2019. június 19., szerda

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus OM-D E-M5 II – forradalom küszöbén

Modellfrissítéssel és egy igazi technológiai csemegével folytatódik az Olympus nagysikerű OM-D szériája.

Összegzés

Nem volt könnyű dolga a nálunk járt OM-D E-M5 Mark II-nek, ugyanis remekül sikerült elődje miatt elég magasak voltak az elvárásaink vele szemben. Szerencsére az Olympus kitett magáért! Nem történt ugyan akkora nagy ugrás, mint korábban, de még így is többet fejlődött a gép, mint amit egy-egy átlagos generációváltáskor megszoktunk. Bosszantó apróságokat még mindig találni rajta, a 2x2 kapcsolóra túlzottan rálógó kijelzőt például nem igazán szeretjük. De mindent összevetve egy sokkal kiforrottabb gépet kapunk, több és érezhetően jobb minőségű gombbal , tárcsával, kezelőfelülettel, a legnagyobb előrelépés pedig ezen a téren a csak dönthető kijelző kifordíthatóra cserélése, ami már önmagában is több lehetőséget kínál, sokan várták ennek megjelenését.

De a belső tartalom is szinte teljesen megújult. Kapott nagyobb, gyorsabb elektronikus keresőt, a korábbiakhoz képest gyorsabb mechanikus zárat (1/8000 mp), valamint itt debütált a teljesen elektronikus zár is, amivel nem csak teljesen hangtalan működés, de akár 1/16 000 mp záridő is elérhető. Frissítették továbbá az egyébként is jól sikerült M-Zuiko 14-150/4-5.6 objektívet, ami immár időjárásálló kivitelt kapott, így a vázzal együtt nem akármilyen kirándulószettet alkotnak.

Pusztán a fenitek is bőven alátámasztanák az új modell létjogosultságát, de még ezzel sem elégedtek meg. Továbbfejlesztették a zseniális öttengelyes szenzorstabilizációt, ami így nem csak hatékonyabb lett, de ugyanezen szerkezet segítségével megalkották a szenzor mozgatásán alapuló, nyolc felvételből felépített nagyfelbontású módot is. Ez a zseniális technika tapasztalataink szerint jelentősen javítja a képminőséget, az így készített képek tényleg olyanok, mintha egy nagyobb felületű szenzorral készültek volna. Ennek megfelelően nem csak plusz felbontást nyerünk, de az általános képminőség is javul.

A nyilvánvaló felbontásnövekedésen túl jobb (2 FÉ) jel/zaj arány, jobb színdinamika, szebb tónusátmenetek jellemzik ezeket a képeket. De persze ezen nincs is mit csodálkoznunk, ilyenkor a gép tényleg nyolcszor akkora felületről veszi a mintát, és teszi mindezt úgy, hogy ezt a nyolc képet gyakorlatilag szinte egy helyben topogva rakja össze. Ennek eredményeképpen a teljesítményünk úgy nő, hogy közben a mélységélességünk változatlan marad, ez pedig azt jelenti, hogy a rendszer hatásfoka drasztikusan javul.

Mindez így leírva eszméletlenül jól hangzik, mondhatni az új nagyfelbontású móddal minőségben az APS-C szenzorokon is átlépve kategóriát ugrik az Olympus. Ennek egyetlen szépséghibája, hogy ez a technika jelenleg még nagyon kompromisszumos. Rengeteg feltételnek kell megfelelni, hogy egyáltalán használható legyen, így pedig viszonylag ritkán lesz alkalmunk élni is vele. A történethez persze az is hozzátartozik, hogy a gyártó saját bevallása szerint már dolgozik azon, hogy mindez olyan gyorsan végbemehessen, hogy idővel akár kézből is kitartható legyen. Nos, ha ez így lesz, és sikerül ezt megvalósítaniuk, akkor utólag az Olympus E-M5 Mark II-re joggal fogunk úgy visszatekinteni, mint egy új technikai forradalom előhírnökére.

De persze azt nem tudhatjuk még, mindez mennyire a távoli jövő? Ami jelenleg biztos, hogy így 2015-ben elmondhatjuk, hogy az év vélhetően egyik legkiforrottabb tükörmentes váza járt nálunk, mely még magas kezdeti ára ellenére is méltán kivívta elismerésünk!


Olympus OM-D E-M5 Mark II

FEDman

Az Olympus OM-D E-M5 II fényképezőt a Olympus hazai kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.