2018. május 21., hétfő

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus OM-D E-M1, a nagyágyú

Az Olympus kiadta első, professzionális bevetésekre is alkalmas m4/3-os fényképezőgépét, az E-M1-et.

H​i​r​det​é​s​

Működés III.

Valószínűleg nagyon népszerű lesz az Olympus Color Creator, avagy „színlétrehozó” funkciója, amivel még képkészítés előtt villámgyorsan és rendkívül kényelmesen beállíthatjuk a fotó színtelítettségét, illetve színeltolását. A telítettség és az eltolás külön-külön a két tárcsával vezérelhető. Ha például a telítettséget levesszük teljesen, azaz fekete-fehér lesz az élőkép, akkor a színeltolásnak olyan hatása lesz a felvételre, mintha egy fekete-fehér filmet használó gép objektíve elé tennénk különféle színszűrőket. A legjobb működés közben látni a folyamatot:

Korábban említettük az egyénre szabható kezelőfelületet, ahol minden gombra, minden tárcsára saját igényünk szerint oszthatjuk ki a funkciókat, szolgáltatásokat. Az E-M1 ebből a szempontból remekel, a menüben még végigböngészni is fárasztó a számtalan lehetőséget. A menürendszerről szóló videónkban megtekinthető az összes gomb-funkció párosítás, íme, egy kis ízelítő:

További észrevételeink a masinával kapcsolatban:

  • Többszörös felvétel: ezzel a szolgáltatással egyetlen képkocákra két fényképet exponálhatunk. Akinek megvan a megfelelő művészi vénája, az igen tetszetős, akár „túlvilági” montázsokat alkothat.
  • Az akku teljesítménye meglehetősen gyenge, aki teheti, a HLD-7 portrémarkolattal (és persze plusz akkuval) vásárolja meg az Olympus OM-D E-M1-et.
  • Aki professzionális célokra használja a fényképezőgépet, nem ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy minden egyes képről azonnal másolatot szeretne készíteni. Ilyen célból (is) remek dolog, ha két memóriakártya-foglalattal rendelkezik a fényképezőgép. Sajnos az E-M1-be csak egyetlen egy kártyát helyezhetünk, pedig biztos lett volna még hely egy másik foglalatnak is a markolatban.
  • A fényképezőgép nagyon gyorsan reagál minden gombnyomásra, minden tárcsatekerésre, de igényli a gyors memóriakártyákat a valóban flott működéshez. Mi legalább 30-45 MB/mp sebességű SDHC kártyákat ajánlunk hozzá.
  • Korábban feltűnt a termékfotókon, hogy a masina képérzékelőjét mintha kitakarná egy sávban az objektív foglalata, ennek utánajártunk. Kiderült, hogy kikapcsoláskor a szenzorfelfüggesztés (a képstabilizátor miatt, ugye, nem fixen rögzített a lapka) egy halk „klattyanással” leereszti a szenzoregységet, majd bekapcsoláskor azt újra fel is emeli. Videóra vettük a jelenséget:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​rdet​é​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.