2018. június 23., szombat

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus M.Zuiko Digital 17 mm F1.8, az utcafotósok álma

Végre kapható az egyik legérdekesebb gyújtótávolságú, m4/3 rendszerhez való objektív.

Hirdetés

Képminták és értékelés

Ilyenkor télen kicsit nehezebb a megfelelő témák felkutatása, főleg, ha az időjárás sem épp a legjobb. Az elkészített képmintákon azonban a lényeg kivehető: mennyire releváns a hordótorzítás, a vignettálás és a színi hibák jelenléte, illetve milyen a 17 mm-es optika háttérelmosása (bokeh-ja). Íme:

Értékelés

Az Olympus M.Zuiko Digital 17 mm F1.8 nagyszerű kis objektív lett. Már az elődjének is megvolt a maga hangulata, azonban a sok fintorgó kocafotós és a viszonylag gyenge induló fényerő (F2.8) miatt ideje volt leváltani valami „ütősebbel”. Igaz, az újonc már nem olyan pici (nem palacsinta felépítésű) és nem is olyan könnyű (120 versus 71 gramm), de óriási előrelépés a régihez képest minden téren. A képe borotvaéles, a fényerővel sincs gond – ráadásul fém felépítésű és megkapta az M.Zuiko Digital ED 12 mm F2 manuális élességállító hibrid rendszerét, amit már a tizenkettesnél is imádtunk. Az E-M5 és a Panasonic GH3 vázakon furcsa látvány, de a PEN gépekkel nagyszerűen harmonizál a neoklasszikus stílusban épített lencserendszer. Ára sem vészes, bruttó 150 000 Ft körül alakul, amihez az Olympus Mintaboltban három év garancia társul.

Mint minden más fotós termék, úgy az Olympus M.Zuiko Digital 17 mm F1.8 sem tökéletes. Gyújtótávolságához képest nagy a hordótorzítása, amit a m4/3-os vázak, illetve/és a RAW képek feldolgozását végző szoftverek automatikusan korrigálnak. Szerencsére a torzítás egyenletes, gömb alakú, így a javítás problémamentes és nem rontja le a képszélek képminőségét. A vignettálás F4-ig jelen van, de ezt a hibát pár kattintással orvosolni lehet (aki meg szereti, az eleve nem is foglalkozik az eltávolításával). A hibák ellenére ez az új M.Zuiko is ajánlott vétel.

Termék megnevezése Olympus M.Zuiko Digital 17 mm F1.8 MSC
Jellemzés Nagyszerű utódja az eredeti 17 mm F2.8 palacsintának.
Pró + Belső élességállítás,
+ nem forog a frontlencse élességállításkor,
+ nagyon halk és gyors élességállító motor,
+ szép háttérelmosás (bokeh),
+ nagyon jó minőségű felépítés, kivitelezés,
+ 3 év garancia az Olympus Mintaboltban vásárolva,
+ praktikus hibrid élességállító gyűrű,
+ elfogadható ár.
Kontra - erős hordótorzítás,
- gyárilag nem mellékelik hozzá a napellenzőt.


Olympus M.Zuiko Digital 17 mm F1.8 MSC objektív

MLaca

Az Olympus M.Zuiko Digital 17 mm F1.8 MSC objektívet az Olympus Hungary Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.