Hirdetés

Olympus 25 mm-es M.Zuiko – már csak ez hiányzott!

Hirdetés

Felépítés, fizikai jellemzők

Első körben a 12 mm F2-vel és a 45 mm F1.8-cal enyhítette a fényerős fix objektívek hiányát az Olympus, amit majd a 75 mm F1.8, a 60 mm F2.8 makró, majd a 17 mm F1.8 „mini” Zuiko követett; az 50 milliméteres standard objektívnek azonban egészen mostanáig se híre, se hamva nem volt. Aki eddig ilyen gyútáv után szomjazott – és mindenáron natív lencserendszerrel akarta lerészegíteni magát –, az csakis a Panasonic („PanaLeica”) 25 mm F1.4 üvegét csavarhatta fel fényképezőgépére. Ám most végre tényleg teljes lett a fényerős apró objektívek sora az Olympus kínálatában, hiszen cikkünk közreadásakor már kapható, megvásárolható az M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8.

Összefoglalva tehát jelenleg 12, 17, 25, 45, 60 és 75 milliméteres fix gyújtótávolságú, fényerős m4/3-os optikák állnak rendelkezésünkre az Olympus zászlaja alatt, így a megfelelő mennyiségű pénzmaggal rendelkezve bárki összeállíthatja magának azt az álomsort, amivel szinte minden „általános jellegű” téma lefotózható. Persze még mindig hiányoznak például a natív bajonettes tilt/shift lencserendszerek vagy a fényerős telék (mondjuk egy 300 mm F4), de az elmúlt másfél évben úgy beindult a m4/3 fejlődése, hogy valószínűleg már ezekre a specializált eszközökre sem kell sokat várnunk. Jelen cikkünknek azonban nem a különleges portékák a főszereplői, hanem az a „standard látószöget” nyújtó objektív, ami alternatívája lehet a Panasonic 25 mm F1.4-nek.

Az M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8 külsőre nagyon hasonlít 45 mm-es testvérére: itt is jó minőségű műanyag tubussal, fém bajonettel és zsebre vágható méretekkel találkozik a nézelődő. A fókuszgyűrű ugyanúgy elektromechanikus módon mozgatja a lencsetagokat, mint az összes többi m4/3-os objektív esetén. Távolságmérő skála nincs, AF/MF kapcsoló sincs, és rekeszgyűrűt is hiába keresünk a terméken.

A 25-ös Olympus zárt felépítésű, azaz a bajonett oldalán található lencsetag lezárja hátulról a tubust, oda por nem juthat be. Az élességállítás belső jellegű, ugyanis fókuszáláskor nem csak a hátsó lencsetag, hanem a frontlencse sem mozog (és nem is forog, így a cirkuláris polárszűrők gond nélkül használhatóak).

A termék összesen 9 lencsetagot kapott (ebből 2 aszférikus), melyek 7 csoportba vannak rendezve; az írisz 7 lekerekített formájú lamellából áll, amelyek segítségével F1.8-22 között rekeszelhetjük az objektívet. Legkisebb tárgytávolság a téma és a fényképezőgép szenzorja között 25 cm lehet, aminek hatására 0,12-szeres (0,24-szeres teljes képmezős rendszerben) nagyítást érhetünk el. A műanyag tubus lehetővé teszi a könnyű felépítést: az M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8 csupán 137 grammot nyom a mérlegen. Méretei: 57,8 x 42 mm, a szűrőmenet átlója pedig 46 mm, így olcsón megússzuk a lencserendszer szűrőkkel való ellátását.

Mivel a gyártó azt szeretné, hogy elsősorban saját fényképezőgépeivel használjuk a 25 mm-es optikáját, ezért – és valószínűleg a viszonylag nagy kezdő fényérték miatt – elhagyta a beépített képstabilizátort. Az AF motor gyors és halk, nem csak állóképekhez, hanem videózáshoz is nagyszerűen használható, ha épp az automatikára szeretnénk bízni a fókuszálást. Mivel az M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8 nem időjárásálló, ne álljunk vele sokat a zuhogó esőben, még akkor sem, ha épp egy Olympus OM-D E-M1 vázra lenne felcsavarva. A kis objektív főleg kisebb méretű m4/3-os fotógépeken mutat jól, mint például az Olympus PEN E-P5-ön vagy a Panasonic DMC-GX7-en:

Képminőség

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8 egy letisztult, csinos kis optika, azonban a legszebb külső sem ér semmit, ha képminősége elmarad az elvártaktól. Ám a pár nap alatt, amit nálunk töltött, nem kellett csalódnunk az apróságban, ugyanis képminőségében sok kivetnivalót nem találtunk. Első körben megnéztük a geometriai torzítást, a vinyettálás mértékét és a becsillanásokra való hajlamot. A színhibákra laborkörülmények között külön nem tértünk ki, a mindennapos használat során szerzett tapasztalatok jók voltak, natív, azaz Olympus vázon nem láttunk lilás szelleméleket. Mivel a m4/3 rendszerben az objektívek képminősége nem csak az optikai felépítéstől, hanem a fényképezőgépek szoftveres korrekciójától is függ – értsd: a kettő szerves része egymásnak –, ezért a termék nyers teljesítményét nem mértük, az értelmetlen lett volna.

Amint a fenti ábra is mutatja, az M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8-nál látni némi hordózást, azonban ennek mértéke valós használat során nem zavaró. A vinyettálás, azaz a peremsötétedés már jobban látható:

Körülbelül F5.6-os rekeszértékről lehet már azt állítani, hogy a lencserendszer nem rajzol sötétebb felületeket a képen. A becsillanásoknak nagyon szépen ellenáll az objektív, még extrém helyzetekben is minimális mértékű volt a „fáklyák” jelenléte a fotókon.

Amit a képminták előtt még ki szeretnénk emelni, az a kis M.Zuiko felbontóképessége, az ugyanis nagyon magas. Lenti képen egy párszáz méteres magasságban haladó repülőgépet kaptunk lencsevégre, ami 100%-os nagyításban is szinte minden részletében kivehető.

Végül jöjjenek képmintáink a valós felhasználásból. Itt sokkal inkább a praktikumra, azaz a lencserendszer képességeinek kimutatására törekedtünk, mintsem az esztétikára, így a fotókat érdemes teljes méretre kinagyítva, „pixelkukkolós” módszerrel nézegetni. A több, egyforma tartalmat ábrázoló felvételek rekeszsorozatot rejtenek, itt a háttérelmosás, a képélesség és a peremsötétedés mellett a CA (illetve utóbbi hiánya) látható.

Értékelés

Mint a fixek sorozatának többi tagjainál, úgy az M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8-nál is csupa jót írhatunk a termékről. Persze, mint bármilyen más termékbe, úgy ebbe is bele lehet kötni: miért nem időjárásálló, miért nincs távolságmérő skála, miért nincs olyan AF/MF gyűrűje, mint például a 12-esnek, vagy a 17-esnek, illetve miért nincs benne képstabilizátor? Nos, mert akkor valószínűleg nagyobb, nehezebb és sokkal drágább lenne ez a 25-ös, ami így is tökéletes arra a célra, amire megalkotói szánták: az önfeledt hétköznapi fotózásra, ahol sokkal fontosabb a pontos, gyors és halk fókusz, a kis tömeg, a kis méret és az olcsó szűrőzhetőség. Az M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8 kapható feketében vagy ezüstben, ára három év garanciával 139 990 forint az Olympus Mintaboltban. Egy nagyon vaskos ajánlott díj mindenképp jár neki!

Termék megnevezése Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8
Jellemzés Pici, könnyű, nagyon jó képminőségű általános objektív.
Pró + Jó építési minőség,
+ fém bajonett,
+ zárt felépítés,
+ belső fókuszrendszer,
+ alacsony CA szint,
+ nagyon gyors és halk AF motor,
+ nagyon jó képminőség.
Kontra - Nincs távolsági skála,
- nincs AF/MF váltás a fókuszgyűrűn,
- lehetne picivel kedvezőbb az ára.
Ergonómia
Kontraszt
Képélesség
AF motor sebessége
CA-hajlam
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Olympus M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8 objektív

MLaca

Az Olympus E-P5 fényképezőgépet és az M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.8 objektívet az Olympus hazai kirendeltségétől kaptuk kölcsön tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés