Hirdetés

2019. június 16., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus OM-D E-M5 II – forradalom küszöbén

Modellfrissítéssel és egy igazi technológiai csemegével folytatódik az Olympus nagysikerű OM-D szériája.

FL-LM3 vaku

Az Olympus E-M5 II nem tartalmaz beépített villanót, ehelyett egy nagyon pici, szintén időjárásálló, FL-LM3-nak nevezett mini vakut mellékel a géphez a gyártó. Őszintén szólva nem gondoltuk, hogy ennek majd külön fejezetet szánunk, de ez a kis semmiség annyira okosra sikeredett, hogy megérdemli a kiemelt figyelmet.

Ahogy már megszokhattuk, ezek a mini vakuk nem igényelnek külön elemeket, az energiát a váztól nyerik, ezért is annyira picik és könnyűek. Az energiaellátás a korábbi modelleken az AP2 csatlakozón keresztül történt, ez azonban az E-M5 II-ről már eltűnt, így ezt itt a vakusarun keresztül oldották meg, ami a korábbiakhoz képest plusz egy érintkezőt kapott. Ez abból a szempontból mindenképpen pozitív, hogy ez a megoldás kompaktabb, mint a korábbi, egyedüli hátránya csak annyi, hogy visszamenőlegesen, a plusz érintkezőt még nem tartalmazó vázakkal nem kompatíbilis.

A vaku nagyszerűsége annak egyszerűségében rejlik. Mindössze egyetlen ki-/bekapcsoló található rajta, valamint egy gomb, ami a reteszelésre szolgál, egyetlen kis pöcökkel tartva helyén a vakut. Annyira pici és könnyű a villantó, hogy igazából nincs is szükség ennél komolyabb rögzítésre, ráadásul ezzel a kialakítással egyetlen mozdulattal lehet fel/le helyezni.

Mindezen egyszerűség ellenére a vázról szinte minden állítható a vakuval kapcsolatban. Ami meglepő, hogy nem csak hogy manuálisra kapcsolható, de ilyenkor a full kisüléstől egészen 1/64-ig lehet szabályozni a teljesítményét 1/3 lépésközönként. De természetesen a legszerethetőbb tulajdonsága, hogy szinte minden irányba hajtható a feje! Mindebből pár variáció a teljesség igénye nélkül:

Lehet, hogy tévedünk, de szerintünk ez most a világ legkisebb, minden irányba forgatható vakuja. Persze az ISO 100 mellett mutatott 9-es kulcsszámával nem túl nagy teljesítményű, de egy fényerős fix objektívvel és egy pici ISO-emeléssel még így is gond nélkül ki lehet villantani vele egy átlagos méretű szobát. Ezen felül természetesen használhatjuk nagyobb Olympus vakuk vezeték nélküli vezérlésére is. Végezetül egy gyakorlati példa arra, hogy mire is jó az FL-LM3 forgatható feje:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.