2018. május 24., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus PEN E-PL7 – a kötelező vérfrissítés

Egy újabb középkategóriás PEN fényképezőgéppel ajándékozta meg a japán gyártó a fotós világot.

Hi​rdet​é​s​

Működés

25 séma, 14 művészi szűrő, ötféle képkeret, 3 tengelyes képstabilizátor és a 180°-ban lefelé dönthető, érintésérzékeny kijelző a fontosabb jellemzői az Olympus E-PL7-nek; ezek kiegészülnek vezeték nélküli vezérléssel (Wi-Fi), HDR funkcióval, time-lapse-szel és élkiemeléssel megkönnyített manuális élességállítással.

Az Olympus művészi szűrőit mindig is nagyon kedveltük, ugyanis nem csak löketet adnak szunnyadó kreativitásunknak, hanem hosszas utólagos képfeldolgozás elől menekülhetünk el. A szűrők ráadásul egyenként paraméterezhetőek is, így igényünk szerint alakíthatjuk őket. Ha egy érdekes témánál nem tudnánk eldönteni, melyik filtert használjuk, akkor csak kiválasztjuk a szűrőképsort, ami egyetlen expozíciót készít, majd arra az összes hatást alkalmazza (és mind elmenti).

Korábban már ódákat zengtünk a japán gyártó szenzormozgatásos képstabilizátoráról, amely az OM-D E-M10-ben mutatkozott be: a háromtengelyes rendszer majdnem ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint a nagyobb testvérmodellekben található öttengelyes stabilizátor. Ráadásul nem csak álló-, hanem mozgóképek felvételekor is bevethető a rendszer. Az Olympus 3,5 FÉ-nyi előnyt ír, s próbáinkkal ezt az állítást alá is tudjuk támasztani.

A sémákkal (vagy témákkal – ki hogy nevezi ezeket az előre beállított fotósegédeket) elsősorban a kezdőket segíti fotózáskor az E-PL7, hiszen szinte minden témához találhatunk előre beállított paraméterekkel rendelkezőt. Sajnos az egyik, szerintünk legfontosabb séma, a panoráma, gyakorlatilag semmiféle automatizmust nem nyújt; abban merül ki működése, hogy pár segédvonalat láthatunk a kijelzőn. A fájlok összefűzése a fotósra hárul az utómunka során.

A képkeretek (Photo Story) mód sem újdonság már, számos Olympus fényképezőgépben találkozhattunk már ezzel a „történeteket mesélő” keretező móddal, ahol egy kiválasztott témához több felvételt tudunk egy képre exponálni.

A HDR módot összesen hétféleképpen használhatjuk: választhatunk HDR1 (4 felvett kép, melyekből automatikusan épül egy nagy kontrasztú kép), HDR2 (4 felvett kép, melyekből automatikusan épül egy „szuper” nagy kontrasztú kép), 3 kép 2 FÉ különbséggel, 5 kép 2 FÉ különbséggel, 7 kép 2 FÉ különbséggel, 3 kép 3 FÉ különbséggel és végül 5 kép 3 FÉ különbséggel.

A time-lapse felvételi mód sem újdonság. Az E-PL7-nél legfeljebb 999 képből állhat felvételünk. A legkisebb intervallum 1 mp, míg a leghosszabb 24 óra 59 perc 59 mp lehet. A gépnek megmondhatjuk azt is, hogy mennyi legyen a kezdő várakozási idő, azaz a felvétel indítása és az első képkocka elkészülte előtt mennyit várjon a masina. Itt is 1 mp, valamint 24 óra 59 perc 59 mp közötti értéket adhatunk meg. Kiválaszthatjuk, hogy szeretnénk-e azt, hogy a fotómasina az állóképeket mozgóképpé fűzze (emellett elmentésre kerülnek a fényképek is), vagy csak a fotókra tartunk igényt. Ez esetben utómunka során magunknak kell gondoskodni a videóról.

Az E-PL7 a megszokott módon távvezérelhető Wi-Fin keresztül. Ehhez le kell tölteni az ingyenesen elérhető Olympus OI.Share alkalmazást (iOS és Android alá egyaránt létezik) okostelefonunkra vagy táblagépünkre, majd egy rövid párosítás után máris lehetőségünk nyílik arra, hogy képeinket importáljuk és megosszuk, távirányítsuk a fényképezőgépet Live View vagy Távkioldó módban, szerkesszük a kiválasztott fotót vagy GPS címkét adjunk képeinkhez.

Aki szeretné RAW fájljait szerkeszteni, úgy azt megteheti a lejátszás menüből is. Ne számítsunk egy komoly szoftveres RAW konverzióra, de az alapvető paraméterek, mint például a képméret, a stílus, a fehéregyensúly, a kontraszt, a zajszűrés, a képarány vagy a színtér, mind beállíthatóak. Ha kész vagyunk a paraméterezéssel, az OK gomb lenyomásával a készülék azonnal elmenti az így létrehozott JPEG-et.

Amint a képeken látható, a JPEG állományok alapvető szerkesztésére is van lehetőség, de ez esetben azért valamivel kevesebb paraméteren állíthatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hird​et​é​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.