedik: ide akár vastagabb csuklópántot vagy karabineres nyakpántot rögzíthetünk. Tartsuk azonban észben, hogy hiába vaskos ez a fül, csupán két apró csavarral rögzül a vázhoz.

A gép tetején – végül – a sztereó mikrofon, a GPS egység púpja, a bekapcsológomb, a státusz LED és a kioldó látható. Az Olympus TG-1 ergonómiailag nem rosszabb vagy jobb, mint hasonszőrű kategóriatársai. Igen, a hátlap a kijelző mellett kissé zsúfolt, de ezt kompenzálja a nyomógombok jó minősége és jól érezhető nyomáspontja.

Adatlap

Olympus Tough TG-1
Érzékelő típusa, mérete CMOS, 1/2,3"
Effektív felbontás 12 MP
Optika Olympus Lens (ekv. 25-100 mm) 4x
Optika kezdő fényereje (W-T) F2.0 - F4.9
Képstabilizátor van
Képstabilizátor jellege mechanikus és digitális
Záridő 1/2000 - 4 mp
LCD 3" OLED 610 000 képpontos felbontással
Belső memória van, 79 MB
Támogatott memóriakártyák SD, SDHC, SDXC
AF típusa TTL iESP autofókusz kontrasztérzékeléssel
AF módok iESP, arcérzékelő AF, szpot, követő AF
AF élességállítási tartománya 1 cm-től
ISO érzékenységtartomány auto, 100 - 6400
Fénymérés módja ESP, szpot
Fehéregyensúly auto, felhős idő, napfény, volfrámvilágítás, víz alatti felvétel, fénycsővilágítás, egyérintéses
Vaku van, 0,1 - 5,6 m (ISO 800)
Vaku üzemmódok auto, auto + vörösszem, ki, be, derítés
Exponálás egy kép, sorozatfelvétel (hagyományos, Hi1, Hi2), önkioldó (2, 12 mp)
Üzemmódok P, iAuto, C1, C2, séma, mágikus szűrők, sport, kevés fény
Scene üzemmódok portré, retus, tájkép, éjszakai felvétel, éjszakai felvétel + portré, beltéri felvétel, gyertyafény, önarckép, naplemente, tűzijáték, ételfotózás, dokumentum, vízpart és hó, víz alatti pillanatfelvétel, víz alatti nagylátószögű felvétel 1, víz alatti nagylátószögű felvétel 2, víz alatti makró felvétel, kisállat (macska), kisállat (kutya), hó, panoráma, 3D, ellenfény HDR
Első kép elkészítésének ideje 1,83 mp
Két kép közötti idő 1,19 mp
Zoom 3,2 mp
Felbontás 3968x2976, 3264x2448, 2560x1920, 2048x1536, 1600x1200, 1280x960, 640x480, 3968x2232, 1920x1080
Nyers (RAW) fájl nincs
Effektek pop Art, pinhole, halszem, rajz, lágy fókusz, punk, csillagfény, akvarell, reflexió, miniatűr, töredezett, drámai
Videofelvétel van, MOV
Videó felbontása 1080p és 720p, VGA, QVGA
Videó maximális hossza 29 perc (Full HD és HD felbontásban), illetve a memóriakártya kapacitásáig (VGA, QVGA méretben, maximum 4 GB-os fájlméret mellett)
Extrák por-, víz-, ütés-, fagyálló kivitel, érintésvezérlés, manométer, menü útmutató, mágikus szűrők, hangjegyzet képhez, gyors sorozatfelvétel csökkentett felbontással
I/O interfész HDMI, USB 2.0, A/V kimenet
Áramellátás Lítiumion akku LI-90B
Méret 111,5 x 66,5 x 29,1 mm
Tömeg 230 gramm
Fogyasztói ár 134 990 Ft
Garancia 2 év (3 év az Olympus mintaboltban vásárolva)

Menürendszer

Az Olympus Tough TG-1 menüje egy az egyben követi a gyártó legújabb kompakt fényképezőiben láthatót. A főmenü összesen hét almenüre van bontva, melyek mind egyoldalasak (tehát nem kell görgetni, lapozni). Ezek nevezetesen a fényképező menü 1, 2, a mozgókép menü, a lejátszás menü, és végül a beállítások menü 1, 2, 3. Természetesen magyarul is tud a rendszer, így nem kell számunkra idegen rövidítésekkel és leírásokkal küzdeni. Minden egyes bejegyzéshez kapcsolódik egy rövid leírás, ami a képernyő alján jelenik meg.

A készülék gyorsmenüje a bal vagy jobb kurzor megnyomásával aktiválódik. A kijelző jobb oldalán megjelenő funkciókat lehet paraméterezni: vaku, AF-mód (makró stb.), időzítő, expozíciós korrekció, fehéregyensúly, érzékenység, felvételi mód, felbontás. Az egérmozin számtalan funkció és érték megjeleníthető, mint például segédrács, működési mód, légnyomás, magasságmérő, élő hisztogram, akku töltöttségét jelző piktogram, használatban lévő memória (belső, vagy kártya), még felvehető képek száma, tömörítés mértéke, képstabilizátor állapota, GPS állapota, felvehető mozgókép hossza és minősége.

Ha előzőleg bekapcsoltuk a GPS funkciót és engedélyeztük a loggolást, akkor a készülék kikapcsolt állapotban is figyeli, merre járunk, sőt ilyenkor is megjeleníthető a GPS státuszkijelzője, ha a kurzorokat megnyomjuk. Ilyenkor egy digitális iránytű mellett láthatóak koordinátáink, ahol jelenleg tartózkodunk, valamint a barométer, a magasságmérő, a mélységmérő, a dátum és a pontos idő, amit a GPS frissít (kérésre). A teljes menürendszer alábbi filmünkön tekinthető meg:

Működés

Bár az Olympus Tough TG-1 egyértelműen azért lett megépítve, hogy a legellenállóbb strapafényképező lehessen, amit a japán gyártó valaha ebben a kategóriában épített, mégis számos olyan szolgáltatást vonultat fel, amiben akár az „unalmas” hétköznapi használat során is örömét leli majd tulajdonosa. Ilyenek például a mágikus szűrők, melyeken manapság már senki sem mosolyog, hiszen lopva már a „profik” is használják őket – legyen szó álló-, vagy mozgóképekről. A tucatnyi szűrő zöme ugyanis filmfelvételeinkhez is bevethető, bár némelyiktől kissé belassulhat a gép (egy-egy szűrő komolyabb számítási igényt támaszt a rendszer felé). A pop art, a pinhole, a halszem, a rajz, a lágy fókusz, a punk, a csillagfény, az akvarell, a reflexió, a miniatűr, a töredezett és a drámai szűrő segítségével még a legunalmasabb fotót is feldobhatjuk.

A sémák közt szerepel egyik kedvencünk is, azaz a „panoráma”. Sajnos az elődmodellhez (TG-820) képest nem javult a funkció minősége: sem a kép elkészítésének módja, sem a végeredmény nem lett jobb. A felvételt még mindig nem képes pásztázó módban végrehajtani a készülék. Igaz, itt is csak az első képnél kell megnyomni a kioldót, de továbbra is a fotósnak kell a gépet egy megjelenített referenciapontra mozgatnia, hogy automatikusan elkészülhessen a második és a harmadik képkocka. A TG-1 a három felvételt követően – elég lassan (kb. 40-45 mp) – összefűzi és létrehozza a panorámaképet, ami, sajnos, nem mentes az illesztési hibáktól.

A TG-1 optikájának maximum ekvivalens 100 mm a gyújtótávolsága, ám ezt megtoldhatjuk az úgynevezett „szuper felbontású zoommal”, ami a digitális zoom átnevezett variánsa. Ilyenkor a képminőség valamelyest romlik, de a degradáció mértéke a vártnál alacsonyabb. Ha egy távoli tárgyról mindenképp szeretnénk egy fényképet, de nem tudunk hozzá közelebb férkőzni, akkor érdemes használni ezt a szolgáltatást; így akár 200 mm-nek megfelelő gyútávot is beállíthatunk a fényképezőn.

Régi olvasóink tudják, hogy egyik kedvenc sémánk a „beauty mód”, ahol a gép elektronikája végzi el helyettünk egy-egy portréfotó retusálását. Az Olympus mondhatni élen járt ebben a funkcióban, de valahogy a TG-1 „szépségmódja” annyira nem nyerte el tetszésünket, mint korábban:

A „HDR ellenfény korrekció” séma segítségével – amint az nevéből is kiderül – olyan felvételek készülhetnek, ahol leginkább az árnyékba eső képrészleteket lehet valamelyest felhozni. Próbánk során az így készített fotókon ugyanis leginkább az árnyékos részeken lehetett észlelni a változást a hagyományos képekhez képest. A masina a HDR fénykép elkészítése során – látszólag – egyetlen egy képkockát használ, így akár lassabb záridővel vagy kézből is készíthetünk ilyen felvételeket az elmozdulás veszélye nélkül.

Képminőség

Az Olympus Tough TG-1 általános működési sebessége az úgynevezett iHS technológiának (Intelligence, High Sensitivity and High Speed: okos, nagy érzékenységű és nagysebességű), no és persze a TruePic VI jelfeldolgozó processzornak köszönhetően jónak mondható, bár amint azt korábban említettük, a mágikus szűrők használata és a panorámafelvétel során előfordulhatnak lassulások. A TG-1 legfontosabb tulajdonságát persze továbbra is a vízálló (12 méteres mélységig), a fagyálló (-10 °C-ig), az ütésálló (2 méteres magasból leejtve sem lesz baja), a törésálló (100 kg teherbírás) és a porálló felépítés jelenti. Hab a tortán a GPS, ami akár kikapcsolt készülék mellett is folyamatosan rögzíti helyzetünket. Ilyenkor azonban nem árt, ha van nálunk tartalék energiaforrás, mert a rendszer körülbelül tíz óra alatt lemeríti az akkut.

A GPS log az Olympus [ib] szoftverében tekinthető meg a fotók segítségével, de gyakorlatilag bármilyen, az EXIF adatok kiolvasására képes szoftverben megnézhetjük egy-egy fotó koordinátáját.

Amint majd az kicsit később képmintáink közt is látható, a TG-1 segítségével extrém közeli felvételeket is készíthetünk: a műszaki adatokból kiderül, hogy a legrövidebb tárgytávolság akár 1 cm is lehet. Szuper makró módban azonban érdemes ügyelni arra, hogy a fény oldalról érkezzen a tárgyra, hogy ne árnyékoljunk a masina optikájával. Kérhető a beépített LED fénye is segítségként, de tapasztalataink szerint a nagyon közeli makróknál ez sem segít.

Egyéb funkciók és észrevételeink az Olympus Tough TG-1 működésével kapcsolatban:

  • a fájltörlés lassú. Egy-egy kép törlése a memóriakártyáról több másodpercig tart;
  • kikapcsolt állapotban, ha megnyomjuk a lejátszás gombot, akkor a fényképezőgép bekapcsol (ez a menüben deaktiválható);
  • érintésvezérlés: hasonlóan az elődmodellekhez, a TG-1 egyes funkciói használhatók a váz „püfölésével” is. A tetőlemez vagy a fényképező oldalának ütögetése mind más funkciót látnak el (például képléptetés képnézegető módban stb.). Hasznos, ha vastag kesztyű van a fotós kezén és nem tudja vele a gombokat nyomkodni, de működése nem mindenre terjed ki (korlátozott);
  • nagysebességű sorozatfelvétel: 3 MP felbontásban a TG-1-gyel akár 15, illetve 60 képet is rögzíthetünk másodpercenként (100 felvétel erejéig);
  • a készülék képstabilizátora kb. 2-2,5 FÉ előnyt nyújt;
  • "szuper sport" üzemmódban a fényképező a fényviszonyoknak megfelelően a lehető legrövidebb záridőt használja (akár 1/2000 mp is lehet) és a kioldó minden egyes lenyomásakor öt képet készít gyors egymásutánban;
  • a GPS-rendszer szabad rálátás esetén körülbelül 40-50 mp alatt veszi fel a jelet;
  • a beépített LED-et nem lehet filmfelvétel közben használni.

Képminőség, filmfelvétel

Az Olympus Tough TG-1 képminőségének bemutatásánál most eltekintünk a megszokott ISO-s képek közlésétől, mert egyre inkább azt látni az interneten, hogy a magas érzékenységi értékeken elért (alacsony) zajszintet tekintik azonosnak a képminőséggel, holott azt számos más paraméter is befolyásolja. Próbánk során sokkal inkább arra voltunk kíváncsiak, mennyire képes ez a kompakt masina, sőt képes-e egyáltalán hozni a híres olympusos színeket? Van-e látható torzítása az optikának, hajlamos-e a becsillanásokra extrém helyzetekben? Mennyire éles a képe? Lássuk a képmintákat a valós világból!

Amint a fenti fényképeken látszik, a TG-1 képes a tipikus Olympus színvilág visszaadására. Főleg a Fotex (kékablakos) épületen látszanak a jellegzetes, sötétkék tónusok, melyektől igazán élvezetes egy derült napos, nyári fotó. Az optika ugyan itt-ott mutat becsillanásokat, de ezek csak extrém helyzetekben jönnek elő (ki a csuda fotózná szembe a Napot?). Nagylátószögön sem látni zavaró hordózást, de a kép szélei felé valamelyest csökken a felbontás, a sarkokban látni minimális torzítást: kissé megnyúlnak a tárgyak. A zajosodásról röviden annyit, hogy alulexponált képeken a sötétebb részeken lehet látni színzajt, de megfelelő értékek mellett, jól megvilágítva ISO 1600-ig nyugodtan fel lehet emelni az érzékenységet. Efölött már összemosódnak a részletek, nem érdemes az ISO 3200 és ISO 6400 értékeket használni.

Filmfelvétel

Filmfelvétel kapcsán gyakorlatilag pontosan ugyanazt lehet elmondani a TG-1-ről, mint az elődmodellről, a TG-820-ról: „Az Olympus Tough TG-1 legfeljebb 1920x1080 pixeles mozgóképek rögzítésére képes 25 képkocka/mp sebességgel. Felvétel közben lehet zoomolni, a képstabilizátort is használhatjuk, sőt a mikrofon képes szélzajszűrésre. Aki kreatívkodni szeretne, az a mágikus szűrőket is használhatja videózás közben. A fényviszonyok változására kellemes tempóval reagál a masina. Kár, hogy a 60, 120, 240 fps kimaradt a repertoárból.”. Tesztvideónk.

Értékelés

Az Olympus Tough TG-1 a Tough TG-820 leváltására készült, s bizony, annak ellenére, hogy a gyártó nehéz fába vágta a fejszét, mégis sikerült egy méltó utódot lábra állítani. A legszembetűnőbb fejlődés nyilván az optika terén látható, de apró, pozitív irányú működésbeli eltéréseket is tapasztaltunk. Ilyen például a valamivel gyorsabb általános működés, az OLED kijelző, a 25 mm-ről induló gyútáv (ekv. érték) vagy a konverterezhetőség.

Nem, a TG-1 sem lett tökéletes, hiszen képminőség terén még mindig van mit csiszolni, de szívesen látnánk végre pásztázó panoráma felvételi funkciót vagy 60, 120, 240 fps sebességű videofelvételt legalább HD felbontásban; sőt, az lenne az igai Kánaán, ha filmfelvételhez is lehetne használni a beépített LED-et. A TG-1 a maga 135 000 forintos árcédulájával nem nevezhető olcsónak, de ha belegondolunk, hogy egy dSLR (vagy MILC) vázhoz ennek a sokszorosába kerül egy búvártok (oké, azzal akár 100 méteres mélységbe is lejuthat a masina), máris szebb a kép. Nekünk mindenesetre tetszett a masina, de ha valaki mégis sokallja az árát, és képes az F2.0-ről induló optika és az egyéb apróságok nélkül élni, akkor választhatja a TG-820-at, amit jelenleg 100 000 forint alatt be lehet szerezni.

Termék megnevezése Olympus Tough TG-1
Jellemzés Még erősebb, még szebb, még okosabb az Olympus legújabb kompakt strapagépe.
Pró + Meglepően könnyű,
+ nagyon jó minőségű, határozott nyomáspontú kezelőszervek,
+ vízálló
+ porálló,
+ fagyálló,
+ ütésálló,
+ manométer,
+ még több klassz mágikus szűrő,
+ GPS,
+ F2.0 kezdő fényértékű objektív,
+ ekvivalens 25 mm-ről induló gyútávtartomány,
+ szuper makró felvételi mód 1 centis tárgytávval,
+ konverterezhető optika,
+ erős AF-lámpa, ami makrófelvételekhez is használható.
Kontra - Nem a legjobb képminőség (de határozottan jobb elődjénél),
- LED lámpa videóhoz nem használható,
- csak ekv. 100 mm a telefotó vége,
- drága.
Ergonómia
Képminőség JPEG
Mozgóképek minősége
Mozgóképfunkciók
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Olympus Tough TG-1 fényképezőgép

MLaca

Az Olympus Tough TG-1 fényképezőgépet a Olympus hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre.