Hirdetés

2019. június 16., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus OM-D E-M5 II – forradalom küszöbén

Modellfrissítéssel és egy igazi technológiai csemegével folytatódik az Olympus nagysikerű OM-D szériája.

Terepen

A gyakorlati használat során ami először feltűnt, az a kereső. A korábbiakhoz képest nagyobb, 2,44 millió képpontos felbontása és 1,48-szoros nagyítása papíron jól hangzik, de még jobb, amikor az ember először belenéz. Elsőre szinte megszédül az ember, hogy mekkora. Aztán második körben meg feltűnik, hogy a gyors frissítésnek köszönhetően normál körülmények között szinte teljesen szaggatásmentes. Nem arról van szó, hogy innen nincs hová tovább fejlődni, de hogy a minőségi elektronikus keresők valahol itt kezdődnek, az biztos!

Autófókusz

Az autófókusz a kizárólag kontrasztérzékelésre épülő vázak között kifejezetten gyors és pattogós. Minden probléma nélkül dolgozik a fotós keze alá, nem akadályozva azt annak a munkájában. Ahogy az alábbi képeken is látszik, nem jelent problémát elkapni vele a pillanatot.

A követő AF viszont továbbra sem az E-M5 II legnagyobb erőssége. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a szenzorba integrált PD-AF pontokat továbbra se kapta meg, úgy látszik, ez továbbiakban is a jelenleg csúcskategóriának számító E-M1 kiváltsága marad.

Stabilizátor

Az Olympus egyik nagy erőssége az elődben debütált, meglepően hatékony öttengelyes szenzorstabilizáció. Ehhez képest is még nagyobb hatékonyságot ígér a gyártó: a korábbi 4 helyett már nem kevesebb mint 5 fényértéknyi nyereséget. Műszeres mérés helyett egy gyakorlati példával próbáljuk bemutatni, hogy mindez mennyire átültethető a való életbe. Egy relatíve sötét szobában, beszűrődő kevés szórt fény mellett készültek az alábbi képek. Hogy kifogjunk a gépen, és felcsavartuk rá az új M.Zuiko 14-150/4-5.6-os objektívet, és annak tele végén, ekvivalens 300 mm-en lőttünk képeket.

Annyira kevés fény volt, hogy itt ISO 3200, F5.6 és 1/6 mp záridő kellett már! Ilyen körülmények között 3 képet készítettünk, egyet kikapcsolt stabilizátorral, egyet bekacsolt stabilizátorral és hagyományos zárral, valamint még egyet stabilizátorral és bekapcsolt Anti-Shockkal.

100%-os kivágások a fenti 3 képből:

Egyszerűen elképesztő, amit itt művelt a gép! Meggyőződésünk ellenére, hogy itt ilyen körülmények között kézből nem születik majd értelmes kép, a kis Olympus ezt is megoldotta! Ezen felül itt az is jól látszik, hogy a vibrációt kiszűrendő elektronikus első redőnyt használó Anti-Shock funkció is mennyire hasznos tud lenni.

De természetesen az Olympus öttengelyes szenzorstabilizációja nem csak álló, de mozgó képek készítésekor is nagyon hasznos segítőtársunk lehet. Ennek bemutatására egy extrém példát választottunk, egy hosszú lépcsősoron baktatunk fel gyors tempóban végig videózva.

Stabilizátor nélkül gyakorlatilag élvezhetetlenül remegős a felvétel:

A bekapcsolt stabilizátor viszont még ezt is képes emészthető mértékűre csillapítani:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.