2018. május 24., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus PEN E-PL7 – a kötelező vérfrissítés

Egy újabb középkategóriás PEN fényképezőgéppel ajándékozta meg a japán gyártó a fotós világot.

H​ir​d​et​és​

Képminőség

Mivel az Olympus PEN E-PL7-ben ugyanaz a szenzor és jelfeldolgozó egység lapul, mint pár másik, általunk korábban már tesztelt m4/3-os fényképezőgépben, ezért óriási meglepetésekre nem számítottunk. Sejthető volt, hogy az E-PL7 is hozza majd ugyanazt a képminőséget, mint mondjuk az E-P5 vagy az E-M10, és valóban, igazunk lett. Szerencsénkre a PEN E-PL7 nyersfájljainak támogatottsága cikkünk írásakor már benne volt a legfrissebb Adobe Camera RAW beépülő modulban, így nem csak a gép által létrehozott tömörített állományokban, hanem a saját RAW konverzióinkban is gyönyörködhettünk. Az ORF (Olympus RAW File) átalakításában az Adobe Photoshop CS6 próbaváltozata és az ACR 8.7.0.309 verziója volt segítségünkre. Első körben következzenek a szokásos zajos képek:

Tesztábránkat szokásunkhoz híven stabil háromlábra erősített fényképezőgéppel, 2 mp-es önkioldóval fotóztuk körülbelül egyméteres távolságból a géphez mellékelt, és cikkünk első szakaszában megemlített kitobjektívvel programautomatika módban. Nos, a készülék saját JPEG fájljai alapján körülbelül ISO 3200-6400 közti értékig lehet nyugodt szívvel feltekerni az érzékenységet, míg a képminőség elfogadható marad, azonban a legfinomabb részleteket már ISO 800-1600 körül kezdjük elveszíteni. A helyzet a RAW fájlok átalakításával körülbelül 1 FÉ értéknyit javul, itt olyan ISO 1600-3200 között kezdenek egybemosódni a pixelek. A két legmagasabb érték, az ISO 12 800 és az ISO 25 600 használatát lehetőleg csak vészhelyzetekre korlátozzuk, illetve olyan témákra, ahol inkább csak kontúrokkal, nem pedig apró részletekkel van dolgunk.

A képminták alapján elmondható, hogy az E-PL7 színvilága és általános képminősége szinte egy az egyben megegyezik a drágább E-P5, illetve E-M10 gépekével. Ha valaki szeretné megszerezni magának az Olympusra jellemző színvilágot, de inkább objektívekre költene, az válassza nyugodtan az E-PL7-et, nem fog csalódni képvilágában!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​irdeté​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.