2018. május 22., kedd

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus PEN E-PL7 – a kötelező vérfrissítés

Egy újabb középkategóriás PEN fényképezőgéppel ajándékozta meg a japán gyártó a fotós világot.

Filmfelvétel és értékelés

Bár az Olympus E-PL7 rendelkezik dedikált mozgóképfelvételi móddal, amit a módválasztó tárcsán választhatunk ki, ne számítsunk profi videokamerát megszégyenítő működésre és kezelhetőségre. Teljesen manuális is lehet az expozíció, azonban a záridőt, a rekeszértéket és az érzékenységet még a felvétel indítása előtt ki kell választanunk, felvétel közben ezen értékek módosítására ugyanis nincs lehetőség, sőt, felvétel közben semmin nem lehet változtatni.

H​i​r​det​é​s​

Jó dolog, hogy a mérnökök nem tiltották le a képstabilizátor használatát, így az is bevethető. A legmagasabb érzékenység videózáshoz ISO 3200 lehet; a mikrofon érzékenységét a részletes menüben -10 és +10 között állíthatjuk, illetve kérhetünk szélzajszűrést is, aminek hatása lehet gyenge, normál vagy erős.

Noha a legnagyobb felbontás 1920x1080 pixel, a képfrissítési frekvencia pedig maximum 29,97 fps progresszív módban (24,4 Mbps adatsűrűséggel), a képminőség elfogadható. Lassított vagy gyorsított videóra ne is számítsunk, csupán a képminőség állítható normál és finom között. Választhatunk kisebb felbontást is, például az 1280x720-at vagy a 640x480-at. Tesztvideónk.

Értékelés

Az Olympus PEN E-PL7 egy nagyon jól összerakott, minőségi, „tömör” kis fényképezőgép, amely 135 000 forintos árával nagyon jó ajánlatnak minősül. Képminősége ugyanolyan, mint a „nagyoké”, csupán a kezelőfelületnél (dedikált vezérlők száma) és egyes szolgáltatásoknál kell kompromisszumot kötnünk. Nagyon örültünk, hogy van beépített Wi-Fi, hogy van háromtengelyes képstabilizátor – ami hatékonyságát tekintve szinte alig marad el az öttengelyes rendszertől –, hogy 180°-ban lefelé dönthető a kijelző, így akár az önarcképek is könnyedséggel kivitelezhetőek, hogy érintésérzékeny ez a remek egérmozi (például az AF mező áthelyezése így egy szempillantás alatt megoldható), hogy számtalan művészi szűrő áll rendelkezésünkre, s hogy a stabilizátor videó alatt is működik.

Nem annyira szerettük viszont, hogy a panoráma séma tulajdonképpen átverés, hogy a menürendszer ugyanolyan útvesztő, mint a nagyobb modelleknél (holott ezt a gépet inkább kezdők fogják használni), s hogy videó felvétele közben nem lehet módosítani az expozíciós paramétereket. Az Olympus PEN E-PL7-nek kisebb hibái ellenére, a sok pozitívum és a kedvező ár miatt jár az ajánlott plecsni!

Termék megnevezése Olympus PEN E-PL7
Jellemzés Nagyon jó értékarányú belépő gép.
Pró + Kiváló állóképminőség,
+ praktikus, érintésérzékeny, akár 180°-ban dönthető kijelző,
+ hasznos és érdekes szolgáltatások, funkciók (pl. mágikus szűrők),
+ gyors és pontos AF rendszer,
+ hatékony háromtengelyes képstabilizátor,
+ nagyon jó ár/érték arány,
+ van beépített Wi-Fi,
+ jó építési minőség.
Kontra - A vázhoz képest aránytalanul nagy kijelző,
- alapszintű filmfelvételi tudás,
- panoráma séma gyakorlatilag nem működik,
- a menü lehetne egyszerűbb.
Ergonómia
Képminőség JPEG
Képminőség RAW
Mozgóképek minősége
Mozgóképfunkciók
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Olympus PEN E-PL7 fényképezőgép

MLaca

Az Olympus PEN E-PL7 fényképezőgépet a Olympus hazai kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​irde​tés​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.