2019. július 19., péntek

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus OM-D E-M5 II – forradalom küszöbén

Modellfrissítéssel és egy igazi technológiai csemegével folytatódik az Olympus nagysikerű OM-D szériája.

Elektronikus zár

Meglepő módon a vázon 3 eltérő módon működő zárszerkezet közül is lehet választani. A hagyományos, teljesen mechanikus zárszerkezet mellett választható a korábbi Olympus gépekből már ismert Anti-Shock funkció is, amikor az első redőny elektronikusan nyit, majd az expo végén a mechanikus redőny zár. Ezen felül harmadik lehetőségként az Olympusnál az E-M5 II-ben először választhatunk teljesen elektronikus zárat is. Ezt az újdonságot is kicsit körbejártuk.

A teljesen elektronikus zárnak rengeteg előnye van. A legkézenfekvőbb, hogy hangtalan és vibrációmentesen működik. Ezen felül szokatlan gyors záridők is elérhetőek vele, az E-M5 II elektronikus zár mellett akár 1/16 000 mp záridőre is képes. Ezek után jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha az e-zár ennyire jó, akkor minek raknak még mindig ezekbe a gépekbe hagyományos mechanikus zárat? Ám a nagyobb szenzoros gépek között sajnos még egyetlen gyártónak, így az Olympusnak sem sikerült eddig teljesen kompromisszummentes elektronikus zárat alkotnia. Az egyik legszembetűnőbb ilyen kompromisszum a jello effekt, ami bizony, ahogy az alábbi tesztképeken is látszik, még rövidebb záridők mellett is jelentkezik.

Ha ezt a jelenséget szeretnénk elkerülni, érdemes a hagyományos mechanikus zárat választanunk. Ez az E-M5 II esetében talán nem is akkora érvágás, hiszen itt az előddel ellentétben már mechanikusan is tudja a 1/8000 mp legrövidebb záridőt. A másik kompromisszum, ahogy az alábbi tesztképből is kiderül, hogy villódzó műfénnyel is könnyen össze tud akadni az e-zár, és ilyenkor csúnya sávosodást produkálhat.

Ez ellen e-zár használata mellett kellően hosszú záridővel védekezhetünk.

Vagy ebben az esetben is választhatjuk a rendes mechanikus zárat, ami nem ennyire érzékeny erre a jelenségre. Ahol azonban a fentiek nem jelentenek problémát, ott élvezhetjük az e-zárral járó teljesen néma és vibrációmentes működést, ezen felül, mivel extrém gyors záridők érhetők el vele, így tűző napsütésben is nagyon jó szolgálatot tehet. Eddig ilyenkor sok esetben egy fényerős fix objektívet az ISO 200-as alapérzékenység miatt nem tudtunk teljesen nyitott rekesz mellett használni, mert a legrövidebb záridő mellett is túlexponált képet kaptunk. Emiatt eddig döntenünk kellett, hogy vagy akaratunk ellenére rekeszelünk és megnöveljük a mélységélességet, vagy körülményes és a képminőséget nem éppen pozitívan befolyásoló ND szűrőt használunk. Ahogy az az alábbi tesztképeinken is jól látszik, az E-M5 II-n az akár 1/16 000 mp-re is képes elektronikus zár egy remek harmadik alternatíva lesz feladat megoldására.

Mindezekből jól látszik, hogy nem véletlenül nem hagyják még el teljesen a mechanikus zárat. Ugyanakkor az is kiderült számunkra, hogy mindezen kompromisszumokkal együtt is sok esetben az elektronikus zár egy kifejezetten hasznos plusz szolgáltatás!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.