2019. július 19., péntek

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus OM-D E-M5 II – forradalom küszöbén

Modellfrissítéssel és egy igazi technológiai csemegével folytatódik az Olympus nagysikerű OM-D szériája.

A 40 MP működési elve

Az Olympus E-M5 II talán legérdekesebb újítása a szenzor mozgatásán alapuló, 8 db különálló képből felépített nagyfelbontású mód. Ehhez hasonló technikát használ a 2014-ben bejelentett Hasselblad H5D-200c fényképezőgép. Ha érzékeltetni szeretnénk, milyen kategóriát képvisel az említett digitális középformátumú fényképezőgép, akkor elég annak csak már-már felfoghatatlan 45 000 dolláros árát megemlíteni. Ezért is volt mondhatni meglepő húzás az Olympus részéről, hogy egy ilyen unikális és eddig szinte megfizethetetlennek számító technikát lehozott a halandók által is elérhető kategóriába. A technika működéséről azt érdemes tudni, hogy ilyenkor a gép egymás után 8 db felvételt készít, úgy hogy a szenzort mindig egy picit más pozícióba helyezi. Működése az alábbi ábrán látható:

A hagyományos bayer szenzorok egyik gyenge pontja, hogy minden pixel az RGB színszűrökből egyszerre csak egyet tud magáénak, a többit bonyolult interpolációs számítással adja meg. Ezt kiküszöbölendő első körben egy-egy pixelnyit mozgatva a szenzort úgy készít négy felvételt, hogy minden egyes képpont önmagában tartalmazza az RGB színinformációt. Majd mikor ez megvan, fél pixelnyit keresztbe mozdítja a szenzort, és így kitöltve a hézagot itt is meglövi ugyanazt a négy képet. Végeredményben az így meglőtt nyolc felvétel összedolgozásából születik meg egy 64 MP-es nyers RAW és egy képfeldolgozás utáni 40 MP-es, nagyfelbontású JPEG kép.

Az alábbi, 40 MP felvételi módban készült képen szépen meg is számolható, hogy ilyenkor tényleg nyolc felvételt készít a gép, és azt is nagyjából érzékelni, hogy mennyi ideig is tart mindez.

Teljesen elektronikus zárat használva relatíve gyorsan meglövi a nyolc képet, de ahhoz azért még nem elég gyors, hogy mindez ne igényeljen stabil állványt és legalább egy rövid ideig statikus témát. Például a szeles időt is mindenképpen érdemes kerülni, vagy minimum kivárni egy kicsit szélcsendesebb pillanatot. Máskülönben, ahogy az az alábbi, 100%-os kivágáson, könnyen bepixelesedhet a lengedező növényzet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.