2018. május 21., hétfő

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus OM-D E-M1, a nagyágyú

Az Olympus kiadta első, professzionális bevetésekre is alkalmas m4/3-os fényképezőgépét, az E-M1-et.

H​i​rd​et​é​s

Menürendszer

Az Olympus OM-D E-M1 menürendszere gyakorlatilag a PEN E-P3 óta ismert felépítést követi és kellően bonyolult ahhoz, hogy egy kezdőt elriasszon vagy egy profit felvillanyozzon, mivel a legapróbb funkcióig mindent részletesen be lehet állítani. Ha mindent engedélyezünk, akkor összesen hat fő menüponttal találkozhatunk, melyek közül az „Egyéni menü” a paraméterek labirintusa, az igazi „veszélyzóna”. A gyártó azonban igyekezett ebben a fő menüpontban is mindent rendszerezve, alkategóriákra osztva elénk tárni, de még így is akadnak apró logikai bukfencek (példa erre: miért nincs a „Csúcsosítás” színválasztéka ott, ahova tartozna, az AF/MF pontban?). A rendszer tud magyarul is, és ha valaki rászánja magát, nem egész egy óra alatt mindent saját ízlésünk és igényünk szerint állíthatunk be. Szerencsére a menü legmélyebb bugyraiba csak nagyon ritkán kell leereszkedni az egyszeri beállítások után, így a munka során 90%-ban csak a gyorsmenüvel lesz dolgunk.

Amit a menü első két oldalán megtalálunk, annak többségét közvetlenül a dedikált nyomógombokkal vagy a gyorsmenün keresztül is elérhetjük. Egyébként az E-M1 is megkapta a „szupermenüt”, ami a kijelző ikonját viselő gomb nyomkodásával hívható elő és a tárcsákkal, kurzorokkal, vagy közvetlenül az érintőkijelzővel manipulálható. Itt aztán valóban az összes, képalkotáshoz szükséges paramétert megtaláljuk egyetlen egy oldalon.

A klasszikus gyorsmenü az OK gombra bújik elő. Ennek felépítése is már ismert lehet az Olympus fényképezőgépeket használóknak: jobb oldalt a funkciók (ISO, fehéregyensúly, fénymérés, arcfelismerés stb.), alul pedig az adott funkció paraméterei találhatóak. A kurzorok le/fel nyomkodásával a funkciók között, a balra/jobbra gombokkal pedig azok paraméterei között lépkedhetünk.

A dedikált gyorsgombokhoz is két-két funkció köthető, így ezek megnyomásával a képernyő alján és tetején jelennek meg a paraméterek, melyeket az elülső, illetve a hátsó tárcsával és az OK gombbal élesíthetünk.

Pár mondatban jellemezve tehát megmaradt a korábbi PEN és OM-D vázak bonyolult, de némi ráfordítással legyőzhető menürendszere, ami magyarul is tud. A dedikált gombok, a gyorsmenü és a szupermenü óriási segítség fotózás közben, ráadásul így, ezek használatával elkerülhetjük a főmenüben való turkálást. A teljes menürendszerről készült filmünk:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​r​d​eté​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.