Hirdetés

Olympus Mju 7010 - stílusosan átlagos

Külső és ergonómia

Már vártuk a készüléket, hiszen a sajtófotókon igen vonzónak tűnt a külseje. Kicsit féltünk is, nehogy a tökéletesen beállított műtermi pózolásból suta botladozás legyen majd a valóságban, de szerencsére alaptalan volt aggodalmunk: a masina - főleg az ezüstszínű gúnyában - dobozából kiemelve is igényes, s megfogó.

A mérnökök a Mju 7010 villanóját a váz előlapjának balfelső sarkába tervezték, de szerencsére így sem kerül takarásba használat közben. A Mju jel és az optika között egy narancssárga LED jelzi, ha az önkioldót használjuk. Ez folyamatosan világít, majd az exponálás előtt pár másodperccel elkezd villogni, hogy jelezze a hamarosan bekövetkező kioldást.
Az objektív kerete esztétikailag ügyesen lett megrajzolva - az alul, s felül kivágott keret feldobja a készülék külsejét. A jobbfelső sarokban a fényképezőgép mikrofonjának nyílása látható.

A fekete hátlapon a 2.7"-os HyperCrystal II LCD mellé kerültek a vezérlők, mint például a zoom billenőkapcsolója, a módválasztó tárcsa, az egyes funkciók gombjai, valamint a multifunkciós központi egység.
Ez utóbbinak használata némi gyakorlatot igényel, a fölötte és alatta látható gombok ugyanis annyira közel kerültek hozzá, hogy igen könnyű véletlenül mást is működésbe hozni.
A vezérlők használat közben amúgy világítanak, így sötétben is könnyen kiigazodhatunk a gép hátoldalán.

Elég filigrán lett az akkufedél, s ráadásul nem könnyű kinyitni, mivel nincs bordázata, amelybe ujjbegyünkkel megkapaszkodhatnánk. Az állványmenet műanyag, a mikró USB csatlakozás pedig védtelen a szennyeződésekkel szemben. A gép alja amúgy sem a legjobb hely a kommunikációért felelő csatlakozásnak.

A tetőlapon az exponáló egy magasított részben csücsül; a bekapcsoló gomb pedig egy síkban van a krómozott díszcsíkkal, amely a fenéklap kivételével végigfut az egész gépen. A mellette látható kis sárga LED világít, ha a fényképező be van kapcsolva (az alatta lévő nagyobb LED akkor világít, ha a masina adatokat rögzít a memóriakártyára).

Röviden: Szép a Mju 7010, ezt meg kell hagyni, azonban az ergonómiája nem mentes az apró hibáktól, mint például a gombok túlzott zsúfoltsága, vagy az USB aljzat elhelyezése, amit mi inkább a váz oldalába szereltünk volna egy védőkupak mögé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés