Olympus OM-D E-M1, a nagyágyú

Bevezető, ergonómia, külsőségek II.

Ha már említettük az E-P5-öt, akkor még kicsit maradjunk is nála: az Olympus ugyanis annál a készüléknél mutatta be először az úgynevezett 2x2 vezérlőrendszerét, amihez két tárcsa és egy 1-2 jelölésű váltókar tartozik. Ez most itt, az E-M1-nél is megtalálható, és ugyanolyan remek kiegészítője a kezelőfelületnek, mint a kistestvérnél. Hatalmas (minőségi) előrelépés figyelhető meg az E-M5 tárcsáihoz képest is: az E-M1 hátsó és elülső vezérlői, valamint a módválasztó tárcsa – csakúgy, mint egyébként az egész masina – brutálisan masszív kivitelnek örvend; legtalálóbban a „más szint” jelzővel lehetne illetni. A módválasztó tárcsát immár reteszelhetjük is, de nem ám olyan „snassz” módon, mint más gyártóknál. A reteszelést végrehajtó nyomógombnak itt két fix állása van, tehát a tárcsa elforgatásához nem kell egyik ujjunkkal a gombot lenyomva tartani. Egy találó hasonlat a villanykapcsoló lehet, aminek szintén van „be és ki” állása.

Az AP2 (avagy Accessory Port 2) megtalálható az OM-D E-M1-en is, így ennek köszönhetően többféle elektronikus kiegészítővel vértezhető fel a masina (akár a VF-4 kereső is rátolható).

A fényképezőgép alján a fém állványmenet kissé el van tolva az optikai középvonaltól balra. Erre azért volt szükség, hogy elférjen mellette a HLD-7 portrémarkolat elektronikus csatlakozója, illetve azért, hogy állványra szerelve (cseretalppal) is hozzáférhessünk az akkumulátorhoz.

A memóriakártya foglalata maradt a markolatban, de nagy sajnálatunkra továbbra is csak egy nyílás tátong a masszív és jól szigetelt ajtó mögött, pedig egy profi fotómasinába nem árt a két foglalat – hely biztos akadna.

A markolattal ellentétes oldalon két gumifedél takarja a csatlakozókat. Nagy örömünkre nem csak a szokásos USB és HDMI aljzattal, hanem egy szabványos, 3,5 mm-es jackkel is meglepett minket a gyártó, tehát tetszőleges külső mikrofon csatlakoztatható az E-M1-hez. Mint az E-M5-nél, itt is csak akkor tudjuk kinyitni a fedeleket, ha előtte lenyitjuk a kijelzőt, mert az elfedi a körömvájatokat.

A tetszőlegesen kiosztható funkciógombok nem csak a masina hátoldalán és a tetején találhatóak, hanem kettő az előlapra, a markolat és az objektív foglalata közé is bekerült. A könnyebb kitapinthatóság végett ezek felülete eltérő.

Az Olympus OM-D E-M1 váz tetejének kialakítása kissé a régi filmes fényképezőgépekére emlékeztet. Bal oldalon egy multifunkciós egység látható, amely alá a bekapcsoló lett elhelyezve. Közvetlenül mellettük az EVF/vaku/AP2 púpja, majd a módválasztó tárcsa a reteszbütyükkel, a hátsó tárcsa, a Fn2 gomb, az elülső tárcsa/kioldó páros, végül a filmfelvétel dedikált gombja alatt a Fn1 nyomógomb található.

Az Olympus OM-D E-M1 egy elsőre kifejezetten ronda, majd többszöri odafigyelésre egyre csak szépülő, végül szerelembe ejtő külsővel megáldott gépezet lett, amit végre valóban öröm kézbe venni és jól megnyomkodni. A váz gyakorlatilag olyan masszív, mint egy acéltömb, de szerencsére meglepően könnyű. Hatalmas markolata biztos fogást tesz lehetővé, de egy kicsit lehetne vastagabb. Nem bánnánk azt sem, ha a váz magasabb lenne, úgy nem kéne lelógatni a markolatról a kisujjunkat. Pechünkre nem érkezett a HLD-7 portrémarkolatból tesztre, de valószínűleg azzal lesz tökéletes a készülék fogása. A nyomógombok kiosztásával és működésével meg voltunk elégedve, a tárcsák minősége pedig új klasszist teremt a fényképezőgépek világában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés