Olympus OM-D E-M10 II – kétszer kettő

Összegzés

Az E-M10 II-re nem csak közvetlen elődje, de az E-M5 II is komoly hatással volt. Említhetjük a külső hasonlóságot, amely a márka egységességét is erősíti, az öttengelyes szenzorstabilizálást vagy 2,36 millió képpont felbontású OLED elektronikus keresőt. Mindezek mellett, bár az időjárásállóságról le kell mondanunk, masszív felépítésével sikerül továbbivinnie az OM-D család jó hírét.


[+]

A gép mérete ugyanakkor jelentősen korlátozza az ergonómiát. A nagy kijelző miatt zsúfolt hátsó részen csak kis területen támaszthatjuk meg hüvelykujjunkat, amit ráadásul elég gyenge minőségben oldottak meg a gép általános minőségéhez képest. Hasonló problémába ütközhetünk elöl is a kevéssé texturált markolat miatt, így a biztosabb fogás érdekében erősen javallt az opcionális ECG-3 markolat, ami jelentős kiadást jelent a gép árához képest, de nagyobb objektívek vagy nagyobb kéz esetén csak ezzel használható kényelmesen. Továbbá apróságnak tűnik, de a bekapcsoló kallantyú sem nyerte el a tetszésünk.

Hirdetés

A belsőben kevesebb a változás, mivel az E-M10 II jó eséllyel azonos szenzort használ, mint elődje vagy épp az E-M5 II, illetve a képfeldolgozó egység is azonos. Mind JPEG-ben, mind RAW-ban szolid teljesítményt nyújt, bár az apró részletek elvesztése fájó pont, mégsem fog a pixelvadászokon kívül másokat zavarni. Nyers képek esetén egyébként nyugodtan engedhetjük viszonylag magasra az érzékenységet, használható végeredményt nyerhetünk ki belőle, de ne feledjük, mekkora lapkával is van dolgunk.

Az autofókusz gyorsan és biztosan teszi a dolgát, bár a ránk merőlegesen érkező témák esetén nem brillíroz a követőfókusz, ilyenkor egyszerűbb, ha a sima folyamatos fókuszt használjuk a jobb eredmény érdekében. Továbbra is gyenge pont a videós felhozatal. Megkapjuk ugyan a time lapse lehetőségét vagy a 120 fps-t VGA felbontás mellett, de ez ma már kevés a konkurensek mellett. A videók általános minősége csak átlagos, 4K pedig egyáltalán nincs a repertoárban.

A konkurensekhez mérten mindenképpen alternatívát jelenthet, amennyiben sajátosságaival meg tudunk békélni. A vázat már helyenként akciózzák, így akár 170 000 Ft körüli áron is beszerezhetjük, viszont ekkor le kell mondanunk az extra garanciáról. De a fentiek fényében, eredeti árán, az Olympus E-M10 Mark II nekünk nagyon tetszett.


Olympus E-M10 Mark II

fi:zi'k

Az Olympus OM-D E-M10 II fényképezőt a Olympus hazai kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés